‹ înapoi la blog

04 November 2013 | Antreprenoriat social

Smarand Viorel: “Agricultura a fost şi va fi activitatea de bază a locuitorilor comunei Babana.”

Smarand Viorel, unul dintre finaliştii “Fabricat în Ţara lui Andrei” este născut, crescut şi locuieşte în prezent în Babana, județul Argeș.

Smarand Viorel, unul dintre finaliştii “Fabricat în Ţara lui Andrei” este născut, crescut şi locuieşte în prezent în Babana, județul Argeș. În plus, crede cu adevărat că agricultura a fost şi va fi activitatea de bază a locuitorilor comunei Babana.

E unul dintre acei oameni care face lucrurile să se întâmple: face parte din consiliul conducerii Şcolii Babana, a tăiat şi cărat lemnele pentru şcoală, iar conducerea primăriei îi cere sprijinul la activităţile edilitar-gospodăreşti, cultural-sportive, cazuri de urgenţă, inundaţii, incendii etc. 

E  antreprenor de la 14 ani si deţine o micro-seră, creşte vaci şi are certificat de producător, pentru a comercializa produsele rezultate. El vede în produsele bio soluţia pentru rezolvarea problemelor din comunitatea sa şi pentru asta vrea să-i atragă de partea sa şi pe ceilalţi locuitori ai comunei care au renunţat la creşterea animalelor. Astfel, îşi doreşte să ajute cele peste 80 de persoane care primesc ajutoare sociale lunare de la primărie să-şi mărească veniturile.

Ceea ce îşi propune să facă, prin proiectul “Microferma”:

1)    Să colecteze lapte de la cetăţeni, şi să-l distribuie către fabrica Lactag din Piteşti, care va produce brânză şi produse derivate din brânză etc.
2)    Să colecteze fructele de pădure, să le depoziteze, usuce şi păstreze în condiții optime, pentru ca la final să le distribuie către centrele comerciale.

Contextul social susţine iniţiativa lui: comuna Babana (la 15 km distanță de cel mai apropiat oraș) nu a fost cooperativizată, fiecare gospodar şi-a folosit terenurile agricole pentru familia sa.

Iar în acest moment, practic nu există familie care să nu aibă o vacă în gospodărie.

Smarand Viorel speră să elimine birocraţia care îi descurajează în prezent pe vecinii lui şi îşi doreşte să construiască o afacere pe termen lung. Îi urăm succes! Şi te invităm şi zilele următoare pe blog, ca să citeşti şi alte idei de afaceri sociale marca “Fabricat în Ţara lui Andrei”!

Până acum ne-au povestit pe larg despre ideea lor de afacere socială Vlad Cristea, Carmen Lungu, Andreea Urse, Constantin Colceru, Radu Niţă, Lucian Stanciu-Viziteu şi Alin Prunean. Lectură plăcută!


‹ înapoi la blog