‹ înapoi la blog

04 September 2017 | Educaţie

Echipa EFdeN: "Avem nevoie acută de meseriași"

Mentorii Seriei Electrice din Tabăra Meseriașilor au fost 7 tineri talentați, parte din echipa EFdeN: Mihai Toader-Pasti și Claudiu Butacu, inițiatorii proiectului EFdeN, alături Ana, Nico, Adi, Alex și Zecke.

Împreună cu mentorii lor, meseriașii au realizat de la zero un HUB Electric, pe care l-au donat comunității brașovene ca spațiu de relaxare. Mihai și Claudiu ne povestesc mai departe cum au decurs atelierele practice cu elevii electricieni.


Ce ați urmărit prin atelierele practice pentru Seria Electricienilor?

Mihai: Noi, la EFdeN, promovăm componenta de responsabilitate față de oameni și de mediu – ne-am dorit să aducem asta și în Tabăra Meseriașilor, în ideea că elevii vor fi mai pregătiți pentru tehnologiile și nevoile viitorului. Ne-am propus ca elevii să aibă parte de o experință pe care noi nu am avut șansa să o trăim când eram de vârsta lor. Asta presupune practică, care lipsește în multe școli; din păcate, rar se întâmplă să aplici informațiile teoretice pe care le primești.

În momentul de față, mulți tineri fug de teorie pentru că nu îi văd utilitatea. Acesta este unul dintre motivele pentru care ne-am dorit să facem hub-ul electric, să valorificăm teoria pe care o dețineau. În același timp, ne-am dorit să creăm un mediu interactiv. Am gândit teorie participativă, cu jocuri, și am văzut că le-a plăcut, ne-au zis că în școală nu au parte de astfel de experiențe. Am încercat să aducem toți elevii la același nivel în ceea ce privește informațiile deținute, să ne fie mult mai ușor la partea practică.

 

Cum ați hotărât să faceți hub-ul electric?

Claudiu: Înainte de a alege să construim un hub electric, ne-am gândit la un produs care să răspundă nevoilor comunității. Voiam să realizăm un proiect care să atingă mai multe scopuri. Primul se leagă de comunitate, una dintre funcțiile hub-ului este de a facilita socializarea, poate fi un punct în care oamenii se adună. Tot aici, atingem componenta de sustenabilitate pentru că folosim energie regenerabilă pentru prize și încărcarea telefoanelor. Va fi, totodată, un colț de natură.

Hub-ul mai conține un rastel de biciclete pentru a încuraja mobilitatea și mișcarea. Are, de asemenea, o porțiune unde pot fi lăsate diverse mesaje pentru comunitate, fie motivaționale, fie de informare. Al doilea scop vizează ajutorul reciproc: când oferi, primești înapoi. Există, astfel, o parte de bibliotecă, unde oamenii fac schimb de cărți.

Considerăm că ultimul scop al hub-ului, cel inspirațional, este benefic și pentru copii, și pentru comunitate, dar și pentru noi. Am vrut să creăm un concept de hub care să poată fi replicat – teoretic, acolo sunt niște module care sunt ușor de reprodus folosind modele de pe piață: panouri fotovoltaice, o structură de lemn, elemente de bază puse într-un context. La EFdeN, echipa de lucru e formată din mai mulți specialiști; împreună, construim un proiect care să deservească unei comunități. Ne-am dori ca elevii să se întoarcă în comunitățile lor din Buzău și să facă ceva similar.

 

Este a treia serie în care sunteți mentori în Țara lui Andrei. Ce vă face să reveniți?

Claudiu: Când începem atelierele practice, elevii au trecut deja prin atelierele de dezvoltare personală, ceea ce s-a văzut în abordarea lor. Ei sunt ca un burete care absoarbe informații. Ne schimbă și ne prinde bine să fim aici, avem nevoie acută de meseriași. Să investim în tineri înseamnă să investim în oamenii pe care îi vom recruta pentru proiectele noastre viitoare.

Mihai: În fiecare an, plecăm mult mai optimiști din Tabăra Meseriașilor. Prin natura muncii noastre, ne lovim zi de zi de probleme care țin de sistemul educațional din România, de guvern, de administrație și altele. Se întâmplă uneori să îți pierzi din optimismul în ceea ce privește România. În Țara lui Andrei, însă, căpătăm încredere că mai există copii care își doresc să realizeze ceva și sunt dispuși să facă efort pentru a-și îndeplini visurile. Este cea mai importantă lecție de anul trecut și revenim să ducem mai departe „povestea”. Chiar avem nevoie de România Meseriașă. Dacă nu conștientizăm și nu acționăm acum, situația se va agrava.

 

Articol scris de Ioana Enache, preluat din ziarul Taberei Meseriașilor

‹ înapoi la blog