‹ înapoi la blog

23 March 2017 | Mediu

Parcul lui Avram – spațiul verde al liceului în care elevii vor învăța să colecteze selectiv deșeurile

Colegiul Național ”Avram Iancu” Ștei din județul Bihor dispune de un spațiu de circa 1.100 de metri pătrați, neexploatat sau betonat, situat între clădirea școlii și internat.


Profesorul Petru Gavriș s-a gândit că locul merită amenajat, astfel încât să îmbunătățească aerul din zonă, dar și să creeze un mediu unde elevilor și profesorilor să le facă plăcere să petreacă timp sau să învețe.

“Fiind o școală destul de mare, în fiecare zi se adună multe deșeuri. Nevoia principală pe care o rezolvăm prin acest proiect este aceea că vom face o educație în rândul elevilor și părinților în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor, protejând astfel mediul înconjurător”, spune profesorul Petru Gavriș.

Proiectul ”Parcul lui Avram”, câștigător al competiției Idei din Țara lui Andrei, ediția a V-a, va însemna amenajarea spațiului cu mese, băncuțe, gazon, pomi fuctiferi, ronduri de flori și două filigorii, cu o capacitate totală de 60 de locuri, astfel încât elevii să se poată recrea, învăța și face practică, în aer liber.

“Ne dorim dezvoltarea spiritului civic și competițional în ceea ce privește îngrijirea parcului, dar și a colectării selective a deșeurilor. Aceste competențe ar trebui să stea la baza educației fiecărui tânăr. Aici vrem să desfășurăm ore de curs în natură, cum ar fi Biologie, Ecologie, Educație pentru sănătate, Dezbatere, Oratorie și Retorică, Educație Tehnologică, Literatură”, ne explică acesta.

Cei 556 de elevi ai școlii vor avea parte de ore mai relaxante, mai plăcute și vor învăța despre mediu direct în natură, aplicând noțiunile de colectare selectivă direct la clasă.

Va crește creativitatea și stima lor de sine, iar pe termen lung, vor deveni mai atenți la protecția mediului, la importanța colectării selective a deșeurilor și la reciclare.

“Odată educați în spiritul colectării selective a deșeurilor, elevii școlii noastre pot continua cu ușurință și pe viitor să îngrijească spațiile verzi și să colecteze selectiv deșeurile, devenind astfel un obicei și în familiile acestora, procedând în același fel și cu deșeurile menajere”, adaugă profesorul Gavriș.

Elevii vor deveni mai responsabili, vor avea grijă de Parcul lui Avram și vor aduce în discuție protecția mediului la fiecare oră petrecută în aer liber.

“Pe termen scurt, vom colecta selectiv deșeurile, iar pe termen mediu și lung, vom schimba mentalitatea tuturor celor implicați în activitatea școlii noastre în ceea ce privește protejarea mediului înconjurător și colectarea selectivă a deșeurilor”, încheie acesta.

Mai multe despre proiect aici.

‹ înapoi la blog