07 September 2018 | Educaţie

“Asta am vrut de mică. Atunci când o să fiu mare, să învăț pe toată lumea ce știu”

Lili are 17 ani și 14 frați. Părinții au sfătuit-o ca indiferent ce face, să fie mândră. Spune că e pricepută și la coafat și că ajută veterinarii din sat. Când era mică, părinții o sunau dacă întârziau și îi spuneau să facă ceva de mâncare: “Fă ce vrei, sigur o să îți iasă. Puneam ce cred eu că se pune într-o mâncare și îmi ieșea. Eram tare mândră.”

Cei din jurul ei și-au dat seama că e pricepută la gătit și au încurajat-o să meargă să învețe mai mult. Așa a și ajuns în Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei, în săptămâna dedicată viitorilor bucătari și ospătari.

Lili este acum este clasa a X-a la Colegiul Tehnic Nr. 2 din Târgu Jiu și după facultate vrea să ajungă bucătar în armată. “Îmi place felul în care sunt ei acolo: punctuali, exigenți, disciplinați. Plus, pe lângă bucătărie ajungi și pe front. Din cauza asta chiar mi-a plăcut atitudinea lui Chef Cezar, că ne-a făcut să luăm lucrurile în serios de la început.” 


Model în viață spune cu admirație că îi sunt părinții: “Și ei au fost la fel și îmi place că îi învață și ajută pe toți cei pe care îi întâlnesc. Cam de 15 ani au ales să nu lucreze și să aibă grijă de noi. Au plecat pentru un timp în afară, dar au decis că e mai important să se ocupe de educația noastră. Vor să fie alături de noi și să ne îndrume. Acasă avem foarte multe animale la fermă și creștem grâu, porumb. Facem lapte, brânză, smântână și mămăliguță de casă.

A reușit să afle secretul că mama ei va veni la cina organizată de elevi în ultima zi de tabără, dar a fost surprinsă că a venit și tatăl. Când au văzut-o, mai întâi au întrebat-o despre bucătărie, dacă e obosită și dacă îi place ceea ce face. “Sunt mândri că am putut să lucrez într-o bucătărie cum trebuie. La niciunul din frații mei nu au mai fost chemați undeva.” 

La final de tabără, a fost puțin surprinsă de atmosfera și experiența pe care a trăit-o în numai câteva zile. A plecat cu gândul că trebuie să își urmeze visul și să aibă mai multă încredere în forțele proprii.

De fel sunt o persoană timidă și aștept să mă bage lumea în seamă. Chiar nu mă așteptam să îmi fac prieteni în tabără. Nu credeam. Pe mulți îi cunoșteam de când eram mici, dar ceva mă reținea. Am mai fost în tabere toată vara, dar asta a fost de departe preferata mea. Nicăieri nu e atmosfera la fel. Sunt foarte încântată!

Planurile de viitor îi sunt foarte clare. Lili vrea să învețe cât mai mult, în țară și în străinătate, ca să devină un profesionist. Dar spune că, oriunde ar duce-o viața, vrea să se întoarcă în România și să ajute la rândul ei elevii care își doresc o carieră în domeniu.

Eu chiar îmi iubesc țara și nu aș pleca decât să văd diversitate și să mă întorc. Și, ca Chef Cezar, să dezvolt ceva în locul în care m-am născut. Asta am vrut de mică. Mi-am spus că atunci când o să fiu mare o să învăț pe toată lumea ce știu.

---

Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei face parte din România Meseriașă, un program de responsabilitate socială OMV Petrom. Este un proiect bazat pe ateliere de dezvoltare profesională și personală pentru elevii și profesorii din clasele IX-XI din licee tehnologice și școli profesionale. În săptămâna de tabără dedicată bucătarilor și ospătarilor, elevii au gătit și servit peste 100 de invitați speciali – părinți, prieteni, profesori, autorități, antreprenori, jurnaliști – în cadrul unei cine organizată la restaurantul DOR din Bran.

Mai multe imagini pe pagina de Facebook Țara lui Andrei.

‹ înapoi la blog