10 December 2012 | Dezvoltare comunitară

Drumul spre stele continuă la Bârlad

Dumitru Ciprian Vîntdevară a demonstrat că ar fi în stare să meargă până la lună şi înapoi pentru pasiunea lui. Muzeograf la Planetariul și Observatorul Astronomic Bârlad, s-a îndrăgostit de tainele boltei împânzite de stele. 

Însă pentru a-i desluşi secretele şi a le împărtăşi cu locuitorii oraşului Bârlad, cu elevii olimpici la astronomie şi astrofizică şi cu turiştii din zonă, avea nevoie de echipamente noi cu care să doteze observatorul astronomic din localitate.

În 2011, şi-a luat inima în dinţi şi a pus cap la cap un proiect de modernizare a Observatorului Astronomic Bârlad, cu care a participat la competiţia "Oraşul tău". Nu doar că s-a bucurat de o reacţie entuziastă din partea publicului şi a câştigat grantul de 5.000 de euro. Aici poţi vedea povestea proiectului depus de Ciprian în 2011.

Anul acesta, Ciprian şi-a continuat demersul şi a înscris în competiţie partea a doua a proiectului. Iar perseverenţa l-a răsplătit din nou cu premiul ediţiei din luna noiembrie a concursului "Oraşul tău".

Proiectul "Modernizarea Observatorului Astronomic Bârlad II" îşi propune să continue demersurile de informare a publicului şi pregătire a olimpicilor la astronomie şi astrofizică, atrăgând atenţia asupra unei probleme mai puţin cunoscute: poluarea luminoasă. 

Lumina excesivă din oraşe "omoară cerul" şi ne împiedică să observăm stelele mai puţin strălucitoare, astfel încât nu ne mai putem bucura de frumuseţea cerului de pe vremea bunicilor. 

Departe de luminile clădirilor şi ale maşinilor, în liniştea naturii, cerul îşi arată adevărata splendoare. E un loc ideal pentru astrofotografie, adică realizarea de imagini astronomice prin intermediul unor echipamente speciale. Materialele obţinute sunt foarte utile şi reprezintă o resursă valoroasă în cadrul lecţiilor clubului de astronomie "Perseus" din Bârlad, dar şi la orele de curs ale elevilor de gimnaziu şi liceu.

De aceea, scopul principal al proiectului a fost achiziţionarea mai multor echipamente necesare în astrofotografie: un telescop special, o montură ecuatorială automatizată, un laptop, un aparat foto special, precum şi alte accesorii, cum ar fi un generator electric pentru alimentarea cu energie a micului observator astronomic din câmp. 

Dumitru Ciprian Vîntdevară a explicat apoi cu răbdare, pe fiecare blog sau site, de ce e important proiectul pentru dezvoltarea comunităţii şi pentru viitorul elevilor din Bârlad. Iar susţinerea nu a întârziat să apară, atât la nivel naţional, cât şi internaţional. 

"În sprijinul acestui proiect au venit foarte mulţi bârlădeni, în special elevi de la aproape toate şcolile din oraşul Bârlad. Am primit sprijin de la comunitatea astronomilor din ţară (cercetători la observatoare astronomice, muzeografi în planetarii şi observatoare publice, societăţi naţioanale şi locale de astronomie), dar şi astronomi români din diaspora. S-a făcut o mediatizare intensă, articole cu proiectul în cauză au apărut pe mai mult site-uri de socializare, pagini şi grupuri Facebook, dar şi bloguri cu profil general", ne-a povestit el.

În total, mai mult de 15.000 de persoane au aflat despre proiectul înscris în competiţia Oraşul tău. Iar voturile lor, susţinute de planul bine pus la punct al lui Vîntdevară, i-au adus Observatorului Astronomic Bârlad cei 5.000 euro necesari pentru dotarea cu echipamente a taberelor de astronomie. Puteţi vedea  

clasamentul final al competiţiei Oraşul Tău.

Urmează heirup-ul necesar achiziţionării echipamentelor şi a instalării lor, apoi entuziasmul primei imagini obţinute cu noul ochi deschis către univers. Îi urăm lui Dumitru Ciprian Vîntdevară succes şi ne pregătim de propriul nostru heirup: urmează să dăm o structură nouă competiţiei Oraşul tău, începând cu 2013 şi aşteptăm cu entuziasm o nouă serie de idei îndrăzneţe, altruiste, gata să schimbe în bine lumea în care trăim.

‹ înapoi la blog