13 February 2016 | Dezvoltare comunitară

Business Mom – cu, despre și pentru mămici

Am stat de vorbă cu Dana Lupșa, Președintele Asociației Happy Moms, câștigătoare în competiția Idei din Țara lui Andrei cu proiectul Business Mom. De la ce a pornit această inițiativă, care au fost provocările, precum și ce sfaturi are Dana pentru cei care își doresc să participe într-o competiție de idei, în interviul de mai jos:

Cum s-a născut ideea proiectului?

Totul a pornit de la atelierele pe teme de public relations, management sau marketing pe care le-am derulat personal și în mod voluntar, lunar, timp de jumătate de an prin prisma cunoștințelor, experienței și expertizei mele profesionale. Mamele care nu aveau cunoștințe economice și care își doreau să aibă propria afacere participau cu bucurie și entuziasm de fiecare dată. La unul dintre ateliere, o mamă mi-a semnalat faptul că și-ar dori legalizarea ideii ei de afacere, dar că ar avea nevoie de mai multe informații legate de modul de organizare, coordonare, planificare, control și comunicare a acesteia. În plus, pe măsură ce atelierele se derulau, pe adresă asociației primeam e-mailuri prin care mamele solicitau și ateliere pe teme de consiliere juridică, planuri de afaceri, contabilă, fonduri europene. Unele dintre acestea erau mame singure sau casnice, astfel încât am decis că acestea vor fi categoriile care trebuie sprijinite datorită lipsei resurselor financiare.

Visul a fost să strângem fonduri astfel încât să demarăm pentru ele o școală antreprenorială, unde să primească informații teoretice despre ce înseamnă o afacere, dar și informații practice de la antreprenorii din Brașov. Ne-am gândit ca ulterior, după legalizarea ideii de afacere, să beneficieze de promovare din partea asociației. Asta s-a și întâmplat: am organizat evenimente de tip conferințe motivaționale, festivaluri interactive pentru familie, prin care am strâns fondurile necesare demarării proiectului. Și am organizat prima ediție în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie din Brașov. 

Despre ce e vorba în proiect și ce schimbări urmărește?

Îmi doresc să sprijin mamele singure sau casnice să devină independente financiar, unul dintre criteriile selecției acestora fiind determinarea pe care o au în a-și deschide o afacere. Dacă acestea cred cu pasiune în ideea lor de afacere, vor avea succes. Așa s-a întâmplat de altfel și cu mamele din prima ediție. Așa că le vom sprijini printr-un program de cursuri și mentorat. În plus, noutatea constă în faptul că vor veni însoțite de copii, care vor participa și ei, în paralel, la cursuri adresate lor, de pictură, iar lucrările celor mai talentați dintre copii vor fi expuse într-o școală din Brașov. Astfel eliminăm problema copiilor neînsoțiți și a mamelor care și-ar dori să se dezvolte dar sunt în imposibilitatea de a găsi pe cineva care să supravegheze copilul atâta timp cât participă la cursuri. 

Care au fost cele mai mari provocări cu care v-ați confruntat în timpul competiției și cum ați trecut peste ele?

Dacă ar fi să mă refer la mici sincope în a accesa linia de votare, aș spune că acestea au fost cele mai mari provocări, de ordin tehnic. În rest, m-am bucurat nespus că ideea va fi dusă mai departe, deoarece acoperă o nevoie reală, iar acum mă pot concentra pe celălalt proiect al asociației, vizând copiii talentați din familiile defavorizate. 

Ce sfat le-ați da celor care vor să vă urmeze exemplul?

Sunt un om obișnuit, cred că a da sfaturi nu mă caracterizează. Totuși, având în vedere faptul că ceea ce desfășor în asociație sunt activități de tip voluntar, că eu și restul de mame suntem voluntari, este nevoie de o dorință nestăvilită de a face bine și de te împlini cu bucuria celor care îți mulțumesc, nu cu bani. A contribui la bunăstarea comunității din care faci parte, în mod voluntar, necesită pasiune, iubire pentru oameni și de multe ori mult timp. Însă satisfacțiile emoționale sunt pe măsura efortului depus!

Care sunt planurile de viitor pentru proiectul Business Mom?

Îmi doresc nespus ca proiectul Business Mom sa devină o școală antreprenorială de referință în Brașov și pe viitor să sprijin financiar inclusiv activitatea de legalizare a ideii de afacere. Succesul înregistrat la prima ediție mă determină să fiu convinsă că așa se va și întâmpla.

Felicitări Business Mom și mult succes! Mai multe informații despre Business Mom, puteți găsi pe Facebook, dar și pe website‹ înapoi la blog