html Acces la Viaţă - Ţara lui Andrei

Accesul fundamental la sănătate şi la viaţă e împărţit în mod inegal. Există zone în Romania care sunt greu accesibile în caz de urgenţă şi spitale în care personalul medical este atât de redus, încât nu poate face faţă cererii. Acestea sunt locurile în care pacienţii au o reală nevoie de ajutor, iar lupta pentru viaţă se dă de pe poziţii inegale. În încercarea de a înclina această balanţă în favoarea celor care au nevoie de sprijin, am iniţiat, în 2010, programul Acces la Viaţă.

Primul pas a fost să extindem reţeaua de telemedicină în 56 spitale din 19 judeţe din România, prin conectarea lor 24/24 la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti şi la centrul deja existent din Târgu Mureş. Sistemul de telemedicina oferă accesul rapid la expertiză medicală prin comunicarea la distanţă. Prin intermediul unui sistem de videoconferinţă şi a unei aparaturi de monitorizare a semnelor vitale, medicii din spitalele incluse în reţea primesc recomandări din partea specialiştilor din centrul de comandă.

Prin acest sistem de comunicare constantă, se poate evalua starea pacientului, se pot pune diagnostice precise în timp real şi se poate decide transferul lui într-o altă unitate medicală, bazat pe indicatori ca pulsul, rata respiratorie, EKG-ul, puls-oximetria, CO2 şi tensiunea arterială. Aceasta nu doar creşte şansele de supravieţuire ale pacientului, ci şi încurajează schimbul de experienţă între medici şi ajută la evoluţia personalului medical. Iar în completarea sprijinului oferit, am donat Fundaţiei pentru SMURD şi 3 ambulanţe, care au intrat deja în sistemul public de intervenţie de urgenţă.

Dar tot acest puzzle medical nu ar fi nimic fără sufletul viu al sistemului de sănătate: eroii noştri din sălile de operaţie. Medicii din spitalele româneşti intâmpină până la 16 urgenţe pe oră, cu aceeaşi ambiţie cu care şi-au îngrijit primul pacient. Consultă, analizează, pun diagnostice şi trec rapid la treabă, pentru că şi 2 secunde de ezitare pot înclina balanţa vieţii periculos de mult. Iar în freamătul momentului, mai găsesc răbdarea să explice şi să-şi liniştească pacienţii care îi privesc cu spaimă şi speranţă. 

În marea de scandaluri de corupţie şi procese de malpraxis, lumea nu îi mai observă pe aceşti medici extraordinari, care-şi fac datoria cu pasiune. Ştiind adevăratele poveşti ale oamenilor care au grijă de-o Românie întreagă, ne-am dorit să le scoatem din anonimat şi să le oferim recunoştinţa pe care o merită. Aşa că următorul pas din programul Acces la Viaţă a fost să le spunem acestor oameni "mulţumesc".

În parteneriat cu Pro TV, am îndemnat o Romanie  întreagă să exclame "Doctore, eşti un erou!", invitându-i pe oameni să ne spună poveştile lor despre medicii care le-au schimbat vieţile în bine. Aşa s-au strâns, pe site-ul  www.erou.stirileprotv.ro, peste 1.600 de mărturii despre speranţă, salvare şi destine schimbate, iar medicii din cele mai votate 3 proveşti au fost recompensaţi cu burse de specializare în străinătate, pentru a duce mai departe lupta pentru viaţă.

Dr. Cătălin Cîrstoveanu, medic neonatolog la spitalul "Marie Curie" din Bucureşti este cel care a salvat inimile a mii de copii. Prin eforturile lui, spitalul a fost modernizat şi a ajuns să înregistreze cea mai scăzută moralitate neonatală din ţară. Pentru a continua să facă minuni, l-am răsplătit cu o bursă de 10.000 euro şi cu adânca noastră recunoştinţă. 

Dr. Horaţiu Suciu este medic primar de chirurgie cardiovasculară la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş şi operează anual 300 de copii cu malformaţii. În ciuda numeroaselor oferte de a pleca în străinătate, el a rămas să lupte pentru inimile copiilor români. Motiv pentru care ne-am arătat aprecierea, oferindu-i o bursă de specializare în valoare de 8.000 euro. 

Dr. Dan Teleanu  este medic neurochirurg la Spitalul Municipal Bucureşti şi, în ultimii 15 ani, a salvat sute de vieţi, prin tratarea tumorilor canceroase şi intervenţii asupra creierului. Are admiraţia noastră pentru întreaga muncă depusă şi susţinerea noastră pe viitor, printr-o bursă în valoare de 5.000 euro. 

Ultimul pas din programul nostru a fost să ne îndreptăm gândul către persoanele expuse la inundaţii, cutremure, înzăpeziri sau incendii. În perioada ianuarie-februarie 2012, România s-a confruntat cu efectele dezastruoase ale zăpezii: 63.500 de persoane blocate în peste 2.000 de vehicule, trenuri sau locuințe şi 500 de localități afectate. Peste 15.800 de intervenții au fost desfăşurate sub coordonarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă pentru acordarea ajutorului necesar. 

În dorinţa de a proteja şansa la viaţă a acestor oameni, am acordat o donaţie de 1,2 milioane de euro Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în scopul achiziţionării a 446 de echipamente necesare în diverse intervenţii.

„Donaţia făcută de OMV Petrom are impact nu numai pentru acţiunile de căutare-salvare, tabere de sinistraţi, dar şi pentru acţiunile medicale de urgenţă. O parte din aceste echipamente sunt pentru transportul răniţilor, al pacienţilor din zonele izolate.(...) Cele cinci echipamente şenilate donate de OMV Petrom ne permit accesul uşor şi pot fi aeropurtate. Echipamentele pentru intervenţie în caz de cutremur, două echipamente care carotează în câteva minute şi sfarmă betonul, sunt echipamente pe care le avem în premieră în dotare”, a declarat Ministrul Sănătăţii, Dr. Raed Araft.

Ne bucurăm că am avut şansa de sta alături de medicii din toată ţara în lupta lor zilnică pentru viaţă. Simţim că prin contribuţia noastră am reuşit să facem mulţi paşi înainte în prevenirea şi rezolvarea situaţiilor de urgenţă, protejând astfel dreptul la sănătate al fiecărui om. 

EDIŢIA


 • Acces la Viaţă

  Acces la Viaţă
 • Acces la Viaţă

  Acces la Viaţă
 • Acces la Viaţă

  Acces la Viaţă
 • Acces la Viaţă

  Acces la Viaţă
 • Acces la Viaţă

  Acces la Viaţă
 • Acces la Viaţă

  Acces la Viaţă
 • Acces la Viaţă

  Acces la Viaţă
 • Acces la Viaţă

  Acces la Viaţă