‹ înapoi la blog

08 November 2015 | Mediu

Ce înseamnă de fapt: eco-eficiență și eco-inovație?

Cum anul acesta, unul dintre cele trei domenii ale competiției Idei din Țara lui Andrei, constă în eco-eficiență și eco-inovație, am pregătit mai jos pentru voi, câteva exemple care să vă servească drept sursă de inspirație.

Concret, eco-eficiență și eco-inovație înseamnă:

Folosirea resurselor naturale într-un mod cât mai eficient
Modalități de reducere a materiei prime naturale folosite
Soluții pentru înlocuirea resurselor epuizabile cu surse de energie regenerabilă
Soluții creative de reciclare care să reducă impactul negativ
Soluții care folosesc inovația tehnologică


Am vrut să vedem ce înțeleg prin soluții creative de reciclare oamenii din toată lumea și iată ce am găsit:

      1.  Karlis Bogustovs a construit din bucățile de sticlă provenind de la ferestre vechi care nu mai puteau fi folosite…un pian. I-a luat 4 luni. Locuitorii Londrei, căci acolo este amplasat ”Sunetul Arhitecturii”, care este considerat o veritabilă opera de artă, au fost de-a dreptul încântați, după cum se poate vedea și în filmulețul de mai jos: 

Ce a reușit să facă Karlis prin această inițiativă? A reușit să protejeze mediul inovând. Pentru că acele bucăți de sticlă care ar fi impactat negativ natura, în procesul lor iminent de descompunere, au ajuns parte integrantă a unui proiect, proiect ce a ajutat, de altfel, și comunitatea londoneză ce acum, ascultă în fiecare zi, muzică de la un pian aparte.


      2.  Un alt  londonez, stabilit în Berlin a avut o altă idee. Acesta construiește lămpi din componente ale bicicletelor care nu mai pot fi folosite. Astfel, în loc ca aceste structuri diverse din fier și inox să ajungă la gunoi, sunt folosite pentru conceperea unor corpuri de iluminat eco-friendly. Cum arată lămpile? Așa: 

Inventatorul acestor lămpi recunoaște că procesul este amuzant și nu atât de greu pe cât ar putea părea. Faruri, cadre, pedale, ghidon, aranjate într-o manieră specială ce ajută la iluminat. 


      3.  Danezul Thomas Dambo și-a dorit să atragă atenția asupra multitudinii de lucruri frumoase ce se pot obține din obiecte pe care mulți ar vrea să le vadă   aruncate la gunoi. Astfel, el a făcut o lebădă din 300 de găleți din plastic. Toate urmau să ajungă la ghenă, după ce conținutul lor: iaurt, ketchup sau pește era consumat la o cantină de la care mâncau în jur de 100 de angajați. Ce a ieșit? O statuie. Scheletul statuii e din fier, iar pe el s-au lipit și înșurubat bucățile 
de plastic ale găleților. Noi spunem că e mai bine așa, decât să fi ajuns să se descompună în sol. Cu toții știm cât de toxic poate fi plasticul.


       4.  
Ultimul exemplu din acest articol aduce în atenție anvelopele – cauciucurile de la autovehicule și vechicule de toate tipurile. Cum v-ar suna o idee de acest gen: cauciucuri vechi, care să nu fie aruncate și care să înlocuiască acele resurse al căror consum ne străduim cu toții să îl limităm: lemn, sticlă, plastic.   Concret?


Cauciuc care să servească drept suport pentru umbrele:

 


Cauciuc care să înlocuiască măsuța de cafea:


Cauciuc care în combinație cu oglinda să fie un veritabil element de design interior:


 

Sursă articol: http://www.boredpanda.com/category/recycling-art/

Noi v-am oferit câteva exemple de soluții creative. Acum e rândul vostru! Aveți idei de proiecte care s-ar putea încadra în categoria: eco-inovație și eco-eficiență? Nu trebuie să fie neapărat creative. Pot, după cum v-am mai spus, să ajute la conservarea resurselor, la înlocuirea celor epuizabile cu energie regenerabilă sau pot servi la reducerea impactului negativ asupra mediului. Așteptăm ideile voastre, aici. Ideile voastre pot primi finanțare de până la 5000 sau 15.000 euro. Succes!

 
‹ înapoi la blog