html Şcoala Mobilă - Ţara lui Andrei

Şcoala Mobilă

Locaţie Belgia

Școala Mobilă e un proiect care își propune să ofere educație copiilor necolarizați sau cu risc de abandon școlar. Inițiativa de educație nonformală a lui Arnoud Raskin se bazează pe principiul „dacă nu poți veni tu la școală, vine școala la tine”.

Şcoala Mobilă aduce, contra unor costuri minime, educația în stradă, astfel încât până și cei nevoiași să aibă acces la ea. Proiectul a fost gândit pentru a fi necostisitoar și transportat cu ușurință- constă într-o serie de 5 table magnetice, care se pliază, și un sistem cu 4 roți. Învățarea interactivă e încurajată de folosirea unor materiale atractive pentru cei mici, specifice unui număr mare de domenii. O parte din acestea sunt similare celor predate în școli, dar și specifice realităților cu care se confruntă elevii din categoriile defavorizate, precum literatură, matematică, vocabular, educație pentru sănătate, drepturile copilului, terapie creativă, prevenirea consumului de droguri, prevenirea prostituției, sau prevenirea HIV/ SIDA.

Pe lângă cunoștințele propriu-zise pe care cei mici le deprind, Școala Mobilă de asemenea le asigură un prim pas pentru reintegrarea în sistemul de educație formală și revenirea la școală prin diminuarea lacunelor educaționale și creșterea stimei de sine. Mai mult, Școala Mobilă a dezvoltat și un program intensiv de training pentru a pregăti persoanele care desfășoară munci stradale pentru actvitatea în acest mediu.

Proiectul s-a bucurat de mare succes, Școala Mobilă având elevi din peste 30 de țări din America Latina, Asia, Africa și Europa. Ea a ajuns și în țara noastră, prin intermediul Asociației Salvați Copiii, Iași.