‹ înapoi la blog

04 August 2018 | Educaţie

S-a încheiat prima săptămână din Tabăra Meseriașilor 2018

A trecut prima săptămână din Tabăra Meseriașilor! A fost una plină, dar diversă și satisfăcătoare.

Experiența elevilor în Țara lui Andrei s-a concentrat pe dezvoltarea abilităților lor personale, dar și profesionale.

La începutul șederii erau retrași, timizi și le era greu să se exprime, dar atelierele de învățare prin aventură și provocare prin alegere, ghidate de mentorii de la Fundația Noi Orizonturi, le-au oferit prilejul să comunice mai mult.

Angajabilitatea a fost o temă centrală a atelierelor de dezvoltare personală, având ca obiectiv pregătirea meseriașilor pentru a intra curajoși și atenți pe piața muncii. Au descoperit că, pe lângă abilitățile practice pe care le pot perfecționa, foarte imporant este și caracterul pe care îl au și abilitățile de relaționare.

Exercițiul practic de simulare a unui interviu a fost revelator pentru ei și i-a pus pe gânduri cu privire la felul în care se pregătesc și își alcătuiesc CV-ul, lucru pe care l-au învățat ulterior. Adrian Mincu, director administrativ al Rafinăriei Petrobrazi și Laurențiu Bălășescu, manager de proiect la departamentul de resurse umane OMV Petrom, au jucat “rolul angajatorului” și i-au pus într-o situație reală de interviu pentru un loc de muncă.

Aventura de la Tușnad i-a pus la încercare și le-a testat curajul de a face alegeri. Au avut de trecut prin exerciții la joasă, dar și la mare înălțime. Unele provocări au fost individuale și au contribuit la creșterea încrederii în sine, dar multe altele au avut ca scop atingerea obiectivelor ca rezultat al lucrului în echipă.

Energia a crescut exponențial miercuri, când mecanicii au ajuns la Gabriel Onofrei în atelier unde îi aștepta provocarea săptămânii: recondiționarea a 30 de biciclete din cele 50 stânse din donații, în campania #BicicletaMeseriașă. Nerăbdători pentru proba practică, elevii au lucrat cu interes și pasiune, iar mulți dintre ei au terminat mai repede și s-au apucat de încă o bicicletă sau și-au ajutat colegii. În final, 35 de biciclete meseriașe au fost donate la rândul lor unor copii din centre de plasament din Brașov.

Mecanicii știu că profesioniștii trebuie să aibă grijă nu numai de munca, ci și de siguranța lor, așa că au fost foarte receptivi la noțiunile de prim ajutor și la instructajul în caz de situații de urgență, unde s-au implicat activ.

Cel mai mult au zâmbit, totuși, vineri, la evenimentul în care fiecare dintre ei a făcut cunoștință cu beneficiarul bicicletei la care au muncit timp de 3 zile. S-au bucurat de show-ul de acrobații pus în scenă de Gabi Orban și l-au cunoscut pe Filip Letinu, artist vizual menționat între cei mai buni 200 ilustratori la nivel global de revista Lützer’s Archive 2016.

Ziua de astăzi a fost însă de departe cea mai emoționantă, deoarece a venit timpul să se despartă de voluntarii care i-au supravegheat și de prietenii pe care i-au găsit venind în Tabără. În semn de apreciere pentru potențialul văzut în cei 60 de viitori meseriași, Rafinaria Petrobrazia oferit cinci biciclete pentru cei mai norocoși.

După premierea mult așteptată și acordarea celor 10 burse lunare în valoare de 500 de lei, care vor fi acordate pe durata următorului an școlar, elevii mecanici au plecat cu lacrimi în ochi și gândindu-se că Țara lui Andrei nu e un loc, ci o stare de spirit și un model pe care îl vor păstra pentru totdeauna.

‹ înapoi la blog