html Parcurile Viitorului - Ţara lui Andrei

Pentru mulţi dintre noi, realitatea prin care ne purtăm paşii zi de zi e departe de cea la care visăm. Întinderea de asfalt a bulevardelor, şantierele nesfârşite, blocurile de beton ne lasă ochii dornici de culoare. Tânjim după o pată de verdeaţă şi alergăm spre aleile parcurilor ori de câte ori avem o clipă de răgaz.

Din păcate, media de spaţiu verde pe cap de locuitor, în oraşele mari, e mult sub standardul  european, iar parcurile deja existente nu sunt amenajate aşa cum ar trebui. Ştim că lucrurile nu se schimbă peste noapte, dar mai ştim că paşii mici şi constanţi te duc, în final, acolo unde îţi doreşti. Iar pactul nostru de a respecta şi ajuta mediul înconjurător ne-a făcut, în 2007, să visăm la transformarea centrelor mohorâte ale oraşelor în locuri pline de culoare şi animaţie.

Aşa ne-am hotărât să începem proiectul "Parcurile Viitorului", proiect în care ne-am propus să amenajăm parcuri nu doar pline cu verdeaţă, ci şi cu personalitate, creativitate şi culoare. Pentru că ne doream să le construim după sufletul şi asemănarea localnicilor, i-am invitat pe artiştii de mâine să dea formă acestor locuri. I-am provocat pe tinerii arhitecţi să se joace cu idei, forme şi spaţiu, într-un concurs de proiecte care să transforme centrul oraşelor. 

70 de concurenţi ne-au inspirat cu concepte moderne şi inovatoare, iar cele mai interesante dintre ele au prins contur. În Bucureşti, labirintul din gard viu, dealurile artificiale şi cascada au transformat Parcul Lunca Florilor. Iar zona verde din faţa Casei Presei Libere, care nu mai fusese reamenajată din anii '50, a început să prindă iar formă din mâinile voluntarilor. 

Tot în 2007, am început munca la Expo Parc din Piteşti şi Parcul Central din Moineşti. Un heirup pe mai multe fronturi, în care nu am fost singuri. Aliaţii noştri – companii, instituţii sau voluntari – ne-au ajutat să ne mişcăm mai repede decât am fi visat. Aşa am reuşit să inaugurăm, în iunie 2008, toate cele trei parcuri.

”Parcul Central are acum personalitate, identitate bine definită şi este iubit de moineştenii care petrec o mare pare din timp aici", ne-a povestit Mihaela Gaburici, psiholog clinician la Spitalul Muncipal de Urgenţă, Moineşti. "Faptul că în imediata sa apropiere există un liceu cu peste 800 de elevi şi o şcoală gimnazială cu peste 600 de elevi ne face să credem că şi pe viitor va fi un loc în care creaţia, evenimentele şi activităţile municipiului vor fi la ele acasă”.

Iar Arh. Cătălina Preda, de la Universitatea Ion Mincu, a felicitat ideea de a-i implica pe artişti în procesul creativ: "Mi s-a părut extraordinar de interesant să văd pentru prima dată tineri arhitecţi puşi în situaţia de a avea posibilitatea să execute un proiect, nu numai să aibă o idee, şi astfel să poată concretiza conceptele inovatoare pe care le-au gândit.

"În anii următori, proiectul a continuat în Timişoara, Ploieşti şi Constanţa, redând locuitorilor peste 85.000 m2 de spaţii verzi, dotate cu sisteme moderne de irigaţii şi cu surse de energie alternative. În total, o investiţie de 2,5 mil. Eur, care a făcut fericiţi peste 150.000 de oameni şi care sperăm să le aducă multă bucurie şi generaţiilor ce vor urma.

EDIŢIA

“Cred că fiecare dintre noi îşi doreşte ca prin acţiunile sale să poată schimba în bine vieţile celor din jur. Pentru mine, această şansă a fost programul “Parcurile Viitorului” care, în 2009, a însemnat construcţia unui parc în oraşul meu natal. Poate, printre cei care se bucură acum de proiectul nostru se numără prieteni de joacă din copilărie, foşti colegi de şcoală generală, părinţii mei. Şi ce poate fi mai frumos decât să participi la bucuria lor?"

Când Parcurile Viitorului au ajuns şi în oraşul Constanţa, întâmplarea a făcut ca bucuria unui anumit membru al echipei noastre să fie şi mai mare. Maria Besnea, născută în acest oraş, a avut ocazia de a se întoarce acasă un dar nepreţuit: ocazia de a răsplăti oraşul copilăriei sale printr-un parc cum nu s-a mai văzut.

Ne-am adresat Primăriei pentru câteva sugestii în alegerea amplasării, iar partenerul nostru de nădejde ne-a recomandat o zonă care avea nevoie reală de ajutor: un teren viran aflat în paragină, situat într-un cartier poluat al oraşului, între două grupuri şcolare – "Dimitrie Leonida" şi "Cooperaţie". Ce loc mai bun poate fi pentru o zonă verde decât acolo unde copiii şi tinerii oraşului au acces nelimitat?

Provocarea lansată arhitecţilor şi peisagiştilor s-a întors cu idei proaspete, printre care am remarcat-o pe cea a tinerilor arhitecţi Andrei Deacu, Cătălina Ioniţă şi Delia Roxana Moldoveanu, absolvenţi ai Facultăţii de Arhitectură “Ion Mincu”, Bucureşti. A rămas doar să punem umărul la treabă şi să aşteptăm cu emoţie ziua marii inaugurări.

Timp de 5 luni, am plantat peste 2.000 de arbori şi arbuşti pe o suprafaţă de 1,5 hectare, am creat trei locuri de joacă şi recreere, trei terenuri de sport multifuncţionale (fotbal, tenis, volei, ping-pong), un skate parc şi aparate de fitness în aer liber. Toate acestea pentru ca localnicii să poată nu doar să se plimbe, ci şi să facă mişcare şi să adopte un stil de viaţă mai sănătos. Iar pe 28 noiembrie, a venit şi ziua cea mare, a inaugurării efortului nostru, alături de 1.000 de constănţeni (şi o colegă foarte emoţionată).

În prezent, peste 20.000 de oameni se bucură de investiţia noastră de 440.000 Eur. "Parcul Viitorului este o realizare extraordinară", ne-a spus Veronica Nistoroiu, Institutor la Şcoala Nr. 16, Constanţa. "Felicitări celor care au avut ideea pentru minunatul parc de care ne bucurăm cu toţii. Am organizat un concurs de biciclete, am desfăşurat ore în aer liber si am petrecut clipe minunate în acest parc alaturi de elevii mei. Felicitari tuturor!"


 • Parcul Viitorului, Constanţa - 2009

  Parcul Viitorului, Constanţa - 2009
 • Parcul Viitorului, Constanţa - 2009

  Parcul Viitorului, Constanţa - 2009
 • Parcul Viitorului, Constanţa - 2009

  Parcul Viitorului, Constanţa - 2009

Exerciţiul de imaginaţie a continuat şi în 2008. Pentru noi, a însemnat a munci cu gândul la rezultatele ce urmau să prindă contur. Pentru tinerii arhitecţi, a fost ocazia de a-şi vedea ideea implementată sub ochii a sute de mii de localnici. Din imaginaţia lor, Parcurile Viitorului au prins contur în alte două mari oraşe: Ploieşti şi Timişoara.

În Ploieşti, nu aveam decât un spaţiu mohorât, situat în imediata apropiere a Gării de Vest. El trebuia umplut cu idei, copaci, bănci, terenuri de joacă şi oameni dornici de plimbare. Ideea câştigătoare s-a potrivit ca o mănuşă pe nevoile Parcului Libertăţii: un concept care celebra împlinirea a 130 de ani de la punerea în funcţiune a primei locomotive cu abur din Timişoara.

Aşa că, în iunie, luna inaugurării primelor parcuri din cadrul proiectului, am trecut din nou la treabă. Parcul Libertăţii din Ploieşti s-a transformat, treptat, dintr-un adevărat teren viran într-un spaţiu de recreere la standarde europene. Un centru al mişcării şi energiei, cu un skate park modern, două locuri de joacă, terenuri de baschet, volei şi tenis.   

O lună mai târziu, am demarat lucrările şi la Parcul Adolescenţilor din Timişoara, cu gândul să terminăm totul până pe 3 august, de ziua oraşului. Entuziasmul şi ideile bune au fost cele care ne-au dat energie să ne încadrăm în termen, iar de ziua lor, timişorenii s-au putut bucura de un parc modern, cu teren de baschet, locuri de joacă şi spaţii pentru relaxare şi lectură. Toate acestea alimentate, bineînţeles, din surse de energie alternativă.

"Astăzi inaugurăm un adevărat parc şi, sincer, nici eu nu mă aşteptam să iasă atât de frumos într-un timp aşa de scurt. Acest proiect este un bun model de parteneriat public privat şi pentru asta vreau să mulţumesc companiei Petrom", ne-a spus George Ciuhandu, Primarul Municipiului Timişoara.


 • Parcul Libertăţii, Ploieşti - 2008

  Parcul Libertăţii, Ploieşti - 2008
 • Parcul Libertăţii, Ploieşti - 2008

  Parcul Libertăţii, Ploieşti - 2008
 • Parcul Libertăţii, Ploieşti - 2008

  Parcul Libertăţii, Ploieşti - 2008
 • Parcul Libertăţii, Ploieşti - 2008

  Parcul Libertăţii, Ploieşti - 2008
 • Parcul Libertăţii, Ploieşti - 2008

  Parcul Libertăţii, Ploieşti - 2008
 • Parcul Adolescenţilor, Timişoara - 2008

  Parcul Adolescenţilor, Timişoara - 2008
 • Parcul Adolescenţilor, Timişoara - 2008

  Parcul Adolescenţilor, Timişoara - 2008
 • Parcul Adolescenţilor, Timişoara - 2008

  Parcul Adolescenţilor, Timişoara - 2008
 • Parcul Adolescenţilor, Timişoara - 2008

  Parcul Adolescenţilor, Timişoara - 2008
 • Parcul Adolescenţilor, Timişoara - 2008

  Parcul Adolescenţilor, Timişoara - 2008
 • Parcul Adolescenţilor, Timişoara - 2008

  Parcul Adolescenţilor, Timişoara - 2008

La început, au fost doar planuri. Conştientizarea faptului că natura are nevoie de ajutor, şi înăuntrul oraşelor, şi în afara lor. Apoi, s-au transformat în proiecte. În planuri de acţiune concrete, care-şi propuneau să revitalizeze spaţiile verzi din oraşe. Iar în final, pasul de la proiect la acţiune a fost făcut cu sprijinul altor voluntari şi instituţii care au înţeles nevoia de implicare.

Proiectul a fost intitulat, cu gândul la rezultate durabile, "Parcurile viitorului" şi a demarat în mai aglomerat şi sufocant oraş – Bucureşti. Nu am fost singuri în iniţiativa noastră. Primăria Sectorului 2 ne-a fost alături pas cu pas în aventura transformării. Iar tinerii arhitecţi au răspuns cu entuziasm şi creativitate la Concursul de Idei şi au reîmprospătat Parcul Lunca Florilor cu garduri vii, dealuri artificiale şi chiar şi o cascadă.

Vodafone România şi Raiffeisen Bank au fost următorii noştri aliaţi în efortul de a reînvia zona verde din faţa Casei Presei Libere, care nu mai fusese reamenajată din anii '50. Cu ajutorul Primăriei Sectorului 1 şi a Agenţiei de monitorizare a presei, dar şi a celor peste 100 de voluntari, spaţiul verde a început să prindă iarăşi formă. Angajaţi, jurnalişti şi lideri de opinie au lucrat cot la cot pentru a transforma un spaţiu neglijat până atunci într-o zonă vie şi îngrijită.

În acelaşi an, am început în paralel lucrările la parcul din Piteşti şi la cel din Moineşti, folosind ideile din concurs care se pliau cel mai bine pe structura şi personalitatea fiecărui spaţiu verde. În Expo Parc din Piteşti, am scos în evidenţă atmosfera romantică a parcului, prin linii dulci, foişoare liniştite şi felinare. În timp ce în Parcul Central Moineşti, am sugerat curentul DADA prin restructurarea geometrică a spaţiului. Elemente metalice, precum sculptura "Foarfeca lui Tristan Tzara", au dat un aer urban şi dinamic centrului oraşului.

În iunie 2008, am inaugurat Parcurile Viitorului din Piteşti şi Moineşti, în atmosferă de sărbătoare  şi în chiotele de veselie ale copiilor care îşi redescopereau locul de joacă. Iar pe 5 iunie, de Ziua Mondială a mediului, am deschis porţile noului Parc Lunca Florilor din Bucureşti. 

“Parcul Central s-a transformat datorită proiectului Petrom şi, odată cu aceasta, a transformat şi centrul municipiului: este acum o agora recunoscută, zilnic foarte aglomerată, un loc de întâlnire în chiar mijlocul oraşului, un areal foarte plăcut de petrecere a timpului liber atât pentru cei mici cât şi pentru cei de vârsta a treia", ne-a spus primarul oraşului Moineşti, Viorel Ilie.


 • Expo Parc, Piteşti - 2007

  Expo Parc, Piteşti - 2007
 • Expo Parc, Piteşti - 2007

  Expo Parc, Piteşti - 2007
 • Expo Parc, Piteşti - 2007

  Expo Parc, Piteşti - 2007
 • Expo Parc, Piteşti - 2007

  Expo Parc, Piteşti - 2007
 • Expo Parc, Piteşti - 2007

  Expo Parc, Piteşti - 2007
 • Expo Parc, Piteşti - 2007

  Expo Parc, Piteşti - 2007
 • Parcul din Moineşti - 2007

  Parcul din Moineşti - 2007
 • Parcul din Moineşti - 2007

  Parcul din Moineşti - 2007
 • Parcul din Moineşti - 2007

  Parcul din Moineşti - 2007
 • Parcul din Moineşti - 2007

  Parcul din Moineşti - 2007
 • Parcul din Moineşti - 2007

  Parcul din Moineşti - 2007
 • Parcul din Moineşti - 2007

  Parcul din Moineşti - 2007
 • Parcul Lunca Florilor, Bucureşti - 2007

  Parcul Lunca Florilor, Bucureşti - 2007
 • Parcul Lunca Florilor, Bucureşti - 2007

  Parcul Lunca Florilor, Bucureşti - 2007
 • Parcul Lunca Florilor, Bucureşti - 2007

  Parcul Lunca Florilor, Bucureşti - 2007
 • Parcul Lunca Florilor, Bucureşti - 2007

  Parcul Lunca Florilor, Bucureşti - 2007
 • Parcul Lunca Florilor, Bucureşti - 2007

  Parcul Lunca Florilor, Bucureşti - 2007
 • Parcul Lunca Florilor, Bucureşti - 2007

  Parcul Lunca Florilor, Bucureşti - 2007
 • Parcul Lunca Florilor, Bucureşti - 2007

  Parcul Lunca Florilor, Bucureşti - 2007