‹ înapoi la blog

22 November 2013 | Antreprenoriat social

De la Happy House la stâna tradiţională românească

Bucuria din ochii propriilor copii care se joacă şi, în acelaşi timp, învaţă despre natură, dar şi gândul că şi alţi copii ar putea să se bucure în acelaşi fel au determinat-o pe Daniela Ghencea să înfiinţeze Happy House Moineşti.

Bucuria din ochii propriilor copii care se joacă şi, în acelaşi timp, învaţă despre natură, dar şi gândul că şi alţi copii ar putea să se bucure în acelaşi fel au determinat-o pe Daniela Ghencea să înfiinţeze Happy House Moineşti.

Daniela este finalistă în competiţia Fabricat în Ţara lui Andrei şi şi-a dorit să ne povestească despre ideea ei de afacere socială pentru comunitatea din Moineşti, jud Bacău.

Totul a început natural, din dorinţa de a le oferi familiilor din Moineşti un spaţiu sigur de joacă pentru copiii lor, iar celor mici, petreceri pline de culoare. Aşa a luat fiinţă clubul Happy House Moineşti. Profitul nu e mare, însă serviciile oferite de întreprinderea individuală au ajuns să fie cunoscute “pe toată valea Tazlăului și cea a Trotușului.”

Din momentul în care Daniela şi-a dat seama cât de importantă e alimentaţia sănătoasă pentru cei mici, dar şi implicarea lor în activităţi diverse, a început să se contureze ideea de afacere socială. Ea îşi doreşte să înfiinţeze în zona Tajbuga, Moineşti o stână tradiţională românească prin care să producă brânzeturi după metode tradiţionale şi să vândă miei/iezi. 

O parte a produselor va intra în alimentaţia celor mici, alta va merge către Cantina Socială, iar restul se va vinde la stână, în piaţă sau în cadrul târgurilor tradiţionale.

În plus, vor fi create locuri de muncă pentru 5 persoane din comunitate care fac parte din categorii dezavantajate. Astfel, afacerea socială va aduce comunităţii mai multe beneficii:  utilizarea eficientă a resurselor naturale ale zonei, prezervarea mediul înconjurător şi dezvoltarea economico-socială a municipiului Moinești prin realizarea de profit şi implicarea în acţiuni sociale.

Finalista Fabricat în Ţara lui Andrei are planuri mari pentru stâna din Moineşti. „Viziunea este de a deveni cea mai importantă exploatație zootehnică din județul Bacău, în special în ceea ce privește producerea brânzeturilor tradiţionale, susţinerea persoanelor cu venituri reduse sau chiar fără venituri și integrarea stânii într-un circuit turistic.”

Iar noi îi admirăm perseverenţa. Ştim cât de mult îi place să se implice în activităţi de voluntariat: „Sunt membru al ONG Activ Moineşti şi am efectuat voluntariat alături de petrolişti cu ocazia plantării în Ţara lui Andrei.”, dar şi cât de mult îşi doreşte să reuşească: “Ştiu că pot face mult mai multe, am un spirit întreprinzător. Oportunităţile pe care ţi le oferă viaţa pot fi valorificate numai dacă eşti activ şi îţi doreşti să munceşti.”

Vrei să afli dacă Daniela va reuşi să obţină finanţarea Petrom România? Pe 25 nov anunţăm cei 10 câştigători ai competiţiei!

Însă până atunci poţi citi şi poveştile celorlalţi concurenţi: Vlad Cristea, Carmen Lungu, Andreea Urse, Constantin Colceru, Radu Niţă, Lucian Stanciu-Viziteu, Smarand Viorel, Cristian Branea & Silviu Petran, Maria Dudău şi George Alexandru Ursu, Consorțiu informal „Dezvoltare Durabilă pentru BUSTUCHIN”, „Cuptorul de pâine Burcioaia - Crucea Roşie Vrancea, Habitat for Humanity Comăneşti, ALIAT, Ionuţ Apostol, Fundaţia Ruhama.

‹ înapoi la blog