‹ înapoi la blog

24 November 2015 | Mediu

Ce idei de eco-eficiență și eco-inovație ne-au plăcut?

În Idei din Țara lui Andrei se scrie aceeași poveste: idei cu ceva în plus care să demonstreze că se poate și că în fiecare dintre noi există dorința de a face lucrurile mai bine. Împreună. Și pentru că, de multe ori, e nevoie de un mic imbold pentru ca schimbarea în bine să se întâmple, s-a născut Idei din Țara lui Andrei.

În Idei din Țara lui Andrei 2015 e vorba despre:

Eco-eficiență și eco-inovație
Dezvoltare comunitară
Educație pentru angajabilitate

Idei din Țara lui Andrei e și despre inspirație în aceeași măsură. Inspirația de a veni cu proiecte care să răspundă nevoilor comunității. Să privim însă, la ce au făcut vecinii de peste Ocean pentru a vedea în ce măsură putem aplica și la noi, modelul de succes. Din categoria Eco-eficiență și eco-inovație:


Programul de bike share 

A revoluționat infrastructura transportului în comun în cele mai mari orașe din State: Washington, Miami, Boston. Concret, pentru o taxă zilnică sau lunară de 7$, respectiv 75$, membrii comunității pot folosi bicicletele de la centrul dedicat de închirieri, preț de 30 minute. Practic, toți cei care vor să ajungă repede dintr-un punct în altul, o pot face, alegând dintre bicicletele aflate în mai multe astfel de locuri. Aceste centre se găsesc în punctele cheie ale orașelor pentru a permite fluidizarea traficului. Mergând pe exemplul Bucureștiului: iei o bicicletă de la Unirii și mergi cu ea până la Izvor la o întâlnire. Timp mers cu bicicleta: 10 minute. Stai la întâlnire 2 ore. Apoi de la centrul de biciclete de la Izvor, trebuie să ajungi în Floreasca. Timp mers cu bicicleta: 40 minute. Lași bicicleta la Floreasca, urmând ca de acolo să o preia altcineva. Cam așa e gândit sistemul.

Și în Europa e foarte des întâlnit acest tip de transport: în Londra sunt 8000 de astfel de biciclete, în Paris sunt 16.000, iar în Hangzhou (China), numărul depășește deja 60.000. 


Pungi reciclate și reciclabile în ton cu moda

Un subiect foarte cunoscut deja în întrega lume: plasticul, mai exact pungile de plastic, dăunează grav mediului înconjurător. În plus, un aspect care a mirat pe toată lumea, a reprezentat și motivul de a le scoate de pe piețele din unele țări: numărul. Noi, oamenii, cu toții, folosim între 100 miliarde și 1 trilion de pungi de plastic anual. Enorm. Mai ales că reciclarea unei pungi durează foarte mult. În plus, plasticul este materialul care ajută la dezvoltarea coloniilor bacteriene cu o mai mare ușurință. Ținând cont de cele de mai sus, s-a ajuns la concluzia că folosirea unor pungi din bumbac, în trend cu moda, e opțiunea cea mai sănătoasă. Cum arată aceste pungi eco-friendly și fashionable? Așa:

 

Modă sustenabilă

Deși atenția pentru acest subiect există încă din anii ’90, în ultimii ani, povestea aceasta a atins noi cote. Astfel, după ce s-a ajuns la concluzia că fibrele sintetice din poliester produc mult mai multe emisii de carbon decât bumbacul organic, s-au lansat colecții de haine din materiale mai puțin comune. Dovada, aici:

Sursă articol, aici

Acum e rândul vostru! Aveți idei de proiecte care s-ar putea încadra în categoria: eco-inovație și eco-eficiență? Fie că e vorba de conservarea resurselor, înlocuirea celor epuizabile cu energie regenerabilă sau reducerea impactului negativ asupra mediului, așteptăm ideile voastre, aici. Finanțare de până la 5000 sau 15.000 euro. Succes!


 

‹ înapoi la blog