‹ înapoi la blog

02 August 2019 | Educaţie

„S-au dezvoltat în Școala Petroliștilor, iar acum zboară singuri și frumos”

Școala Petroliștilor, proiectul educațional din cadrul programului România Meseriașă, a ajuns la final. OMV Petrom a înființat și susținut, în ultimii 4 ani, 6 clase de școală profesională cu specializări din industria de petrol și gaze.

În cadrul celor 3 licee din țară selectate în program (Liceul Tehnologic "Astra Pitești", județul Argeș, Colegiul Tehnic "Grigore Cobălcescu" din Moinești, județul Bacău și Liceul Tehnologic "Voievodul Mircea" din Târgoviște, județul Dâmbovița) s-au format în total 167 de operatori sonde și operatori la extracția, transportul, tratarea și distribuția gazelor.

Acești elevi au fost motivați în așa fel încât parcursul lor școlar să fie plin de succese. Această motivare a constat atât în bursele pe care elevii le-au primit în funcție de rezultatele la învățătură, dar și prin condițiile de învățare create”, spune Stelian Ivan, directorul Colegiului Grigore Cobălcescu.

El adaugă și că o parte dintre elevi s-au angajat, iar ceilalți continuă liceul la zi cu performanțe deosebite. 

E de părere că elevii care au făcut parte din acest proiect s-au remarcat deja și e convins nu numai de faptul că vor termina cu brio liceul, dar și de faptul că aceștia își vor continua studiile în învățământul superior. O parte dintre ei, chiar în domeniul pe care l-au studiat în școala profesională.

De la an la an au devenit mai maturi, mai bine pregătiți, mai conștienți de ceea ce fac. Unii dintre ei s-au remarcat pe diferite discipline, avem elevi foarte buni la limba română, de exemplu. Deci și-au descoperit și alte vocații. Ce denotă acest lucru? Că scoatem nu numai buni meseriași, buni oameni, dar și buni specialiști pe viitor în toate domeniile. Deci acești copii s-au dezvoltat în Școala Petroliștilor și acum zboară singuri și zboară frumos.”, a mai spus directorul Stelian Ivan.

În completarea directorului, profesorul Vasile Liviu Botezatu spune că proiectul nu a fost benefic doar pentru elevi, ci și pentru cadrele didactice care au predat la aceste clase.

Pentru mine a însemnat o readucere aminte a specializării mele, am reușit să le dau elevilor tot ce am acumulat din experiențele mele, mai ales că am fost cadru asociat al Universității din Ploiești. Revenind la specializarea care m-a consacrat în învățământ, a fost pentru mine chiar o binefacere și un plus în dezvoltarea mea profesională”, adaugă profesorul Liviu Botezatu.

Liceele care au luat parte la acest proiect au avut parte și de îmbunănățiri la nivelul dotării laboratoarelor tehnologice, sălilor de clasă, căminelor, dar și noi echipamente IT, așa încât elevii să poată învăța în bune condiții.

Parteneriatul cu OMV Petrom în proiectul Școala Petroliștilor m-a ajutat să îmi dotez școala prin sponsorizările acordate de companie, prin realizarea unui atelier de lăcătușerie, prin îmbunătățirea condițiilor și a vieții din cămin, prin reamanajarea și îmbunătățirea ambientului din sălile de clasă, dar și din cantina școlară”, spune directorul liceului Liceul Tehnologic "Astra Pitești", Mioara Ionică. 

Ea adaugă că ar relua oricând această provocare, dacă s-ar ivi ocazia.

Elevii care au luat parte la proiectul Școala Petroliștilor au beneficiat și de stagii de practică asigurate de OMV Petrom. 

Florica Leașu, profesoară a liceului Tehnologic "Voievodul Mircea", spune că aceste stagii de practică i-au motivat mult pe elevi.

Sunt lucruri pe care noi, în școală, nu am putut să le oferim. Văzându-le practic, elevii au devenit motivați, mai interesați de calificarea de operator sonde sau operator extracție”, spune ea.

Școala Petroliștilor a format două generații de absolvenți. Anul trecut, prima generație de elevi a trecut cu brio examenul de certificare a competențelor profesionale, iar 27 dintre aceștia sunt în prezent angajați OMV Petrom.

Acum a venit rândul celei de-a doua generații să treacă prin emoțiile examenului de absolvire. Saptămâna aceasta au fost 3 zile de foc pentru cei 80 de viitori petroliști unde au demostrat că #sepoate!

Ceea ce a facut OMV Petrom cu aceste clase este un model care ar trebui urmat de Ministerul Educației Naționale pentru toți elevii. Sunt convins că s-ar schimba forța învățământului radical dacă s-ar face numai jumătate din ce a facut OMV Petrom pentru acești copii și pentru școala în care au învățat acești copii”, completează Stelian Ivan, directorul Colegiului Grigore Cobălcescu.

‹ înapoi la blog