‹ înapoi la blog

20 March 2017 | Mediu

3CO Dimension – proiectul de reciclare și colectare selectivă care va schimba un liceu

Câți dintre noi sunt conștienți de faptul că, odată ajunse în mediu, deșeurile de plastic pot persista zeci sau chiar sute de ani? E nevoie de educație în masă pentru a stopa transformarea planetei noastre într-o imensă groapă de gunoi.


Cu acest gând, profesoara de fizică Adriana Vatavu de la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” din Botoșani și-a propus să-i motiveze mai mult pe elevii școlii să protejeze mediul, prin reciclare și colectare selectivă a deșeurilor. După ce a observat că majoritatea campaniilor de reciclare nu dau roade, a inițiat ea un program care să-i implice activ pe elevii și profesorii liceului.

A aplicat și a câștigat în cadrul competiției Idei din Țara lui Andrei ediția 5 cu proiectul 3CO Dimension, prin care va realiza o serie de campanii de conștientizare despre necesitatea selectării și reciclării deșeurilor de plastic și va amenaja în liceu un spațiu destinat reciclării.

Prima etapă a proiectului constă în mai multe campanii de educare și informare pentru elevi, cadre didactice și părinți. Vor avea loc diverse mese rotunde, prezentări, concursuri, desene tematice, pentru a stimula dorința de reciclare și colectare selectivă în rândul comunității.

Cea de-a doua etapă, constă în amenajarea unui spațiu de reciclare ce va fi dotat cu presă pentru PET-uri, tocător de mase de plastic, extruder pentru plastic, imprimantă 3D și coșuri de colectare selectivă.

Peste 100 de elevi și 15 profesori ai liceului vor fi instruiți în folosirea aparaturii. Ei vor transforma deșeurile de plastic din jurul școlii în materiale didactice și obiecte de decor, pe care le vor expune apoi la diferite expoziții sau le vor vinde la târguri.

“Problema pe care vrem să o rezolvăm prin acest proiect este motivarea comunității locale de a colecta selectiv și de a se implica în reciclarea deșeurilor de plastic pentru a le transforma în obiecte cu adevărat utile sau măcar estetice”, mai spune Adriana Vatavu.


Rezultatele proiectului vor fi prezentate în toate evenimentele pedagogice din județ, astfel încât întreaga comunitate să ia parte și să se implice.

“Aparatura de reciclare a plasticului va fi întreținută cu sprijinul furnizorilor, dar vom colabora cu ei în vederea instruirii unui grup de profesori care să poată supraveghea eficient utilizarea aparaturii”, explică ea.

Profesorii sunt siguri că după implementarea acestui proiect vor avea în jurul școlii un mediu mai curat, mai plăcut, iar calitatea activităților didactice și extrașcolare va fi mai bună.

Poți citi mai multe despre proiect aici.


Înscrie și tu o idee pentru Mediu în noua competiție Idei din Țara lui Andrei!

‹ înapoi la blog