‹ înapoi la blog

20 November 2013 | Antreprenoriat social

Habitat for Humanity Comăneşti, despre lupta împotriva sărăciei

Habitat for Humanity lucrează alături de oameni de pretutindeni, din toate păturile sociale, pentru a clădi case, comunităţi, speranţe şi pentru eliminarea locuirii precare.

Habitat for Humanity lucrează alături de oameni de pretutindeni, din toate păturile sociale, pentru a clădi case, comunităţi, speranţe şi pentru eliminarea locuirii precare. Misiunea organizaţiei internaţionale este să dezvolte soluţii simple de locuire şi să promoveze implicarea comunităţii astfel încât familiile vulnerabile economic şi social să rupă cercul vicios al sărăciei.

Filiala lor din Comăneşti (una din cele 7 filiale din România) se axează mai ales pe eliminarea locuirii sărăcăcioase din judeţul Bacău. Iar oraşul Comăneşti, cu o populaţie de aproximativ 24.000 de locuitori, a fost în 2003 declarat regiune defavorizată având o rată a şomajului de aproape 20%. Mai mult, în vara anului 2005, pe Valea Trotuşului şi Tazlăului au avut loc inundaţii devastatoare care au afectat peste 500 de locuinţe şi peste 1000 de familii. Drept urmare, o parte din aceste familii nu au încă o locuinţă proprietate personală, sau locuiesc în condiţii precare.

Astfel, principalii beneficiari ai proiectelor desfăşurate de Habitat for Humanity Comăneşti sunt familiile din comunităţile aflate în judeţul Bacău (bazinul râurilorTazlău şi Trotuş), care nu întrunesc condiţiile impuse de instituţiile de creditare şi nu au posibilitatea de a închiria sau construi o locuinţă.

Pentru a veni în ajutorul acestor familii membrii Habitat for Humanity Comăneşti au înscris un proiect în competiţia“Fabricat în Ţara lui Andrei” prin care vor să obţină finanţarea Petrom pentru a produce, la preţuri accesibile, materialele de construcţii (din beton vibropresat) necesare pentru diverse intervenţii: bolţari pentru fundaţii şi structuri de locuinţe, elemente de canalizare şi protecţie împotriva inundaţiilor(rigole, elemente plate, bazine, poduri şi podeţe, cămine de canalizare).

Obiectivele lor mai largi sunt:
•    Să dezvolte o afacere socială care să atingă pragul de rentabilitate în 2 ani de la înfiinţare;
•    Să achiziţioneze echipamente mobile care să poată fi transportate în comunităţile ţintă, direct la beneficiari, reducând costul de producţie;
•    Să creeze locuri de muncă pentru şomeri;
•   Să încheie parteneriate eficiente cu autorităţile publice locale din comunităţile vizate, în vederea unui succes sigur în rezolvarea problemelor identificate;
•    Să implice voluntari în logistică/transport/vânzări;
•    Să ajute la realizarea coeziunii sociale, economice şi regionale în comunităţile vizate;
•    Să genereze capital social;

Aşadar, afacerea social propusă de ei ar fi o completare a activităţii lor curente, deci să  le urăm mult succes!

Şi nu uita, zilele acestea ai motive în plus să revii pe blog, fiindcă publicăm pe rând toate poveştile finaliştilor “Fabricat în Ţara lui Andrei”. Pentru că la finalul lunii noiembrie să anunţăm câştigătorii!    

Iată-i pe cei care ne-au spus până acum povestea lor: Vlad Cristea, Carmen Lungu, Andreea Urse, Constantin Colceru, Radu Niţă, Lucian Stanciu-Viziteu, Smarand Viorel, Cristian Branea & Silviu Petran, Maria Dudău şi George Alexandru Ursu, Consorțiu informal „Dezvoltare Durabilă pentru BUSTUCHIN”, „Cuptorul de pâine Burcioaia - Crucea Roşie Vrancea.

‹ înapoi la blog