11 September 2018 | Dezvoltare comunitară

Ai idei care pot face ROmânia SMART?

De 5 ani, competiția ”Idei din Țara lui Andrei” a susținut oamenii cu ințiativă care au vrut să fie parte din schimbare. Anul acesta, pentru că vrem să ținem pasul cu lumea în continuă evoluție, pornim în căutarea ideilor care ajută la dezvoltarea comunităților prin tehnologie

Așa că ”Idei din Țara lui Andrei” devine ”RO SMART în Țara lui Andrei” – o competiție cu și despre proiecte smart. 

Credem că tehnologia poate fi – și trebuie – să fie pusă în slujba oamenilor pentru o țară mai bună, în fiecare zi. Poate rezolva problemele reale, aici și acum. Nu doar peste zeci de ani. 

Până pe 23 octombrie, căutăm soluții smart pentru comunitățile din România în 8 domenii importante: educație, sănătate, siguranță, mediu, agricultură, infrastructură, transport și energie. 

Ce fel de proiecte? De exemplu…

 1. Educație Smart: pot fi proiecte care să îmbunătățească procesul educativ prin integrarea noilor tehnologii (aplicații, suporturi electronice, baze de date etc)
 2. Infrastructură Smart: pot fi proiecte care să îmbunătățească infrastructura cu ajutorul tehnologiei (iluminat intelligent, monitorizare și analiză date pentru reducerea traficului, facilitare la telecomunicații și internet etc)
 3. Sănătate Smart: pot fi proiecte care să faciliteze accesul la informații (baze de date, fișe medicale, rețete online), telemedicină, acces la servicii de sănătate, aplicații pentru monitorizarea semnelor vitale/alți indici de sănătate.
 4. Siguranță Smart: pot fi propuse proiecte de siguranță care să facă referire la sisteme de alerte publice în caz de urgență, monitorizarea datelor, prevenirea dezastrelor, asigurarea vieții cetățenilor, prevenirea criminalității etc.
 5. Transport Smart: pot fi propuse proiecte care să ajute managementul traficului (dirijarea traficului, detecția vehiculelor, telecomunicații, prelucrarea datelor, distribuirea informațiilor etc), introducerea sistemelor de informare a cetățenilor cu privire la datele din trafic. Etc
 6. Agricultură Smart: pot fi propuse proiecte de agricultură prin care să se automatizeze anumite procese sau să fie monitorizate date importante (calitatea apei, solului etc.) și alertarea publică, facilitarea accesului la resurse, controlul plantaților etc. 
 7. Energie Smart: pot fi propuse proiecte care să permită accesul la energie pentru comunități vulnerabile, gestionarea eficientă a consumului de energie, folosirea energiei regenerabile/ din surse alternative etc
 8. Mediu Smart: pot fi propuse proiecte pentru mediul înconjurător care să ajute la eficientizarea consumului de resurse, să vină cu instrumente digitale de monitorizare a consumului de resurse, soluții de stocare inteligente și alte detalii necesare pentru reducerea poluării etc.

În cadrul competiției RO SMART în Țara lui Andrei, OMV Petrom pune la bătaie granturi totale de 400.000 de euro, alături de mentorat din partea angajaților și consultanță software pentru implementarea proiectelor oferită de Life is Hard. Finanțarea maximă pe care o poate primi un proiect este de 45.000 de euro. 


Cine se poate înscrie?

 • ONG-uri
 • Instituții publice sau autorități ale administrației publice locale
 • Instituții de învățământ din sistemul de stat
 • Orice persoană fizică în parteneriat cu una din entitățile enumerate mai sus


Important este ca ideea ta să sprijine dezvoltarea sustenabilă a comunităților din România și să le transforme în comunități smart. 

Proiectul tău trebuie să contribuie la rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunitățile, creșterea calității vieții și nivelul de confort al cetățenilor. Să îmbunătățească serviciile publice sau să ajute cetățenii să fie mai bine conectați la serviciile publice. 

O idee smart este acea idee care poate eficientiza consumul de resurse, poate reduce cheltuielile pe termen lung pentru o comunitate, poate contrui o societate inclusivă, în care toți au oportunități egale sau îi poate ajuta pe cetățeni să fie mai implicați în viața comunității. 

Ai deja o idee de proiect? Atunci descarcă ghidul participantului și regulamentul competiției de pe pagina proiectului, completează formularul de înscriere și aplică până pe 23 octombrie! 

Hai să facem împreună România SMART!

‹ înapoi la blog