html Se poate - Ţara lui Andrei

Am desemnat câștigătorii competiției Idei din Țara lui Andrei!

Descoperă poveștile celor 21 proiecte câștigătoare ce vor primi finanțări în valoare de 200.000 de euro.

Se poate

Sunt momente în care aproape ai renunțat. Momente în care ai avut mai multe întrebări
decât răspunsuri, mai multe bariere decât soluții. Însă a fost ceva care te-a determinat să mergi mai departe.
Citește mai jos credoul pe care l-au urmat toți cei care au arătat ca se poate și lasă-te inspirat de poveștile lor.

Mona Nicolici

Manager Departament de
Sustenabilitate Petrom

Mona Nicolici

Vă propun ca în fiecare an pe 30 noiembrie, de Sf. Andrei să renunțăm la NU și să spunem "ba se poate să creăm o țară mai bună în fiecare zi".

Gândul de start a fost că o să schimb lumea și asta este o nebunie. Dar oamenii care cred că pot schimba lumea trebuie să aibă un pic de nebunie.

În aproape tot ce am facut a fost un moment de NU SE POATE. De exemplu, acum câțiva ani, când toată lumea din jur îmi spunea să renunțăm la Tabăra din Țara lui Andrei.

Acesta este proiectul pe care îl iubesc necondiționat pentru că a reușit să-mi arate cât de mult putem influența viața unor copii, pe care altfel nu i-am putea cunoaște.

Se poate dacă ai curaj, dacă ai credința că ceea ce vrei să faci este cu adevărat important și dacă ai nebunia să te arunci în necunoscut. Asta înseamnă să rupi barierele și să ieși din zona ta de confort. Jur că se poate.

Citeşte mai mult despre Mona Nicolici.

Ei au spus se poate!

Aceștia sunt doar câțiva dintre oamenii care nu au renunțat la visurile și planurile lor. Sunt cei care
nu au renunțat la lupta lor. Descoperă poveștile celor care au renunțat la nu se poate!

Teodora Neagu

Asociația pentru Dravet
și alte Epilepsii Rare
”Există Speranță”
Un proiect susținut de Petrom

Cătălina Florea

Asociația Telefonul Copilului
116 111
Stop ”Bullying”
Un proiect susținut de Petrom

Ciprian Vîntdevară

Muzeul Vasile Pârvan
”Modernizarea Observatorului
Astronomic din Bârlad”
Un proiect susținut de Petrom

Sebi Năstăsache

Elev la Şcoala cu
Clasele I-VII Scorţoasa
”Fii mai bun, ajută semenii”
Un proiect susţinut de Petrom

Teodora Neagu

Aprilie 2011 este momentul în care Sânziana, fetița noastră cea mică, a avut prima criză de epilepsie. Mai mult de atât, a apărut suspiciunea că nu este o simplă epilepsie, ci sindromul Dravet.

Au fost momente în care ne-am spus că este greu, că nu vom reuși să ne ajutăm fetița. Dar am știut că trebuie să mergem mai departe orice ar fi, oricare ar fi dificultățile.

Finanțarea Petrom a fost primul pas spre concret. Cu ajutorul acestei finanțări, am putut înființa Centrul "Există Speranță".

Există speranță. Se poate, sigur că se poate. Există întotdeauna mijloace sau oameni care sunt dispuși să te susțină dacă le spui concret ce ai nevoie. Nimic nu e imposibil.

Citeşte mai mult despre proiectul Teodorei Neagu.

2 DEC Vezi ce s-a discutat în cadrul atelierului de inspirație
susținut de către Teodora.

Cătălina Florea

Sunt director exectutiv la asociaţia Telefonul Copilului. Ceea ce înseamnă că lupt în fiecare zi împotriva hărţuirii verbale şi fizice în rândul copiilor.

A fost o zbatere, a fost multă luptă cu mine însămi, pentru că îmi dădeam seama că un astfel de proiect, care reprezintă un fenomen la nivel naţional, avea nevoie de resurse şi avea nevoie de un partener puternic.

Întâlnirea noastră cu Ţara lui Andrei a fost un moment foarte bun pentru a duce vocea copiilor de la "telefonul copiilor" în această comunitate atât de extinsă, în care el se poate auzi atât de bine.

Citeşte mai mult despre proiectul Cătălinei Florea, Stop ”Bullying”, de la hărţuirea verbală la hărţuirea fizică în rândul copiilor.

6 DEC Vezi ce s-a discutat în cadrul atelierului de inspirație
susținut de către Cătălina.

Ciprian Vîntdevară

Inițial am vrut să dezvolt un proiect pentru achiziția unui acoperiș retractabil pentru observatorul astronomic din Bârlad, dar am constatat că bugetul este depășit cu mult. M-am hotărât, până la urmă, să încerc și să depun un proiect pe astrofotografie și cercetare științifică, astfel încât să mă încadrez în acel buget stabilit prin programul Țara lui Andrei.

Au fost numeroase etape în care, la un moment dat, am crezut că nu pot merge mai departe. Unul dintre motive a fost dificultatea de a găsi oameni care să acorde votul pentru proiect.

Din fericire însă, am reușit. Am primit finanțare și am cumpărat două telescoape moderne, adaptoare, laser colimator, reducător de focală, filtre, o cameră foto și un ecran cu plasmă pentru lecţii şi videoastronom.

Dacă vrem și ne dorim cu adevărat, dacă suntem pasionați și ne place ceea ce facem, cred că putem să reușim.

Citeşte mai mult despre proiectul lui Ciprian Vîntdevară.

4 DEC Vezi ce s-a discutat în cadrul atelierului de inspirație
susținut de către Ciprian.

Sebi Năstăsache

Când ne gândeam la proiectul pentru Școala lui Andrei, eu am povestit colegior mei că vând icoane la vulcani și ne-am gândit să includem asta în proiect.

Prin "Fii mai bun, ajută semenii" - proiectul nostru câștigător în Școala lui Andrei, urmărim construirea unui atelier meșteșugăresc, și din vânzarea produselor să obținem banii necesari cumpărării de rechizite școlare și încălțăminte pentru elevii nevoiași, alimente pentru bătrâni și 3 calculatoare pentru școală.

Există nu vreau, dar nu pot nu există. Mereu am vrut. Cu cât am vazut să strâng mai mult cu atât mi-am dorit mai mult să fac mai multe.

Citeşte mai mult despre proiectul lui Sebi Năstăsache.

Bogdan Badiu

Angajat stație OMV
"PETscăruș Ecologic Tour"
Un proiect susţinut de Petrom

Alin Prunean

Fundaţia Agapis
"Centru de colectare și ambalare
polen și venin"
Un proiect susţinut de Petrom

Viorel Oprişan

Pastor al comunităţii
din Boldeşti-Scăeni
"Amenajarea Centrului de Zi"
Un proiect susţinut de Petrom

Gheorghe Oneţ

Profesor titular
Şcoala Gimnazială "Jako Szigmont"
"Mens sana in corpore sano"
Un proiect susţinut de Petrom

Bogdan Badiu

Acum 2 ani, împreună cu încă 3 colegi de muncă am adunat peturile de pe Dunăre și am construit o ambarcațiune.

Toți cei implicați în proiectul "PETScăruș Ecologic Tour" ne-am născut și trăim în localități situate pe malul unei ape, iubim apa și vrem să fie cât mai curată posibil. De asemenea, ne asemănăm în privința hotărârii și ambiției de a duce lucrurile la bun sfârșit, fie că este vorba despre o sarcină de lucru, fie despre un proiect special.

Atunci când am dezvoltat proiectul "PETScăruș Ecologic Tour" am vrut să tragem un semnal de alarmă. Acum realizez că am demonstrat tuturor că se poate.

Citeşte mai mult despre proiectul lui Bogdan Badiu.

Alin Prunean

M-am născut la ţară, am trăit până la 20 de ani la ţară şi sunt foarte ataşat de mediul rural şi de agricultură. Din experienţa mea, am văzut că ţaranul român poate să producă, problema majoră este ce face cu produsul lui, cum şi-l valorifică.

La începutul proiectului Fabricat în Ţara lui Andrei, când am spus că vreau să colectez venin cu un grup de apicultori, cineva mi-a spus că sunt nebun şi că nu e posibil.

Au fost piedici, categoric, şi câteodată întârzieri, dar cred cu tărie că nu se schimbă nimic de pe o zi pe alta şi nu pică nimic din cer în afară de ploaie şi zăpadă. E nevoie de muncă, muncă multă şi documentare!

Cu ajutorul competiţiei Fabricat în Ţara lui Andrei am văzut încă o dată că SE POATE ! Dacă îţi doreşti cu adevarat, dacă crezi în ceea ce faci, se poate. Prima condiţie e să crezi tu în tine şi restul vine de la sine!

Citeşte mai mult despre proiectul lui Alin Prunean.

Viorel Oprişan

Ne-am propus să lucrăm la mentalitatea greşită a comunităţii de romi care gândeau că se pot angaja doar la spaţii verzi ca măturător pe stradă. Mulţi părinţi nu trimit copiii la şcoală pentru că nu au ce să le dea să mănânce.

Am căutat fonduri, nu am găsit, atunci am strâns noi cât am putut din buzunarele noastre proprii şi totuși nu au ajuns. Împreună cu Petrom vom construi un centru educaţional de zi în care elevii romi sunt ajutaţi la teme.

Am avut multe momente dificile, dar niciodată nu m-am gândit să renunţ. S-a întâmplat totuşi să accept că ar fi posibil să se întâmple aşa când am avut grave probleme de sănătate. Dar am reuşit.

Am schimbat mentalitatea comunităţii. Dacă până acum câţiva ani de zile foarte mulţi părinţi îmi spuneau că NU SE POATE, că nu ai ce face cu şcoala în zilele noastre, acum sunt mulţi părinţi care mă roagă să le venim în ajutor, care cer ajutorul asociaţiei noastre pentru că au ajuns la concluzia că SE POATE !

Gheorghe Oneţ

Din 2008, am terminat facultatea şi am început să lucrez ca profesor de educaţie fizică. Este extraordinar ceea ce pot să-ţi ofere copiii şi poţi tu să le oferi lor. Este exact ceea ce mi-am dorit, însă a fost o provocare să vin într-un sat cu predare în limba maghiară.

Principala problemă cu care m-am confruntat este lipsa unui teren de sport şi a materialelor necesare realizării orei de educaţie fizică în condiţii optime. Asta este cea mai mare durerea a mea, pentru că vrem să facem handbal, vrem să facem baschet, dar nu avem unde.

Sincer sa fiu, habar nu aveam despre Țara lui Andrei, că există aşa ceva în ţară, că există oameni care au posibilitatea şi iau iniţiativă pentru a face ceva pentru copii, pentru şcoli, pentru comunitate. Când am aflat apoi de pe internet despre Ţara lui Andrei, ne-am dat seama că am putea şi noi să aplicăm.

Uneori spun şi eu nu se poate, dar prin acest proiect mi-am dat seama că nu trebuie să spunem nu se poate, se poate!

Citeşte mai mult despre proiectul lui Gheorghe Oneţ.

Descoperă poveștile și sfaturile celor care au spus se poate!

Află direct de la ei ce i-a determinat să depășească momentele de impas!
Intră pe blog și lasă-te inspirat de inițiatorii din Țara lui Andrei.

Invitat: Cristian Petre

Cristian Petre vrea să-i ajute pe elevii, tinerii, adulţii şi persoanele cu disabilităţi din comuna Moşoaia, jud. Argeş, să dobândească competenţe de prelucrare a lemnului. Ei vor învăţa tehnici de decorare prin pictură, gravură, sculptură şi îşi vor dezvolta spiritul antreprenorial.

Citeşte mai mult despre proiectul lui Cristian Petre.

3 FEB Vezi discuţia de pe 3 februarie.
CITEŞTE

Invitat: Cornelia Berteşteanu

Cornelia Berteşteanu vrea să fie alături de seniori şi să-i implice, alături de tineri, în acţiuni care să consolideze relaţiile dintre generaţii. Proiectul “Grijă pentru seniori” îşi propune să îi stimuleze pe beneficiari să participe la ateliere artistice şi practice, în dezbateri culturale şi alte acţiuni ale comunităţii.

Citeşte mai mult despre proiectul Corneliei Berteşteanu.

5 FEB Vezi discuţia de pe 5 februarie.
CITEŞTE

Invitat: Ali Osber

Elevii Liceului Tehnologic "Ion Podaru" din loc. Ovidiu, jud Constanţa pot demonstra acum cât sunt de pricepuţi în ale brutăriei. Ali Osber a înscris în competiţie un proiect care îşi propune dotarea laboratorului de patiserie al liceului cu utilaje performante. În acest mod, copiii vor putea pune în practică cunoştinţele de patiserie şi brutărie acumulate la cursuri.

Citeşte mai mult despre proiectul lui Ali Osber.

7 FEB Vezi discuţia de pe 7 februarie.
CITEŞTE

Invitat: Denisa Nicoară

Mulțumită Denisei Nicoară, inițiatoarea proiectului "Ergo-meșteșuguri", persoanele cu tulburări psihice au acum şansa de a se integra pe piaţa muncii şi de a-şi dezvolta abilităţi practice. Asociaţia Spitalului de Psihiatrie din Sibiu are ca obiectiv înfiinţarea unui atelier de tâmplărie-meşteşuguri în care pacienţii să înveţe să creeze şi să recondiţioneze obiecte din lemn.

Citeşte mai mult despre proiectul Denisei Nicoară.

10 FEB Vezi discuţia de pe 10 februarie.
CITEŞTE

Invitat: Valentin Polizache

Valentin Polizache știe cât de importantă este educația non-formală, de aceea a luptat pentru ca elevii liceului Teoretic I.C. "Vissarion" din Titu, jud. Dâmboviţa să aibă un radio local. Elevii se pot implica acum în cursuri de jurnalism şi deveni la rândul lor formatori.

Citeşte mai mult despre proiectul lui Valentin Polizache.

12 FEB Vezi discuţia de pe 12 februarie.
CITEŞTE

Invitat: Mircea Crisbășanu

Mircea a dezvoltat un club de inițiativă al tinerilor, în domeniul educației prin turism. Astfel, își propune identificarea și semnalizarea a 10 trasee diversificate pentru cicloturiști și organizarea unui eveniment de inaugurare a traseelor în luna septembrie. Proiectul "Pro-cicloturism" vrea să atragă atenția asupra importanței eco-turismului în regiunea Urlați – Dealu Mare.

Citeşte mai mult despre proiectul lui Mircea Crisbășanu.

17 DEC Vezi discuţia de pe 17 decembrie.
CITEŞTE

Invitat: Irina Pop

Irina Pop vrea să pună pe roate o afacere socială care să valorifice produsele tradiționale ale meșteșugarilor romi rudari din Spanțov. De aceea, a dezvoltat proiectul ”Meșterii din Spanțov”, în cadrul căruia va organiza ateliere meșteșugărești cu tinerii din comunitate și cu tineri designeri din București.

Citeşte mai mult despre proiectul Irinei Pop.

11 DEC Vezi discuţia de pe 11 decembrie.
CITEŞTE

Invitat: Ioana Popa

Fost jurnalist, actualmente PR, ciclist, blogger, Ioana Popa a creat ProBikeAddiction cu ambiția de a face cât mai mulți oameni dependenți de mersul pe bicicletă. Astfel, a luat naștere proiectul "Cicloturism-soluţie" - primul proiect integrat din zona Moldovei de susţinere a valorilor culturale prin cicloturism, în acord cu tendinţele europene.

Citeşte mai mult despre proiectul Ioanei Popa.

10 DEC Vezi discuţia de pe 10 decembrie.
CITEŞTE

Invitat: Loreta Isac

Loreta și Asociaţia Aliat se numără printre românii care au renunțat la nu se poate. Ei sunt câștigătorii celei mai mare competiții de afaceri sociale din România, Fabricat în Țara lui Andrei. Din 1999, ALIAT oferă servicii de tratament pentru persoanele dependente de alcool şi droguri. Finanţarea oferită de Petrom le va permite să deschidă un atelier în care vor confecţiona jucării personalizate şi huse pentru tablete sau laptopuri.

Citeşte mai mult despre proiectul Loretei Isac.

9 DEC Vezi discuţia de pe 9 decembrie.
CITEŞTE

Invitat: Cătălina Florea

Cătălina Florea este director executiv la asociația Telefonul Copilului. Ceea ce înseamnă că luptă în fiecare zi împotriva hărțuirii verbale și fizice în rândul copiilor.

Citeşte mai mult despre proiectul Cătălinei Florea.

6 DEC Vezi discuţia de pe 6 decembrie.
CITEŞTE

Invitat: Alin Prunean

Alin Prunean e unul dintre românii care au demonstrat că se poate - produsele tradiționale românești i-au adus succes internațional. El a convins juriul Fabricat în Țara lui Andrei și cu finanțarea obținută de la Petrom va dezvolta un centru de colectare şi ambalare de polen şi venin de albine în comuna Marca, judeţul Sălaj.

Citeşte mai mult despre proiectul lui Alin Prunean.

5 DEC Vezi discuţia de pe 5 decembrie.
CITEŞTE

Invitat: Ciprian Vîntdevară

Ciprian Vîntdevară a participat în competiția din Țara lui Andrei și a obținut două finanțări pentru modernizarea observatorului astronomic din Bârlad.

Citeşte mai mult despre proiectul lui Ciprian Vîntdevară.

4 DEC Vezi discuţia de pe 4 decembrie.
CITEŞTE

Invitat: Vicenţia Ana

Vicenţia Ana este dublu laureată în Țara lui Andrei. Împreună cu Primăria Mănești, a câștigat finanțarea în competiția de proiecte Idei din Țara lui Andrei și va folosi energia verde pentru a oferi instituţiilor publice din comună apă caldă.

De asemenea, pe 25 noiembrie, juriul a desemnat afacerea ei socială ca fiind una dintre câștigătoarele celei mai mari competiții de afaceri sociale, Fabricat în Țara lui Andrei. Și va folosi finanțarea Petrom pentru a crea alternative ecologice pentru produsele de încălzire a locuinţei.

Citeşte mai mult despre proiectul Vicenţiei Ana.

3 DEC Vezi discuţia de pe 3 decembrie.
CITEŞTE

Invitat: Teodora Neagu

Mama unei fetițe diagnosticate cu sindromul Dravet, Teodora a înscris proiectul “Există speranță!” în competiția de proiecte din Țara lui Andrei. Cu finanțarea obținută a pus bazele primului centru de zi din România destinat copiilor care suferă de Dravet și alte epilepsii rare.

Citeşte mai mult despre proiectul Teodorei Neagu.

2 DEC Vezi discuţia de pe 2 decembrie.
CITEŞTE

Descoperă și alte povești!

Citește pe blogul Țării lui Andrei cum arată Romania oamenilor care cred că merită
să lupți pentru visul tău!