‹ înapoi la blog

15 February 2016 | Dezvoltare comunitară

Colectarea lânii – un obicei străvechi ce poate proteja mediul

Am stat de vorbă cu Dan Tătaru, câștigător în competiția Idei din Țara lui Andrei cu proiectul Colectare Lână. Cum s-a născut ideea proiectului și ce presupune acesta, în interviul de mai jos:

Cum s-a născut ideea proiectului? 

Proiectul a luat naștere ca urmare a rezultatelor obținute în implementarea altui proiect, și anume "Managementul durabil al trei arii protejate situate pe Râul Moldova". Din analiza factorilor poluanți și al amenințărilor speciilor protejate din aceste arii, am constatat că lâna este aruncată la întâmplare, din cauza lipsei centrelor de colectare a acesteia.

Despre ce e vorba în proiect și ce schimbări urmărește?

Dorim să reducem efectul poluării cu lână, astfel că transformăm o amenințare majoră pentru mediu într-o activitate generatoare de venituri pentru comunitățile locale. De asemenea, dorim să încurajăm predarea lânii la aceste centre, aici urmând să fie sortată pe clase de calitate: cea de calitate superioară va fi valorificată pentru industria textilă, iar cea de calitate inferioară va fi folosită ca material izolant - saltele, constructii, industrie energetica, etc. Prin înființarea acestor centre, vom reduce un factor de poluare și vom da un plus valoare activității de oierit prin locurile de muncă nou create.

Care au fost cele mai mari provocări cu care v-ați confruntat în timpul competiției și cum ați trecut peste ele?

Am aplicat în ultimul moment la acest concurs. Nu am apelat la campanii de susținere prin voturi, dar cei care au vizualizat propunerea au votat și pe această cale le mulțumesc.

Ce sfat le-ați da celor care vor să vă urmeze exemplul?

Să aibă încredere în ideile lor și să le prezinte fără nicio reținere. Totul este posibil!

Care sunt planurile de viitor pentru proiectul Colectare Lână?

Acest proiect doresc să fie multiplicat la nivel național. Iar pe plan local să punem bazele unei mici fabrici de profil.

 

Felicitări inițiatorilor și mult succes. Proiectele câștigătoare din Idei din Țara lui Andrei 2015 pot fi văzute, aici

 

 


‹ înapoi la blog