‹ înapoi la blog

27 February 2017 | Mediu

Un nou spațiu verde și colectare selectivă în Craiovița

Datorită unui proiect înscris anul trecut în competiția Idei din Țara lui Andrei, municipiul Craiova se îmbogățește cu o nouă zonă verde, menită să reducă poluarea în oraș, să îmbunătățească calitatea aerului și să contribuie pozitiv la starea de sănătate a locuitorilor orașului, prin culturi de legume și pomi fructiferi sau prin colectarea selectivă a gunoaielor.


Acest proiect vizează, de fapt, formarea unui ecosistem sustenabil în cartierul Craiovița, de care vor beneficia zilnic peste 1.000 de elevi ai școlii, dar și cei peste 5.000 de copii ai cartierului, cel puțin 50 de ani de acum încolo. Pe lângă activitățile de relaxare, el va fi destinat și activităților didactice, pentru ore de lectură, laboratoare de biologie sau de mediu.

Ideea a pornit de la faptul că Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” din Craiova are cea mai mare curte din oraș (12.000 mp), iar pe 35% din suparafața ei pot fi amenajate spații verzi.

Tatiana Hîrnu, profesoară de engleză la această școală, a propus crearea unui parc educativ în curtea școlii, mai ales că întreg cartierul Craiovița duce lipsă de spații verzi, zone de relaxare neasfaltate.

 

 

Parcul va fi noul spațiu de recreere menit să le ofere elevilor și profesorilor posibilitatea de a înțelege mai bine spectacolul naturii, analizat de ei doar în laboratoare.

Parcul pe care îl vom crea noi va fi o sursă de educație și sănătate. Pentru că fără acces direct la noțiuni de grădinărit, sol, importanța arborilor și a folosirii apei, puțini copii fac legătura între produsele de pe rafturile marketurilor și legumele din manualul de biologie”, spune ea.

La ora actuală, în cartier există doar câteva spații verzi, în care copiii se pot relaxa sau juca, dar cele mai multe sunt asfaltate. Gunoiul nu este colectat selectiv și nu există recipiente de colectare și materiale de informare care să explice oamenilor unde trebuie aruncat fiecare tip de deșeu, explică Tatiana Hîrnu.

Noul parc va avea mobilier pentru servirea de gustări în aer liber, echipament de joacă, o minilivadă și o minigrădină urbană.

Vom planta copaci și pomi fructiferi. Așa vom reduce nivelul de poluare, vom crește calitatea aerului, le vom oferi elevilor și locuitorilor de aici o stare mai bună de sănătate, îi vom face să-și dorească mai mult timp în aer liber”, continuă inițiatoarea proiectului.

Echipa de proiect va atrage furnizori de mobilier urban și echipamente de joacă doar cu dovada utilizării de materiale reciclate.

Am ales ca în loc să ne plângem și să vedem doar neajunsuri, să luăm inițiativă. Să ne implicăm, să ne dedicăm timp pentru o cauză reală cu rezultate vizibile”, spune ea.

 

 

Tatiana Hîrnu este de părere că acest spațiu verde nu va fi doar un loc în care oamenii din cartierul Craiovița își vor petrece timpul liber, ci unul care va contribui și la ameliorarea sănătății oamenilor pe termen lung. Va fi util pe multe paliere, de la reducerea depresiei până la reducerea poluării.

Un spațiu verde în inima Craioviței este mijlocul ideal să sădim dragostea pentru natură și să luptăm contra poluării”, adaugă ea.

Se vor instala mini-biblioteci mobile și se vor organiza lecturi în aer liber. Aici se vor organiza competiții sportive sau cursuri de îngrijire a mini-livezii și mini-grădinii.

Vom crea o minigrădină urbană, cu legume, fructe, vom planta copaci, vom amplasa alei, echipamente de joacă, mobilier pentru servirea de gustări în aer liber, vom face o minilivadă. În plus, ne-am angrenat într-un parteneriat pentru colectarea selectivă a deșeurilor și reciclarea lor”, adaugă Tatiana.

 

 

De acest parc, vor beneficia în mod direct cei 954 de elevi și 74 de angajați ai Școlii Generale „Mihai Viteazul” și indirect cei 5.000 de copii ai cartierului Craiovița, și nu numai.

Durata de viață a parcului educativ este estimată la cel puțin 50 de ani în condițiile îngrijirii adecvate.

Elevii vor avea acces la pauze într-un mediu sănătos, ore și jocuri în aer liber, iar profesorii vor îmbunătăți calitatea actului educațional având la dispoziție un mediu natural și inedit de desfășurare.

Le recomand tuturor celor care vor să schimbe ceva în comunitatea lor și nu așteaptă ca această schimbare să vină din afară, să înscrie un proiect la Idei din Țara lui Andrei. E foarte important ca nevoia să fie una a comunității, nu una personală!”, mai spune ea.

 

Înscrierile pentru competița Idei din Țara lui Andrei 2017 vor începe în luna Mai. Proiectele propuse se pot încadra în categoriile Educație Profesională și Mediu.

‹ înapoi la blog