‹ înapoi la blog

14 February 2018 | Educaţie

Am lansat Liga Elevilor Meseriași, vocea meseriașilor de mâine

OMV Petrom a lansat astăzi Liga Elevilor Meseriași - un nou proiect în cadrul programului România Meseriașă.

Proiectul inovator își propune să dea o voce meseriașilor de mâine și să investească în abilitățile de leadership și de reprezentare ale tinerei generații.

Liga Elevilor Meseriași își propune să creeze și să pregătească primul grup de inițiativă care să aducă în dezbatere la nivel local și național problemele elevilor din învățământul tehnic și profesional. Proiectul își propune să dezvolte la nivel național acest grup de reprezentare a intereselor elevilor din acest sector.

Prin această inițiativă, ne dorim ca deciziile și schimbările legislative cu privire la această formă de învățământ să fie făcute prin consultarea celui care trebuie să fie în centrul sistemului educațional: elevul.

80.000 elevi învață anual în 700 de școli din Învățământul Profesional și Tehnic, din care aproximativ 60.000 frecventează clasele IX-X. La nivel național, din 45 de reprezentanți aleși în Consiliul Național al Elevilor, doar 2 elevi reprezintă Învățământul Profesional și Tehnic, aceștia fiind numai din domeniul economic.

În județul Buzău sunt înscriși peste 9.000 de elevi la instituții de învățământ tehnic și profesional, ceea ce reprezintă aproximativ 10% din totalul la nivel național.

După experiența de succes din Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei din 2017, la care au luat parte elevi din județul Buzău, OMV Petrom a ales continue pregătirea viitorilor meseriași din Buzău și să inițieze acest proiect pilot în județul Buzău, formând un grup de inițiativă la nivel local.


Ce presupune Liga Elevilor Meseriașilor?

Proiectul Liga Elevilor Meseriași va avea loc în mai multe etape:

• selecția celor 21 de profesori care vor sprijini proiectul;

• curs de advocacy pentru profesori;

• caravană de informare în școli;

• campanie de alegeri locale la nivelul școlilor pentru elevi;

• zile de votare în școli a celor mai susținuți elevi;

• interviuri de selecție a celor 20 de elevi care vor forma Liga Elevilor Meseriași;

• un curs de leadership și comunicare;

• o școală de vara de advocacy pentru elevi;

• întâlniri cu reprezentanți din Parlament;

• întâlniri cu angajatori.

Cine se poate înscrie?

Prima ediție a proiectului se adresează profesorilor și elevilor din clasele IX-XI, din cele 20 de unități școlare din învățământul profesional și tehnic din județul Buzău.

Programul este va fi realizat în colaborare cu Fundația Leaders, fiind destinat elevilor care își doresc să se implice în activități extra-curriculare legate de Învățământul Profesional și Tehnic, buni comunicatori, cu spirit de echipă, motivați să facă o schimbare în bine în jurul lor.

Elevii admiși în program vor participa la cursuri de leadership și la Advocacy Summer School – prima tabără de advocacy dedicată elevilor de liceu. La finalul cursurilor, elevii vor realiza un document de poziție, în care vor prezenta soluții la problemele pe care le întâmpină la școală. Reprezentanții elevilor vor merge și în Parlament, unde își vor prezenta soluțiile propuse de ei.

În proiect vor fi implicați și cadrele didactice din sistemul ÎPT. Profesorii care vor fi selectați trebuie să fie motivați să producă o schimbare la nivelul școlii, comunității și sistemului ÎPT, să fie disponibili să participe la traininguri și să coordoneze activitatea elevilor LEM din școala lor. Cadrele didactice care vor fi alese în acest proiect vor beneficia de cursuri dedicate și participarea în prima tabără de advocacy destinată elevilor de liceu.

Cum se desfășoară?

Elevii care își doresc să facă parte din Liga Elevilor Meseriași se vor putea înscrie în perioada 15-28 martie, printr-un formular dedicat ce va fi disponibil în curând pe www.taraluiandrei.ro. 

Alături de scrisoarea de motivație, aceștia trebuie să menționeze o problemă pe care au identificat-o în sistemul educațional și soluția pe care o văd ei. Din fiecare liceu tehnologic/școală profesională vor fi selectați 5 elevi. Aceștia vor începe o campanie de promovare în școala lor, urmând să fie votați de colegi, la urne, prin vot secret.

În final, 20 de elevi din 20 de unități de învățământ ÎPT din județul Buzău vor fi admiși în Liga Elevilor Meseriași în urma voturilor colegilor și interviurilor cu echipa OMV Petrom și a partenerului din proiect.

Din rândul profesorilor, vor participa 21 de profesori din învățământul profesional și tehnic din Buzău, câte un reprezentant din fiecare unitate școlară ÎPT și un reprezentant al Inspectoratului Școlar Județean Buzău.

Activitățile din Liga Elevilor Meseriași se vor derula pe durata întregului an.

Mai multe detalii, în curând, pe www.taraluiandrei.ro.

‹ înapoi la blog