‹ înapoi la blog

05 May 2017 | Educaţie

Școala care funcționează cu echipamente vechi de 40 de ani

Atelierele în care fac practică cei 200 de elevi de la Colegiul Auto “Traian Vuia” din Târgu Jiu se află în prezent într-o fostă hală de prelucrare a lemnului, după ce au fost mutate în 2010 din foste grajduri ale armatei.

Pereții și ușile de acces sunt construite din tablă și, în lipsa unei etanșări corespunzătoare, condițiile de lucru sunt extrem de dificile, în special iarna. Utilajele de lucru pe care fac practică elevii sunt din anii ‘70 și sunt foarte uzate. Celelalte echipamente au 20-30 de ani vechime, iar multe dintre ele sunt doar pentru decor.

Din 1977 până în 2010, atelierele noastre se aflau în niște foste grajduri ale armatei, tencuite și dotate cu ce s-a putut. Apoi ne-am mutat atelierele într-o fostă fabrică de cherestea, pentru că era mai mult spațiu de lucru, însă nu aveam echipamente pentru mecanici, ci materiale de la fosta fabrică, pe care nu le puteam muta. Atelierele n-au mai fost zugrăvite de prin anii ’80”, povestește doamna directoare adjunctă Cerasela Băltărețu.

 

Proiecte pentru reabilitarea celor 2 ateliere s-au tot scris de-a lungul anilor, însă costurile ajungeau la 10 miliarde de lei vechi.

De fiecare dată când am cerut reabilitarea lor, ni s-a spus că nu se mai pot renova atelierele și tot ce putem face este să clădim de la zero altele. Însă costurile sunt uriașe, de 10 miliarde de lei vechi, iar primăria nu are cum să ne ajute”, continuă ea.

 

Atelierele elevilor sunt despărțite de panouri de pal, iar iarna e aproape imposibil ca ei să lucreze mai mult de câteva ore, din cauza frigului.

Pe jos trebuie turnat ciment, trebuie construiți pereți, trebuie izolați. Iarna copiii stau mai mult pe calorifer, în loc să lucreze la vreun utilaj. În plus, nici nu au pe ce lucra, pentru că motoarele din dotare pe care lucrează elevii de la mecanică sunt de la Dacii 1300, care nu se mai fabrică de 20 de ani”, adaugă doamna directoare adjunct.

 

De anul anul acesta, situația Colegiul Auto “Traian Vuia” din Târgu Jiu se va îmbunătăți. OMV Petrom și clienții din stațiile Petrom au strâns 22.000 de euro pentru reabilitarea laboratoarelor auto și de lăcătușerie ale liceului, prin campania de strângere de fonduri Sandvișul Meseriaș.

Cu banii primiți, conducerea școlii va reamenaja atelierele și le va dota cu cu echipamente moderne, precum elevatoare sau softuri și testere de diagnosticare auto.

 

Profesorii sunt convinși că dotarea atelierelor va ajuta semnificativ la pregătirea elevilor, iar când aceștia vor merge în practică la diferite firme vor face față cerințelor pieței și vor putea fi angajați mai ușor.  Elevii își vor putea desfășura în siguranță și la standarde de calitate orele de practică. În plus, va crește interesul pentru aceste specializări și pentru generațiile care vin din urmă.

Reabilitarea colegiului va avea loc pe parcursul anului 2017.

Noi așteptăm cu mare interes să vedem schimbările atelierelor, iar până atunci le urăm mult succes și spor elevilor și profesorilor!

‹ înapoi la blog