html Mecanicii și ambiția de a fi cei mai buni - Ţara lui Andrei
14 Aug 2017

Mecanicii și ambiția de a fi cei mai buni

Ţara lui Andrei Ţara lui Andrei Ţara lui Andrei îi susţine pe cei care pot şi vor să-i inspire pe cei de lângă ei. Îi...

Articolele autorului

Seria Mecanicilor a avut parte de elevi foarte muncitori, ambițioși și luptători. Pe câțiva dintre ei i-am întrebat de unde vine pasiunea pentru mecanică și care e cel mai mare vis al lor.

Sava, pe calea meseriașului

Printre elevii buzoieni din Seria Mecanicilor, s-a numărat și Sava Slab.  A locuit în Vrancea până s-a hotărât să urmeze cursurile celui mai apropiat liceu de meserii, pe care l-a găsit în Buzău. Are 16 ani și este cel mai mic dintre cei cinci frați ai lui. Este calm și emotiv, dar foarte serios.

De Țara lui Andrei a auzit la școală când diriginta l-a sfătuit să participe în Tabăra Meseriașilor.

Sava

 

Pasiunea pentru mecanică a descoperit-o când i s-a stricat prima bicicletă și a hotărât să o repare singur. Dintre cei care l-au inspirat și l-au învățat meserie, Sava îi numește întâi pe frații lui. Deși momentan nu lucrează, Sava dă o mână de ajutor oricând i se cere. Se vede lucrând în mecanică sau construcții. S-a bucurat că l-a cunoscut pe Gabi Onofrei și că a avut ocazia să participe la pregătirea bicicletelor care au ajuns la copii. Știe că nimic nu e imposibil și respectă persoanele care reușesc singuri ce și-au propus, care au curaj și luptă pentru visul lor. Experiența din Tabăra Meseriașilor i-a arătat că și el poate fi unul dintre oamenii pe care îi admiră.

 

Ella și responsabilitatea meseriei de mecanic

În Tabăra Meseriașilor, Ella era cea care ne dădea deșteptarea, fiind prima care se trezea. Așa am cunoscut-o pe Ella (Elena Lapte), o fată îndrăzneață și plină de energie. La cursurile ținute de mentori, Ella abia clipea de concentrată ce era.

Elena Lapte are preocupări atipice printre fetele din grupul ei. Hobby-urile ei numără mașinile, kickbox-ul și fotbalul. Printre altele, Ella este voluntar la o casă de copii. Singurele fete din clasa ei sunt ea, sora și verișoara ei. Nu este pe profil de mecanică, dar este pasionată de mașini. Vrea să fie mecanic auto, la fel ca fratele ei. Primele lecții de mecanică le-a luat, de altfel, din caietele lui. Povestește că fratele ei a venit acasă cu un caiet în care erau trecute noțiuni fundamentale ale domeniului, care nu doar că i-au plăcut Ellei, ci i-au trezit interesul să afle cât mai multe despre tot ce înseamnă mașini. Nu l-a lăsat până nu i-a explicat și ei tot ce afla de la școală.

Ella

 

Ella consideră că un meseriaș are o mare responsabilitate, el trebuie să știe  următorul pas, nu să-l ghicească. Totodată, mecanicul ideal are întotdeauna un obiectiv, clar stabilit. Ne-a spus că găsește în Gabi Onofrei un model de la care a învățat că atunci o ușă se închide, se deschide alta.

S-a descurcat de minune să repare biciclete și spune că treaba n-ar fi mers la fel de bine fără lucru în echipă. Nici nu avea cum să fie altfel când cel mai mare vis al Ellei este să-și depășească propriile bariere. 

 

Pentru Nae, nimic nu e imposibil

Cătălin Nae a fost sufletul seriei de mecanici. Mereu glumeț, sigur pe el,  Nae ne-a impresionat plăcut în seara talentelor prin mișcări de break dance. Așa că am vrut să îl cunoaștem mai bine și am aflat că repară mașini și biciclete de când a intrat la liceu. A învățat singur meserie, a făcut practică în Portugalia și acum știe sigur vrea să fie mecanic pe viitor. Obișnuit să lucreze pe cont propriu, i-a prins foarte bine că a învățat despre lucrul în echipă. Acasă se uita la înregistrări cu Gabi Onofrei pe YouTube și, de aceea, șansa oferită de Tabăra Meseriașilor, de a-l cunoaște și de a învăța meserie de la el, i se pare formidabilă.

Nae


Deși foarte tânăr, Nae știe ce așteptări are de la viață pe termen scurt și lung. În viitorul apropiat, vrea să ia examenul pentru permis auto, dar visul lui cel mare este să-și deschidă propriul atelier mecanic.

Cel mai tare ne-a impresionat ambiția de care tânărul mecanic dă dovadă. Mulți știu deja povestea de viață a lui Nae, care era pe punctul de a fi exmatriculat din cauza absențelor. O profesoară i-a spus că nu va ajunge prea departe în ritmul acesta. Așa că Nae s-a ambiționat, s-a pus pe învățat și a trecut de la 300 de absențe în clasa a IX-a, la 5 absențe în clasa a X-a. Tot ce și-a dorit a fost să demonstreze că și el poate. Bravo, Nae! 
Articol scris de Ioana Enache, preluat din ziarul Taberei Meseriașilor