‹ înapoi la blog

26 April 2017 | Mediu

Protejează mediul cu ideea ta!

Dacă vrem să trăim într-un mediu sănătos, fiecare dintre noi suntem datori să protejăm natura înconjurătoare și să contribuim la reducerea impactului negativ pe care îl avem asupra ei.


Prin competiția de proiecte Idei din Țara lui Andrei continuăm să îi încurajăm pe românii cu inițiativă să propună soluții care pot conserva resursele mediului și îl pot transforma într-un loc mai verde, mai curat, mai frumos.

În ediția de anul acesta finanțăm, cu până la 20.000 de euro, proiecte care încurajează și promovează folosirea eficientă și responsabilă a resurselor naturale.

Căutăm proiecte care inovează pentru protecția mediului, contribuie la îmbunătățirea calității aerului și a apei, la reducerea poluării, la creșterea eficienței energetice sau la ecologizarea zonelor verzi.

Iar pentru că energiile regenerabile ajută la construirea unui viitor mai bun, încurajăm  înscrierea de proiecte ce implică tehnologii noi sau folosesc surse regenerabile de energie (energia eoliană, energia solară, energia hidroelectrică, energia geotermală, biomasă sau biocombustibili), pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Câți dintre voi știu că razele soarelui care ating pământul oferă, într-o singură oră, suficientă energie pentru ca toți oamenii să o folosească pentru un an de zile?

Panourile solare pot produce 1 KW de energie solară pentru a înlocui arderea a aproximativ 170 de kilograme de cărbune sau a 300 de metri cubi de gaz metan. Utilizarea panourilor solare înseamnă zero poluare a apei și a aerului și zero emisii de gaze cu efect de seră. (Sursa)

Un alt exemplu de energie regenerabilă poate fi cea eoliană. În acest moment, energia eoliana reprezinta principala sursa de energie alternativa din lume fata de energia obtinuta din combustibili conventionali.

Un simplu sistem eolian cu turbine mici, de 1 KW, poate produce 8.760 KW de energie anual, adică aproape de 4-5 ori mai mult decât consumă o familie anual. (Sursa) În Europa, 65 GW de energie eoliană vor evita anual 108 milioane de tone de CO² – echivalentul a peste 50 de milioane de automobile de pe șosele. (Sursa)

O altă soluție pentru protejarea mediului poate fi și reciclarea deșeurilor cu ajutorul noilor tehnologii. Imprimantele 3D sunt o variantă modernă de a transforma deșeurile în diverse decorațiuni sau obiecte utile pentru gospodărie.

Ca exemplu, o companie din Canada a realizat prima cheie fixă din lume imprimată 3D din deşeuri de plastic reciclat din oceane, ajutând, în acest fel, mai multe comunități sărace.

Modalități de a ajuta mediul înconjurător există peste tot, însă e nevoie de voință și inițiativă pentru a le pune în practică. Idei din Țara lui Andrei acordă anul acesta granturi totale de până la 200.000 de euro pentru proiecte ingenioase și sustenabile. 

Citește aici toate detaliile despre noua competiție Idei din Țara lui Andrei.

‹ înapoi la blog