‹ înapoi la blog

04 May 2018 | Dezvoltare comunitară

De la angajații OMV Petrom, cu drag, pentru comunități (Partea 1)

Angajații OMV Petrom au participat în competiția de proiecte ”Campionatul de Voluntariat”, iar 12 dintre ei au primit finanțare din partea companiei pentru idei care vor ajuta comunitățile din care fac parte.

Fie că e vorba de un spațiu de joacă adecvat pentru copii, de cursuri de prim-ajutor, de consiliere în carieră ori de metode de reciclare, beneficiarii proiectelor inițiate de voluntarii OMV Petrom sunt din ce în ce mai mulți. Iată primele 6 dintre proiectele ce vor aduce schimbare în localități din județele Dolj, Gorj, Bihor, și Sălaj:


1. Împreună rupem barierele pentru autism. Haideţi să construim o societate accesibilă

Proiectul înscris de Popescu Titu Vasile și echipa lui de voluntari își propune să reabiliteze sediul Centrului de zi “Dr. Innocenzo Fiore” din Craiova, unde zeci de copii și tineri cu autism beneficiază de terapie, iar părinții lor primesc consiliere psihologică.

Echipa de voluntari va zugrăvi curăța și dezinfecta sediul, va repara și înlocui parchetul din sălile de recuperare. Printre voluntari se numără membrii Asociației Naționale pentru Copii și Tineri cu Autism, adică părinții copiilor cu autism care beneficiază de recuperare în acest loc, de mai bine de 15 ani.

Ultima acțiune de reabilitare a fost făcută în urmă cu 6 ani. Însă, după igienziare, la nivelul centrului au fost 2 inundații, care au deteriorat plafoanele și parchetul din 3 camere, iar acum mucegaiul afectează starea de sănătate a tuturor celor din centru, voluntari, copii și părinți.


2. Educație prin joc și inovație

Proiectul înscris de Mihaela Paskui vrea să acorde o mână de ajutor părinților și copiilor din Suplacu de Barcău, județul Bihor, prin crearea unui loc de joacă educativ, cu un concept unic și inovator.

Acesta va fi un loc unde cei mici își vor putea dezvolta abilitățile, talentele și cunoștințele prin joacă, sport și experiențe noi, în aer liber.

Mihaela și echipa ei de voluntari vor achiziționa și instala echipamente de joacă adevcate noului spațiu: leagăne, tobogane, balansoare, carusele, de care se vor putea bucura copiiidin localitate. Ei vor monta un covor de iarbă și dale de cauciuc pentru zonele în care vor pune echipamente de joacă, alături de mobilier urban, copaci, flori și alei pavate.


3. ATI – a fi aproape la nevoi

Proiectul înscris de Iancu Scurt și echipa lui de voluntari are ca scop realizarea unui grup sanitar decent și modern într-o secție de terapie intensivă din Spitalul Marghita, județul Bihor.

Nevoia de a realiza acest proiect vine de la faptul că grupul sanitar existent este impropriu, inadecvat, subdimensionat și subdotat. În prezent, igiena bolnavului se poate realiza doar la patul pacientului.

Circa 1.500 de pacienți sunt tratați anual în secția terapie intensivă a spitalului, însă condițiile de care beneficiază sunt sub limita decenței.

Voluntarii vor reabilita complet grupul sanitar al secției. Îl vor recompartimenta, vor facilita accesul pentru persoanele cu dizabilități și vor înlocui toate dotările existente, dușuri și corpuri sanitare, pentru un spațiu curat și dotat adecvat, la care vor avea acces atât bolnavii care se recuperează, cât și persoanele cu diazbilități.


4. Învățământul profesional, o cheie către succes!

Simina Giorgi și echipa ei de voluntari cu care a înscris acest proiect vor să ajute tinerii din Târgu Jiu care studiază o meserie să se pregătească mai bine pentru piața muncii.

Proiectul înscris își propune să crească atractivitatea pentru învăţământul profesional din Targu Jiu. Voluntarii vor începe cu o campanie de informare și conștientizare pentru elevi, alături de consiliere vocațională pentru 300 de elevi de clasa a VII-a și a VIII-a din 6 unități școlare. În plus, 25 de profesori vor urma cusuri de perfecționare și îmbunătățirea competențelor.

Echipa de voluntari va dezvolta o rețea de parteneriate între şcoală – mediu de afaceri – și autorităţi publice locale, în vederea creşterii atractivităţii învățământului profesional, și va derula o masă rotundă cu tema „Pași spre viitor”, ce va reuni toți actorii implicați, pentru o mai bună cunoaștere a nevoilor pieței muncii din Gorj.

În cadrul proiectului, se va înființa un cabinet școlar de consiliere în carieră, care va fi deschis tuturor elevilor care vor dori să își traseze un plan de carieră. Cabinetul va fi zugrăvit, reparat, decorat, dotat cu materialele necesare și întreținut de voluntarii proiectului.


5. Reciclăm azi pentru resursele de mâine

Comunitatea din Marca, județul Sălaj, duce lipsă de educare și conștientizare cu privire la importanța reciclării selective a deșeurilor și a modalităților în care acestea pot fi valorificate în folosul comunității.

Paul Gozman Pop a aplicat cu acest proiect, împreună cu o serie de voluntari, pentru a realiza o astfel de campanie de informare pentru copiii, tinerii și adulții din comuna Marca, cu privire la importanța reciclării selective a deșeurilor.

Se vor forma echipe de voluntari în cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Marca, iar clasa care va colecta cea mai mare cantitate va beneficia de înlocuirea mobilierului vechi de clasă cu unul nou.

3 containere pentru depozitarea pe categorii a pet-urilor, hârtiei și dozelor vor fi instalate în cadrul școlii și alte 10 aparate de compactare pet-uri și doze vor rămâne în gestionarea școlii.

Voluntarii vor organiza și ateliere de creație pentru confecționarea de obiecte din materiale reciclabile, iar cele mai ingenioase idei vor fi premiate. Va fi organizat și un concurs de desen tematic, iar cele mai bune desene realizate de copii vor fi răsplătite.


6. În anul centenar, să-i susținem pe preșcolari

În comuna Marca, din județul Sălaj, grădinița nu face față numărului de copii și prelungirii programului educațional. Dotările materiale sunt precare. Copiii au nevoie de mobilier, materiale didactice, spațiu de joacă amenajat în incintă și în exterior. În prezent, nu există niciun spațiu de joacă destinat preșcolarilor.

Din acest motiv, Adrian Farcaș a înscris acest proiect, alături de o echipă mare de voluntari, pentru a dota un spațiu pus la dispoziție de primărie cu materiale corespunzătoare pentru activitățile de la grădiniță.

Aceștia vor renova spațiul din grădină, vor cumpăra mobilier și materiale auxiliare, astfel încât toți copiii să aibă loc pentru joacă și recreere. Voluntarii vor curăța, vopsi, renova și pregăti terenul pentru locul de joacă, la care vor adăuga o ladă cu nisip pentru joacă.

Așa se va asigura și continuitatea locurilor de muncă ale cadrelor didactice din comună, iar copiii vor fi atrași de activitatatea grădiniței și nu vor abandona pregătirea preșcolară.


Urmărește în continuare blogul Țării lui Andrei, pentru a afla care sunt și celelalte 6 proiecte câștigătoare în ”Campionatul de Voluntariat”.

‹ înapoi la blog