Raportul de implicare în comunitate 2012
   

Povestea în cifre

2.800 euro

a fost bugetul total al proiectului ”PETscărușul”

400

de persoane au contribuit la strângerea sticlelor de plastic

12

stații OMV şi Petrom din județele Galați, Brăila, Ialomița, Tulcea, Constanţa au colectat sticle din plastic

7

şcoli din Brăila implicate în colectare

3

ONG-uri Pro Democraţia, Clubul Zodiar din Galați, Organizația Cercetașilor din România care au ajutat la adunarea pet-urilor

9.725

de sticle colectate dintre care 5.193 au fost folosite pentru construirea bărcii, iar restul au fost reciclate

Cântecul PETscărușului

Cum să construiești o ambarcațiune din 5.193 de ambalaje PET cu care să navighezi pe Dunăre pe o distanță de peste 200 de kilometri.

Bogdan Badiu (38 de ani), născut în Galați, dealer în rețeaua OMV – o benzinărie din Brăila – și artizanul proiectului ”PETScăruș Ecologic Tour”, se descrie astfel: ”Sunt un tip hotărât și competitiv cu mine însumi, atras de proiecte speciale, care cer efort și implicare”. Astfel, nici nu este de mirare că tocmai lui i-a venit ideea construirii unei ambarcațiuni din sticle de plastic, cu care să navigheze câteva sute de kilometri pe Dunăre, pentru a atrage atenția asupra problemelor grave pe care le cauzează ambalajele PET mediului înconjurător.

Lui Bogdan i s-au alăturat trei colegi de muncă de la benzinărie: brăileanul Iie Geru (26 de ani), student la Electronică în Galați; constănțeanul Ionuț Țuțuianu (32 de ani), absolvent al Academiei Navale ”Mircea cel Bătrân” și Cristian Pirpiriu (27 de ani), de fel din satul dunărean Chișcani și absolvent al secției Matematică-IT a liceului ”C.D. Nenițescu”. O echipă eterogenă din punct de vedere al vârstei și studiilor, dar unită de dragostea pentru apă. ”Toți ne-am născut și trăim în localități situate pe malul unei ape, iubim apa și vrem să fie cât mai curată posibil”, spune Bogdan Badiu. ”De asemenea, ne asemănăm în privința hotărârii și ambiției de a duce lucrurile la bun sfârșit, fie că este vorba despre o sarcină de lucru, fie despre un proiect special.”

”Trăim într-o lume strivită de plastic, suntem înconjurați de case gri fără personalitate și de emoții false, de asemenea din plastic.”

Iar ambiția și hotărârea au jucat un rol determinant în ducerea la ”bun sfârșit” a proiectului ”PETscăruş Ecologic Tour”. Primul pas a fost colectarea sticlelor din plastic necesare construirii ambarcațiunii. În acest proces au fost implicate aproximativ 400 de persoane, de la angajații a 12 benzinării OMV din județele Galați, Brăila, Ialomița, Constanța, Tulcea și până la elevii și cadrele didactice din șapte școli, organizația non-guvernamentală ”Pro Democrația”, Zodiar Club Galați și Romanian Scouts Organization.

Efortul colectiv a dat roade și au fost adunate 9.725 de sticle din plastic, dintre care au fost folosite 5.193 pentru construirea ambarcațiunii, după cum urmează: 1.021 de ambalaje PET de 2,5 litri; 585 – de 2 litri; 28 – de 1,5 litri; 3.456 – de 0,5 litri, în timp ce 499 de sticle din plastic au fost distruse în timpul testărilor. Surplusul de 4.136 de ambalaje PET a fost reciclat, iar astfel a fost îndeplinit parțial unul dintre scopurile proiectului și anume acela de a: ”colecta și recicla un număr mare de ambalaje PET, pentru a atrage atenția asupra eforturilor necesare eliminării din natură a cantității enorme de deșeuri generate de activitatea umană”.

”Toți ne-am născut și trăim în localități situate pe malul unei ape, iubim apa și vrem să fie cât mai curată posibil.”

Voiajul cu ambarcațiunea din sticle de plastic, a cărei construcție a durat 887 de ore, s-a întins pe o perioadă de o săptămână și a început în satul Chișcani, localitatea natală a lui Cristian Pirpiriu, situată în amonte de Brăila. Localitățile pe care PETscărușul le-a vizitat pe calea apei au fost Brăila, Galați, Reni, Isaccea, Tulcea, Mahmudia, Murighiol. Punctul terminus a fost satul Sfântu Gheorghe, unde Dunărea se varsă în Marea Neagră. Cu siguranță, membrii echipajului au atras din plin atenția în timpul navigării pe Dunăre, pe distanța de 201 kilometri.

Proiectul, pentru a cărui implementare au fost necesare șase luni de zile, ajunsese la final, iar motto-ul echipei de la începutul aventurii devenea mai actual ca niciodată: ”Trăim într-o lume strivită de plastic, suntem înconjurați de case gri fără personalitate și de emoții false, de asemenea din plastic. Am luat plasticul transformat în deșeu, i-am dat un aspect atrăgător și astfel s-a născut proiectul PETscărușul. Fugind de această lume făcută din celofan, fără anotimpuri și forme de relief, vă provocăm: Depășiți-ne!”

”Fugind de această lume făcută din celofan, fără anotimpuri și forme de relief, vă provocăm: Depășiți-ne!”
Raportul de implicare în comunitate 2012
Mediu