12 February 2018 | Voluntariat

Ce s-a schimbat la Campania 2%?

Începutul de an a stârnit discuții în rândul ONG-urilor și susținătorilor lor în ceea ce privește redirecționarea a 2% din impozitul pe venit, deși prevederile legale nu s-au schimbat cu nimic.

Mecanismul a rămas același ca în anii trecuți, numai că anumite practici care erau la limita încălcării legii nu au mai fost acceptate de către organele fiscale.

Pentru a împiedica eventuale fraude și pentru respectarea legii privind protecția datelor noastre personale, ANAF a reamintit care sunt metodele prin care poți sprijini o cauză socială. Prin completarea formularului 230 sau 200 și depunerea lui, astfel: 

  • Direct la registratura administrației fiscale - numai de către contribuabilul care a completat declarația. Pentru a avea dreptul de a depune declarația în numele altor contribuabili, persoana care depune documentele are nevoie de împuternicire de la cei în numele cărora depune declarațiile;
  • Se trimit prin poștă la administrația fiscală, cu confirmare de primire;
  • Se depun online - numai în cazul în care aveți certificat calificat de semnătură electronică.

Nu puneți mai multe formulare în același plic, fiindcă există riscul ca acestea să fie anulate din cauza încălcării prevederilor de protecție a datelor personale.


Ce este Campania 2%?

Prevederea 2% este un mecanism de transparenţă fiscală prin intermediul căruia contribuabilii persoane fizice pot să direcţioneze până la 2% din impozitul lor pe venitul obținut din salarii în anul precedent către o organizaţie neguvernamentală (asociaţie sau fundaţie) sau unitate de cult (conform Art. 79, Art. 82 alin 6 și Art 102 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal).

Salariatul poate să redirecționeze acest procent din impozitul pe venit fără a scoate alți bani din buzunar. Dacă nu alege această opțiune, banii se virează automat în contul statului. Practic, oamenii pot alege să dea un sens banului public, alegând singuri cauza pe care să o susțină din contribuțiile proprii.

Fie că e vorba de salvarea unor copii bolnavi, a animalelor, pădurilor sau organizarea de activități culturale, informează-te și alege ONG-ul care contribuie la rezolvarea unei probleme sociale relevante pentru tine.

Peste 8 milioane de români au anual dreptul sa redirecționeze 2% din impozitul pe venit către o organizație din România.


Cum se poate redirecționa?

Persoanele fizice trebuie să completeze formularul potrivit venitului lor:

Formularul 230 – Pentru venituri din salarii.

Declarația 200 – Pentru liber profesioniști, care au avut în 2017 venituri din activități independente (drepturi de autor, cedarea folosinței bunurilor etc.)

Aceste formulare trebuie depuse până la data de 25 mai 2018 la administraţiile financiare de care aparțin contribuabilii.

Aici poți verifica adresa oficiului fiscal de care aparții.Cine poate beneficia de Campania 2%?

Există peste 40.000 de ONG-uri active în România, care desfășoară alte mii de proiecte sociale anual. Aici poți accesa lista ONG-urilor înregistrate pe domenii. 

Implică-te și tu în campanie și redirecționează-ți impozitul anual pe salariu către un ONG. Dacă pentru unele organizații prevederea 2% este o facilitate fiscală foarte utilă, pentru altele este singura sursă de venit.

Decizia stă în mâinile fiecăruia dintre noi. Completează și tu formularul 2% anul acesta!

‹ înapoi la blog