‹ înapoi la blog

14 May 2014 | Educaţie | Articol de Eigel Elena

Câte un copil, o dată!

"E&T Battle Station" - tutorii voluntari care știu că pot construi un viitor mai bun prin educație.

Cred că, pentru noi, competiția "Idei din Țara lui Andrei" este cel mai potrivit cadru în care am putea să ne "sădim" ideea.

Proiectul pe care îl propunem în competiție, "E&T Battle Station", poartă numele pe care şi l-a luat un grup de adolescenţi care, în peste doi ani, au muncit că voluntari în PATRU proiecte educaţionale. Mai întâi colegi de şcoală generală, acum liceeni împrăştiaţi prin licee de renume sau facultăţi ale oraşului Iaşi, ei s-au structurat în timp ca o echipă şi, acolo unde au pus ei umărul, rezultatele s-au văzut, inclusiv prin premii şi evidenţieri ale proiectelor.

Ca martoră a felului în care au crescut aceşti copii, pot spune doar că, pentru mine, este întotdeauna un privilegiu să colaborez cu ei. Pentru că ei sunt cei care, în primul rând, mă învaţă pe mine despre viitorul pe care şi-l doresc.

Şi apoi, împreună, convinşi că un viitor mai bun se construieşte doar printr-o educaţie adecvată în prezent, călătorim pe drumul acestei aventuri uimitoare, din lumea educaţiei nonformale.

Ce sunt tutorii în peer-education? Sunt nişte tineri abia desprinşi din copilărie, care, pe lângă toate preocupările şi grijile obişnuite ale adolescenţilor, îşi mai asumă şi rolul de a transmite EDUCAŢIE altor adolescenţi şi colegilor mai mici, cu ajutorul talentelor, abilităţilor şi cunoaşterii lor, cu "metodologia didactică" a prieteniei şi sensibilităţii.

E adevărat, de foarte multe ori, ei găsesc soluţii de adevăraţi profesionişti la activităţile pe care şi le asumă, Ei nu fac nici meditaţii, nici lecţii ca la şcoală! Ei fac ORICE E NEVOIE pentru a îşi atinge obiectivele. Iar aceste obiective sunt diferite de cele de la şcoală, pentru că ţintesc spre teme pe care greu le găseşti într-un curriculum.

Cine doreşte să vadă ce am realizat deja, pagina noastră este: https://www.facebook.com/etbattlestation?ref=hl . Ei sunt cei care doresc să schimbe lumea viitorului în bine, învăţându-i pe copiii de azi. despre educaţie, că trebuie să fie permanență - şi că A EDUCA este responsabilitatea noastră a tuturor. Nu pot muta munţii din loc, dar îşi pot propune ca, prin puterile lor, să ajute câte un copil, o dată. Iar povestea lor este abia la început...

‹ înapoi la blog