‹ înapoi la blog

04 September 2017 | Educaţie

Satisfacţiile meseriei de electrician din perspectiva specialiștilor Enel

Reprezentanții grupului de companii Enel România i-au cunoscut pe elevii din Seria Electricienilor din Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei.

Ei au rămas impresionați de dedicarea și ambiția unora dintre ei de a ajunge profesioniști în acest domeniu. Specialiștii le-au povestit elevilor despre situația de pe piața muncii, faptul că sunt foarte mulți ingineri, dar mai rar se găsesc muncitori profesioniști, care să meargă pe teren și să facă lucrări bune.

Totodată, au vobit și despre schimbul de generații în cadrul companiei, la nivel general. De aceea investesc în pregătirea tinerilor care își doresc să înceapă o carieră în domeniul energetic.

“Chiar dacă stai într-un loc de muncă și devii profesionist, atunci când te angajezi la noi trebuie să înveți procedurile de lucru și instalațiile cu care lucram noi, de la zero. Trebuie să fii pregătit să acumulezi cât mai multe cunoștințe”, explică Emil Iancu, inginer.

Profesioniștii Enel vorbesc despre situația actuală din învățământul românesc, faptul că la școală se predă foarte multă teorie, prea puțin actuală și aplicabilă în zilele noastre orele de practică sunt foarte puţine.

“Primele 3-6 luni ale unui nou angajat sunt de training. Îl luăm pe teren, în echipe de doi electricieni, să vadă cum se lucrează și cum se gestionează situațiile de criză. E nevoie de timp și răbdare pentru a învăța instalațiile, de aceea acordăm tot sprijinul necesar unui tânăr la început de drum, chiar dacă nu are suficientă practică la activ. Cel mai important este să își dorească să învețe”, spune Adina Marin, specialist Resurse Umane.


Procesul de învățare a acestei meserii este complex mai ales datorită faptului că trebuie foarte bine cunoscute reglementările legislative despre domeniul energiei electrice și normele de siguranță, adaugă specialiștii Enel. În plus, noile tehnologii aduc cu sine schimbări permanente de instalații și proceduri. De aceea, cei care își doresc să urmeze acest domeniu trebuie să fie mereu dornici să ţină pasul cu noutățile.

“Cred că dacă vrei cu adevărat să înveți un domeniu, găsești resurse peste tot, pe internet, tutoriale video, chiar e imposibil să nu găsești un om dispus să te învețe, dacă ești cu adevărat dedicat”, adaugă Adina.

Bazele teoriei acestui domeniu și dorința aprigă de a învăța sunt cuvintele cheie pentru a începe o carieră la Enel, spun reprezentanții companiei.

“Elevii trebuie să rețină faptul că meseria de electrician va aduce mereu o pâine caldă pe masă, e o meserie care va lua amploare din ce în ce mai mult, iar un bun meseriaș va fi apreciat și căutat oricând”, adaugă Daniel Botilcă, maistru. “Mie îmi place mai ales pentru că mă face să fiu atent mereu, să gândesc, nu e o meserie pe care o faci mecanic, mereu trebuie să gândești bine ce faci. Chiar dacă sunt responsabilităţi, credeți-mă, cea mai mare satisfacție este să-ți mulțumească cineva că i-ai readus lumina în casă”.

Se spune că în acest domeniu nu ai voie să greșești. Pentru că este plin de responsabilități, trebuie să faci totul ca la carte. Cu toate astea, e plin de satisfacții.

“E o meserie în care nu există monotonie, nicio zi nu seamănă cu alta. Înveți permanent, ești într-o continuă dezvoltare”, povestește Cătălina Drenea, inginer şef Unitate Operativă MTJT Est.


Rapiditatea este o altă caracteristică a unui bun electrician. Dacă problema unei persoane nu este rezolvată în maxim 8 ore, compania primește penalizări.

„Nu lucrezi 8 ore la un birou, mergi pe teren, vorbești cu mulți oameni, din diferite categorii. Acum ești cu un bătrân de 84 de ani care nu mai are lumină, iar peste 20 de minute ești în aeroport cu cei mai buni ingineri din oraș. E o meserie provocatoare, foarte frumoasă”, punctează Costin Gheorghe, verificator.

“Meseria de electrician este o meserie curată, la propriu și la figurat. În fiecare zi te întâlnești cu o situație diferită, ai mobilitate pe teren, cunoști mulți oameni”, adaugă Emil Iancu, inginer.


Specialiștii de resurse umane le sugerează elevilor aflați la început de drum să aibă încredere în ei și să ceară feedback mereu de la angajatori.

“Le sugerez să pună întrebări angajatorilor de fiecare dată când nu înțeleg un fenomen. Să fie autentici, sinceri, să trateze meseria cu respect și vor avea numai de câștigat. Să nu-și dorească să sară etape, să urmeze cu răbdare toți pașii și cu siguranță vor ajunge acolo unde visează”, mai atrage atenția Adina.

“Să nu fie dezamăgiți dacă primesc un refuz. Din orice eșec au de învățat. Eu le sugerez tuturor celor care vin la interviuri de angajare să ceară feedback personalizat, pentru a ști ce să îmbunătățească pe viitor”, completează ea.

‹ înapoi la blog