‹ înapoi la blog

08 November 2013 | Dezvoltare comunitară

Am ales cei 11 câștigători ai competiției “Idei din Ţara lui Andrei”!

234 de proiecte înscrise, 133 din domeniul educaţiei, 57 - Dezvoltare comunitară, 44 pe Mediu, 46.465 voturi, 10 membri ai juriului şi 11 câştigători!

Pe scurt, aceasta a fost cea de-a doua ediţie a competiţiei Idei din Ţara lui Andrei. Iniţiative sustenabile, iniţiatori implicaţi, proiecte care vor îmbunătăţi viaţa comunităţilor din România au fost principalele ingrediente ale competiţiei de idei „cu ceva în plus”.

Vrei să afli cine sunt cei care vor schimba în bine viaţa celor din jur? Hai să facem cunoştinţă cu cei 11 câştigători!

 

Idei “cu ceva în plus” de 15.000 de euro

Dintre cele 63 de proiecte care au solicitat o finanţare de cel mult 15.000 de euro, 3 au fost declarate câştigătoare de către susţinători şi juriu.

Geanina Olga Ipate îşi doreşte să le transforme în bine viaţa celor 900 de elevi ai Liceului Teoretic „Nicolae Iorga” din Botoşani. Prin proiectul “Vreau şansa mea”, Geanina va organiza şedinţe de consiliere, programe de educaţie non-formală şi activităţi sportive pentru elevii ai căror părinţi sunt plecaţi peste hotare sau fac parte din familii sărace.

În comuna Moşoaia, jud. Argeş, Cristian Petre are un plan de a ajuta elevii, tinerii, adulţii şi persoanele cu disabilităţi să dobândească competenţe de prelucrare a lemnului. Ei vor învăţa tehnici de decorare prin pictură, gravură, sculptură şi îşi vor dezvolta spiritul antreprenorial.

“Meșterii din Spanţov” este proiectul gândit de Fundaţia PACT împreună cu Asociaţia ,,Împreună pentru Viitor” din comună Spanţov (Călăraşi). Cele două ONG-uri îşi propun să dezvolte o afacere socială prin care să valorifice produsele tradiționale ale meșteșugarilor romi rudari din comunitate.

Idei “cu ceva în plus” de 5.000 de euro

Cele 171 de proiecte care au optat pentru finanţarea de 5.000 de euro au fost şi ele citite cu atenţie de juriu, iar 8 dintre ele vor deveni acum realitate. Hai să le descoperim!

Asociaţia Extra Muros Oradea încearcă să îi sprijine prin proiectul “Micul Prinţ” pe copiii care au cel puțin unul dintre părinți cu probleme de sănătate mintală, prin organizarea de grupuri de dezvoltare personală prin mijloace artistice.

Persoanele cu tulburări psihice au şansa de a se integra pe piaţa muncii şi de a-şi dezvolta abilităţi practice. Asociaţia Spitalului de Psihiatrie din Sibiu are ca obiectiv înfiinţarea unui atelier de tâmplărie-meşteşuguri în care pacienţii să înveţe să creeze şi să recondiţioneze obiecte din lemn.

Elevii Liceului Tehnologic ”Ion Podaru” din loc. Ovidiu, jud Constanţa pot demonstra acum cât sunt de pricepuţi în ale brutăriei. Ali Osber a înscris în competiţie un proiect care îşi propune dotarea Laboratorul de patiserie al liceului cu utilaje performante. În acest mod, copiii vor putea pune în practică cunoştinţele de patiserie şi brutărie acumulate la cursuri.

Îţi doreşti o vacanţă inedită? Ioana Popa şi Fundaţia Centrul de Mediere şi Securitate Comunitară Iaşi ţi-o pot oferi odată cu implementarea proiectului câştigător – “Cicloturism-soluţie”.

Proiectul îşi propune dezvoltarea turismului în zona rurală de deal şi munte a Moldovei prin organizarea de ture cicloturistice tematice, personalizate, într-o zonă defavorizată economic.

Ce spui despre un proiect care are un triplu scop: social, de mediu şi solidar? Asociaţia Ateliere Fără Frontiere a gândit proiectul “remesh solidar” pentru a ajuta persoanele aflate în dificultate să se integreze pe piaţa muncii. Ei vor învăţa să creeze obiecte inedite din materiale refolosite, iar din banii câştigaţi în urma vânzării produselor vor fi cumpărate echipamente IT pentru şcolile fără posibilităţi.

Ce spui, ai vrea ca fiecare şcoală să aibă un radio care să emită ştiri interesante pentru elevi? Marian Valentin Polizache şi-a dorit că Liceul Teoretic I.C. „Vissarion” din Titu, jud.Dâmboviţa să aibă un radio, iar elevii să se implice în cursuri de jurnalism şi să devină formatori la rândul lor.

Cornelia Bertesteanu vrea să fie alături de seniori şi să-i implice, alături de tineri, în acţiuni care să consolideze relaţiile dintre generaţii. Proiectul “Grijă pentru seniori” îşi propune să îi stimuleze pe beneficiari să participe la ateliere artistice şi practice, în dezbateri culturale şi alte acţiuni ale comunităţii.

Asociația ROI și Cycling România au o idee “cu ceva în plus” pentru Regiunea Urlați – Dealu Mare. Cicloturismul este soluţia pe care o propun pentru dezvoltarea sustenabilă a comunității. Ai vrea să pedalezi pe unul dintre traseele gândite de ei?

Aceştia sunt cei 11 câştigători ai ediţiei de toamnă “Idei din Ţara lui Andrei”! Ţie care ţi-a atras atenţia? Spune-ne pe pagina de Facebook Ţara lui Andrei!

‹ înapoi la blog