html Stupina Zumzărel - Ţara lui Andrei

Stupina Zumzărel

Locaţie Bacău, România

Echipa "Zumzăreii", clasată pe locul I în cadrul competiției Școala lui Andrei, și-a propus să amenajeze o stupină unde să producă miere și alte produse apicole pentru elevii școlii din Măgirești, județul Bacău și pentru bătrânii care nu dețin posibilitățile materiale de a cumpăra astfel de produse.

Pentru a-și transforma ideea sustenabilă în realitate, tinerii entuziaști au încheiat un parteneriat cu Parohia Șesuri, care a fost de acord să le ofere terenul care va găzdui stupina. Aceasta va fi îngrijită de către apicultorul partener Constantin Pruteanu, iar elevii si profesorii școlii generale din localitate vor îndeplini funcția de ajutor de prisecar.

Cei 5.000 de euro cu care a fost premiat proiectul vor fi investiți în achiziționarea stupilor populați cu familii de albine, dar și în procurarea echipamentelor și utilajelor apicole necesare. Tinerii apicultori i-au contagiat cu entuziasmul lor și pe alți membrii ai comunității locale, o pensiune din zonă oferindu-se să îi ajute cu borcanele necesare ambalării mierii.

Beneficiile proiectului Stupina Zumzărel sunt multiple și se vor resimți în întreaga comunitate: pe termen mediu și lung, cei mici vor învăța meseria de apicultor, își vor folosi timpul liber într-un scop constructiv, se vor apropia de natură și vor avea o alimentație mai sănătoasă prin consumul regulat de miere, bogată în vitamine, minerale și enzime. Mai mult, ei vor învăța să își împărtășească rezultatele muncii, parte din miere fiind donată cetățenilor în vârstă din Măgirești care au venituri mici. De asemenea, proiectul va reprezenta o motivație în plus pentru ca elevii să meargă la școală. În același timp, cei mici vor reprezenta un exemplu demn de urmat de către întreaga comunitate, pe care speră să îi inspire în adoptarea uneia dintre cele mai vechi îndeletniciri din țara noastră.

Preparatele delicioase pe care tinerii le produc alături de bucătarii profesioniști care le sunt mentori sunt chiar cele care le finanțează acestora studiile. Pe lângă aceasta, restaurantele asigură venituri furnizorilor locali, iar o parte importantă din profit este donată unor societăți de caritate locale.