‹ înapoi la blog

14 May 2014 | Dezvoltare comunitară | Articol de Alina Zara

Colțul Românesc - povestea unui ambasador atipic de proiect

Alina Zara este inițiatoarea proiectului "Colțul Românesc", înscris în competiția Idei din Țara lui Andrei, ediția 2014. Dacă îți place acest proiect și dorești să îl susții, votează-l până pe 15 mai!

Povestea unui ambasador de proiect comunitar mai puțin obișnuit: o pernă ce se plimbă prin lume!

Colţul Românesc este un proiect care vizează redescoperirea, conservarea, crearea şi promovarea pânzelor şi simbolurilor româneşti tradiţionale. Am deschis calea acestei povești cu un proiect internațional de călătorie: “Suveica Mamei Ruța în jurul lumii” (obiect de la războiul de țesut care se plimbă prin toate colțurile lumii, ducând și aducând acasă imagini și emoții călătoare. Are în portofoliu peste 1 milion de km).

Apoi am creat, cu buget 0, un atelier-șezătoare, în cadrul căruia redescoperim meșteșugul coaserii sau țeserii pânzelor și semnelor vechi. Recuperăm pânze și vorbe autentice și le reinterpretăm fusion old/new pe tricouri, iar, în paralel, învățăm simbolistica fiecăruia și cum să le coasem din nou.

După care, am creat un obiect de design, românesc, ca un soi de ambasador care să plimbe povestea prin lume: o pernă decor, reinterpretarea simbolului “colților lupului” din folclorul românesc, cu aplicații de pânze vechi sau noi și cu vorbe brodate special.


Colţul Românesc este o perniţă decor, pregătită în atelierele-şezătoare Mândra Chic, din cadrul Muzeului de Pânze şi Poveşti. Reinterpretarea colţilor lupului din folclorul românesc, în design moder. Colții lupului “traduși”, înseamnă “ne protejează, vede drumul prin întuneric şi ne va scoate la lumină!”

Colțul Românesc îşi caută necontenit locul, acolo unde se adună şi alte bucăţele frumos rânduite: familie, neam, casă, pace, bucurie, dragoste, dichis şi veşnicie! Pleacă la drum să spună povestea pânzelor din neamul său şi să descopere locuri, oameni şi istorii noi.

Colţul Românesc e purtat de câte un ghid generos (o săptămână) peste tot, fotografiat, povestit, admirat, până descoperă un om şi un loc în spaţiul căruia să se aşeze, în dar, pentru totdeauna! Apoi ghidul predă ştafeta şi altcineva duce povestea şi alt colţ mai departe! Până când lumea se va umple de românescul bun, frumos şi adevărat.

Perniţele noastre decor sunt ca nişte colţuri de pagină ce te îndeamnă să citeşti o poveste neştiută, despre români, un neam de oameni faini, ce te poate învăţa să visezi frumos... Caută-i! Caută-le poveştile! Te aşteaptă cuminţi în fiecare bucăţică de pânză care vine de demult, de pe vremea în care îngerii adormeau de mână cu oamenii, în aşternuturile lor curate de cânepă şi in! Din vremurile în care Dumnezeu venea des prin colţul nostru de lume, ca să îşi ia ţesăturile cu care e împodobit şi astăzi Raiul!

O mulțime de prieteni se alătură nouă și poartă povestea Colțului Românesc prin lume: arhitectul Ioana Corduneanu, doctor în muzică și artist popular Grigore Leșe, directorul galeriei de artă contemporană Galateca, Iulia Gorneanu, jurnalistul Marius Tucă, conferenţiar universitar, doctor în Filologie, directorul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău, Varvara Buzilă, cântăreața Alexandra Fits, jurnalistul fashion Ana Morodan, prietenii noștri de la Fundația Adept Transilvania care l-au făcur cadou Prințului Charles de Wales, moștenitorul tronului Regatului Unit al Marii Britanii.


Și povestea merge mai departe, pentru că noi credem în ea și pentru că îi este dat să se transforme într-o oază de păstrare a valorilor noastre cultural-tradiționale. Acum are buget 0, dar, într-o zi, se va găsi cineva care să spună: “Tulai, ce poveste minunată, hai să o sprijinim să crească mare și să ne reprezinte fain prin lume”.

‹ înapoi la blog