‹ înapoi la blog

04 December 2013 | Dezvoltare comunitară | Articol de Dumitru Ciprian Vintdevara

Observatorul Astronomic din Bârlad. Locul în care cerul este mai aproape de oameni

Ciprian Vîntdevară, câştigător din Ţara lui Andrei, îţi povesteşte despre pasiunea lui şi despre greutăţile pe care le-a întâmpinat pe drumul spre reuşită. Pune-i întrebări cu privire la competiţie şi proiect între 11.00-17.00, sub articol sau pe pagina de Facebook Ţara lui Andrei!

De când am venit în oraşul Bârlad, pe postul de muzeograf la Planetariul şi Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului "Vasile Pârvan", mi-am propus să aduc câteva schimbări în domeniul în care lucrez, şi anume departamentul de astronomie.

Se pare că cheia succesului, este pasiunea şi dorinţa de a aduce o mică schimbare în comunitatea în care trăim. De mic copil, mi-am dorit să realizez ceva deosebit, să fac acel ceva ce nu a mai facut nimeni, să aduc schimbarea pe care nu o poate aduce nimeni. Iar poziţia pe care o am eu în acest moment este extrem de favorabilă pentru a duce la bun sfârşit acestă dorinţă, aşa că am profitat de ocazie.

Sunt pasionat de astronomie şi am activat timp de 5 ani ca voluntar în Astroclubul "Călin Popovici" din Galaţi, unde m-am implicat în organizarea mai multor activităţi şi am dobândit experienţă în munca cu publicul. În tot această perioadă de timp am învăţat adevărata astronomie, bazată mai mult pe practica observaţională şi mai puţin pe teorie.

Când am venit la Bârlad, am pus în practică toată această experinţă, am ştiut exact de unde să încep şi cum să imi desfăşor activitatea. Am încercat să urmez aceelaşi tipar al managementului colegilor de la Galaţi, de la munca cu publicului până la găsirea soluţiilor de finanţare şi extindere a observatorului astronomic.

În felul acesta lucrurile au decurs de la sine, la mai puţin de un an de la angajare, am reuşit rapid să formez un club de astronomie (Astroclubul "Perseus" - în toamna lui 2010). M-a ajutat experienţa dobândită la Observatorul Astronomic din Galaţi şi am constatat că baza succesului în astronomia pentru amatori este clubul de astronomie.

Nu m-am mulţumit cu puţin şi am început să caut soluţii de finanţare a observatorului astronomic. Imi doream foarte mult să schimb câte ceva şi să aduc noi echipamente atât pentru observaţii astronomice cu publicul cât şi pentru cercetare ştiinţifică.

La început când am aflat de Ţara lui Andrei şi când am depus primul proiect în anul 2011, nu am crezut că pot să ajung aşa departe şi că proiectul depus de mine să aibă un succes aşa de mare.

Ţara lui Andrei a fost ceva extraordinar pentru Observatorul Astronomic din Bârlad, a fost schimbarea aşteptată de mult timp şi în acelaşi timp, o mică speranţă pentru astronomia românească.

Impactul celor două proiecte ce au dus la modernizarea observatorului astronomic din Bârlad a fost uriaş, atât la nivel local, cât şi la nivel naţional. Totul s-a derulat rapid şi a depăşit cu mult aşteptările. La început am fost foarte mulţumit că observatorul astronomic are mai multe telescoape pentru observaţiile cu publicul, acum realizăm cercetare ştiinţifică şi raportăm la MPC (Minor Planet Center) coordonate ale cometelor şi asteroizilor. În doar doi ani lucrurile s-au schimbat enorm de mult şi continuă şi în acest moment.

Totul s-a desfăşurat cu un efort foarte mare şi cu o dorinţă arzătoare. Am demonstrat că se poate şi am trecut peste foarte multe piedici, ca în final să avem rezultatul amintit.

Cea mai dificilă perioadă a proiectului a fost faza în care trebuia să aduc voturi, a fost destul de greu, fiindcă a trebuit să conving foarte multe persoane şi să organizez o campanie intensă de promovare şi de popularizare. Au fost şi momente când nu am mai crezut că pot să câştig proiectul, mai ales anul trecut, când am terminat pe locul doi, atunci am crezut că totul s-a terminat. Am fost total surprins să aflu că până la urmă, noi suntem câştigătorii şi vom primi finanţarea.

Mai multe informaţii despre Observatorul Astronomic, găsiţi pe site-ul AstroBârlad.

‹ înapoi la blog