html Învățământul profesional - o tară sau o binecuvântare? - Ţara lui Andrei
30 Jul 2015

Învățământul profesional - o tară sau o binecuvântare?

Mona Nicolici Mona Nicolici Mi-am început cariera în televiziune şi timp de 11 ani am fost redactor, producator, realizator...

Articolele autorului

Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom, ne vorbește despre campania România Meseriașă și ce poate face fiecare dintre noi pentru a sprijini această inițiativă. De ce pasiunea pentru meserie e singura care contează aflăm din articolul de mai jos.

 

Învățământul profesional este un subiect disputat în ultima vreme. Avem, pe de o parte, nevoie de meseriași, dar, pe de altă parte, ei nu sunt respectați și nu au resursele de dezvoltare în sensul unor capacități reale de orientare către client. 

Se spune că serviciile din România sunt mult sub nivelul calitativ al celor din Europa de Vest. Ai nevoie de un instalator? În primul rand, dacă n-ai o "relație" nici nu prea ai cum să dai de unul sau, cel puțin, suficient nu repede.

Ai găsit, în sfârșit un contact? Poți să ai surprize. Vine să rezolve, dar a doua zi observi că lucrarea n-a fost executată cum trebuie. Poate nu e o regulă, și sunt cu siguranță și mulți profesioniști, dar problema de bază rămâne. Servicii ieftine, de multe ori de o calitate îndoielnică. De ce? România are prea puțini meseriași calificați, iar cei care există trăiesc cu impresia ca nu practică o meserie suficient de respectată. Și ca atare, probabil nici nu se străduiesc prea mult.

Iar ca situația să se schimbe, avem nevoie de tineri care să aleagă și să facă o meserie din pasiune și cu încrederea că vor fi respectați.

Iată ce își propune noua campanie OMV Petrom: să atragă atenția, în primul rând, asupra importanței meseriașilor - pentru că numai prin forța și încrederea unor oameni care practică o meserie cu pasiune si dedicare și care știu să ofere servicii de calitate înaltă, România se poate dezvolta.

Compania își propune să susțină segmentul meseriașilor, astfel încât să fie în mai mare măsură respectați și apreciați. În acest sens, OMV Petrom lansează în cadrul campaniei România Meseriașă proiectul Tabăra Meseriașilor.

 

Despre Tabăra Meseriașilor

Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei, un nou proiect educațional OMV Petrom, va fi dedicată, în 2015, elevilor din clasele IX – XI din 14 licee tehnologice și școli profesionale din județul Prahova. Pornind de la nevoile existente pe piața locală a muncii, proiectul va sprijini cinci specializări adresate elevilor: Scopul Taberei Meseriașilor din Țara lui Andrei este să vină în completarea programei școlare și să îi ajute pe elevi să fie mai pregătiți pentru piața muncii, după încheierea studiilor.

Astfel, din cei peste 420 de aplicanți, 200 de elevi vor merge, în luna august, în Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei unde vor învăța mai multe despre meseria studiată, prin ateliere de dezvoltare personală, precum și ateliere practice, specifice viitoarei lor meserii.

Atelierele de dezvoltare personală includ cursuri de lucru în echipă, prezentare în fața angajatorului și responsabilitate civică. În cadrul atelierelor practice, elevii vor realiza un proiect specific meseriei lor, sub îndrumarea unor specialiști din domeniu: Gabriel Onofrei, președinte al Asociației Române de Drift, Dumitru Gherghiceanu, Drilling Manager OMV Petrom, Chef Cezar Munteanu, Hair Stylist-ul Cristi Pascu și designer-ul vestimentar Mirela Diaconu.

 

Click aici pentru detalii despre România Meseriașă, campania OMV Petrom de susținere a educației profesionale în România.