‹ înapoi la blog

30 July 2019 | Educaţie

Tips & Tricks pentru primul tău interviu de angajare

56 de elevi de la licee profesionale cu profil mecanic din județele Dâmbovița și Argeș au spart gheața celei de-a 5-a ediții a Taberei Meseriașilor. Primele activități care i-au pus la încercare au fost atelierele de dezvoltare personală, printre care și cel de consiliere vocațională, unde au simulat un interviu de angajare.

Cele mai potrivite sfaturi au venit chiar de la angajatori. Monica Ștefănescu, din echipa departamentului de resurse umane a OMV Petrom, responsabilă de derularea programelor de atragere în cadrul companiei a tinerilor talentați și sprijinirea acestora în eforturile lor de a deveni experții si liderii de mâine, a fost plăcut surprinsă de atitudinea deschisă cu care au venit viitorii mecanici la interviu.


Pentru mulți dintre elevi, această simulare a fost primul interviu de angajare la care au asistat vreodată. Iar asta i-a motivat să asculte și să absoarbă cât mai multe informații pentru a-și crește șansele de reușită.

Așa că a venit și cu o serie de tips&tricks pentru cei care se pregătesc de primul interviu:


- Fă-ți un CV cât mai bun. Chiar dacă nu ai experiență, orice activitate la care ai participat în timpul școlii merită menționată. Acordă mare atenție CV-ului, nu-l scrie doar ca să fie scrie.

- Fii autentic! Nu te prezenta ca fiind ceva ce nu ești, pentru că mai târziu se va întoarce împotriva ta.

- Primele impresii au un impact ridicat. Fii punctual la interviul de angajare și ai grijă la modul în care te prezinți, pentru a arăta angajatorului că iei în serios locul de muncă. E primul semn că ești responsabil.

- Salută intervievatorul cu o strângere de mână fermă, dar nu zdrobitoare, cu un zâmbet cald și priviți-l în ochi.

- Pregătește-te înainte de interviu. Dacă ai emoții foarte mari, repetă-ți discursul cu un frate mai mare sau cu cineva în fața căruia te simți confortabil, pentru a căpăta încredere în tine. Vorbește despre tine, ce știi să faci și ce ți-ai dori să mai înveți pe viitor, ce ai învățat și ți-a plăcut la școală sau în programele de practică.

- Spune cu ce te mândrești, povestește cu încredere despre reușitele tale, dar vorbește deschis și despre lucrurile mai grele cu care te-ai confruntat. Atunci când nu știi ceva, pune întrebări. Nu e nicio rușine să întrebi și să cauți răspunsuri la ceva ce încă nu știi.

- Învață limba engleză sau o altă limbă străină. Te va ajuta pe viitor în orice loc de muncă vei avea. În OMV Petrom, engleza este des folosită, așa că dacă îți dorești o carieră în cadrul companiei noastre, lucrează la acest aspect.

- Încearcă să te diferențiezi de ceilalți tineri care își caută un loc de muncă. Pune accent pe calitățile tale inedite și vinde-te cât mai bine și într-un mod cât mai original, dar nu exagera.

- La sfârșitul interviului, fii pregătit să pui câteva întrebări despre companie, natura activităților, eventuale programe de instruire la locul de muncă, programul de lucru sau orice este de interes pentru tine.

‹ înapoi la blog