‹ înapoi la blog

09 May 2018 | Educaţie

Ce vor elevii din Liga Elevilor Meseriași?

Liga Elevilor Meseriași și-a desemnat câștigătorii! 27 de elevi de la școlile profesionale și liceele tehnologice din județul Buzău formează primul grup de inițiativă din Învățământul Profesional și Tehnic (ÎPT) din România care să susțină și să aducă în dezbatere problemele din acest sistem educațional.

I-am căutat, i-am întrebat care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă, ce soluții ar propune și cum vor să schimbe ceva concret în școala lor. Toate lucrurile pe care ni le-au zis au în spate un gând unic: toți vor să aibă siguranța unui loc de muncă după absolvire.

Toți își doresc, întâi de toate, să schimbe percepțiile celor din jur despre școlile profesionale și meserii. Dacă toți părinții își vor copiii la facultate, există riscul ca pe viitor să nu mai avem niciun meseriaș care să ne repare mașina, parchetul sau instalațiile din casă.

“Ne-am săturat de părerea generală “liceu tehnologic = liceu slab”. Îmi doresc să le arătăm că nu este așa și că putem fi buni și noi”, spune Vlad, unul dintre elevii selectați în Liga Elevilor Meseriași.

“Îmi doresc să rămân în țară, după absolvire. Să muncesc aici, să trăiesc lângă familia mea. Nu vreau să plec pentru un loc de muncă mai bun. Vreau să lupt să-l găsesc chiar aici, acasă”, spune Ramona, o altă elevă câștigătoare.

Pe lângă asta, elevii din județul Buzău au mai spus că își doresc:

- Laboratoare dotate complet, cu aparatură modernă și performantă

- O colaborare mai strânsă cu facultățile tehnice pentru a avea cadre tinere calificate pentru specializare si un numar mai mic de elevi la clase pentru o formare individuala, accent mai mic pe cantitate

- Parteneriate și practică la firmele din județ, care să îi ajute să se și angajeze după terminarea liceului

- O zi pe săptămână de practică, pe tot parcursul anului

- Manuale actualizate conform noilor tehnologii și aparaturi

- Ore interactive, cu echipamente de lucru moderne (videoproiector, planșe etc)

- Burse mai mari, pentru că mulți elevi provin din medii defavorizate

- Clase reabilitate, vestiare, săli de relaxare

- Programe școlare actualizate, astfel încât la Bacalaureat să aibă o probă tehnică, specifică profilului lor

- Ore de dezvoltare personală, precum educație financiară sau educație sexuală

- Psiholog care să le ofere consiliere psihologică, dar și consiliere în carieră

- Autobuz cu mai multe locuri pentru transport elevi, cantină pentru toți elevii

Toate sunt cerințe de bun simț, care să-i ajute să învețe meseria pe care și-au ales-o și să devină profesioniștii de mâine.

Scopul nostru, prin Liga Elevilor Meseriași, este să le facem vocea auzită în rândul autorităților, anagajatorilor, profesorilor, părinților și publicului larg. Noi îi vom susține, încuraja și pregăti să ajungă adevărați lideri pentru colegii lor, pentru că adevărata schimbare a învățământului profesional și tehnic pornește, de fapt, din interior.

Felicitări câștigătorilor! Mult succes în tot ceea își propun! 

‹ înapoi la blog