Raportul de implicare în comunitate 2012
   

Povestea în cifre

7.000 euro

este contravaloarea combustibilului alocat de Petrom pentru deplasarea laboratorului mobil de testare

855

de persoane informate și testate pentru hepatită și HIV

17

comunități din județele Constanța și Tulcea au fost vizitate de Laboratorul Mobil de testare a hepatitei

Mașina antihepatită

Cât de importantă este testarea antihepatită în Dobrogea, zonă cu cea mai ridicată prevalență a infecțiilor cu virusuri hepatice din România.

Claudia (30 de ani) locuiește în zona rurală și a fost diagnosticată cu hepatită C în 2011. Ficatul îi este afectat sever, iar ea trebuie să-și crească singură cei doi copii. Venitul său lunar este de numai 80 de lei, la care se adaugă o mică alocație pentru copil.

”La început nu se putea motiva să meargă la tratament, în special din cauza lipsei banilor. Deși a parcurs toți pașii către un diagnostic complet, din cauza lipsei asigurării medicale ea nu și-a putut depune dosarul medical pentru a obține tratamentul”, spune Georgeta Tudor, coordonator mobilizare resurse în cadrul organizației non-guvernamentale Baylor. Consilierul ONG-ului a păstrat legătura cu ea în mod regulat și, în primăvara lui 2012, Claudia a acceptat ajutorul financiar oferit de Baylor, banii necesari pentru asigurarea medicală pe care i-ar putea restitui când situația ei s-ar îmbunătăți. La sfârșitul anului 2012, din cauză că nu primise niciun răspuns din partea Casei de Asigurări de Sănătate Constanța, ea a acceptat să facă parte dintr-un studiu medical pe o terapie cu 3 noi medicamente.

”Pentru un moment am crezut că ar fi fost mai bine dacă nu m-aș fi testat niciodată și nu aș fi aflat diagnosticul. Astăzi cred că cel mai bun lucru pe care l-am făcut a fost să le urmez sfatul.”

Astăzi, ea a încheiat primele 3 luni de tratament. Previziunile sunt bune: specialiștii au analizat rezultatele sale de laborator și încărcătura virală de la începutul terapiei și au observat o scădere substanțială după primele luni de tratament. Prin urmare, la evaluarea de la sfârșitul celor 16 săptămâni de tratament există o șansă foarte mare ca încărcătura virală să nu mai fie detectabilă.

”Am început să cred că sunt foarte norocoasă că i-am întâlnit pe cei de la Baylor. Pentru un moment am crezut că ar fi fost mai bine dacă nu m-aș fi testat niciodată și nu aș fi aflat diagnosticul. Astăzi cred că cel mai bun lucru pe care l-am făcut a fost să le urmez sfatul. Abia aștept să aflu rezultatele noii terapii și să fiu capabilă să-mi ajut familia”, spune Claudia. Tânăra este doar una dintre sutele de persoane testate anul trecut de către Baylor pentru HIV și hepatită B și C.

Printre componentele programului de testare și consiliere derulat de ONG se numără și laboratorul mobil, o autoutilitară carosata după standardele unei unități de intervenție medicală.

”Chiar dacă investiția într-un tratament antiviral modern poate ajunge până la 30.000 de euro, nu se compară cu costurile cumulative ale bolii netratate […], ceea ce înseamnă costuri de sute de ori mai mari.”

Adaptată la nevoile serviciului oferit, autoutilitara carosată are: 2 încăperi, una destinată consilierii și una destinată recoltării analizelor și procesării testelor. Cele 2 uși de acces asigură confidențialitatea discuțiilor din cadrul ședinței de consiliere. Amplasamentele unde mașina este parcată sunt alese astfel încât să existe și spații de așteptare potrivite. Într-o deplasare, echipa formată din psiholog, asistent medical și șofer asigură accesul la testare a 40-50 de persoane.

”România este țara cu cea mai mare prevalență europeană în ceea ce privește hepatita C.”

Dobrogea, zona cu cea mai mare prevalență a infecțiilor cu virusuri hepatitice din România – aproximativ 5,59% la hepatită B și 4,56% la hepatită C –“ este, din 2011, aria în care s-au desfășurat operațiunile de testare cu laboratorul mobil.

„România este țara cu cea mai mare prevalență europeană în ceea ce privește hepatita C. Am tratat un număr redus de pacienți, ceea ce înseamnă că avem un bazin mare de pacienți încă infectați cronic. Este o boală vindecabilă dacă este depistată într-un stadiu timpuriu de hepatită cronică. Și chiar dacă investiția într-un tratament antiviral modern poate ajunge până la 30.000 de euro, nu se compară cu costurile cumulative ale bolii netratate,€care ajunge la ciroză, complicații sau transplant, ceea ce înseamnă costuri de sute de ori mai mari”, explică conferențiar doctor Liana Gheorghe, medic primar gastroenterolog la Institutul Clinic Fundeni.

Prezența laboratorului mobil nu mai este o surpriză pentru multe comunități din mediul rural din Dobrogea.

Laboratorul oferă un spațiu prietenos pentru discuție și este foarte vizibil, așa încât cei interesați se pot adresa cu ușurință echipei de testare. Plasarea laboratorului se face după consultarea gazdelor, de obicei în cel mai accesibil loc din comunitate. Feed-back-ul este pozitiv, oamenii apreciază oportunitatea de a se testa la ei acasă, fără costuri pentru analize sau pentru transport și nu sunt reticenți atunci când e vorba de sănătate.

”Prezența laboratorului mobil nu mai este o surpriză pentru multe comunități din mediul rural din Dobrogea. Această componentă a programului de consiliere și testare se desfășoară din anul 2011. Astfel, în 2012 am avut ocazia să revenim în zonele cu incidență mare a rezultatelor reactive (suspiciune de prezență a infecției, care necesită confirmare) la măcar unul din testele efectuate, în comunitățile numeroase, acolo unde autoritățile sunt mai responsabile cu privire la aspectele legate de sănătate și ne solicită pentru revenire”, menționează Georgeta Tudor, adăugând că entuziasmul echipei nu este suficient. ”Fără susținerea financiară din partea celor care au înțeles cât de util este să ne verificăm starea de sănătate, mai ales pentru infecțiile care nu ne dau semne de boală nu am putea face acest bine.”

„Astfel, în 2012 am avut ocazia să revenim în zonele cu incidență mare a rezultatelor reactive […], acolo unde autoritățile sunt mai responsabile cu privire la aspectele legate de sănătate și ne solicită pentru revenire.”
Cu laboratorul mobil prin Dobrogea este un program iniţiat de Fundaţia Baylor Marea Neagră care îşi propune reducerea incidenţei de hepatită şi HIV în comunităţile rurale din Dobrogea printr-un program de testare preventivă. În 2012, Petrom a sponsorizat achiziția combustibilului necesar deplasării laboratorului mobil în zonele rurale. Suma oferită de Petrom a reprezentat 32% din totalul bugetului proiectului de testare. Programul de testare a obținut finanțare și pentru anul 2013, iar Petrom a ales, pentru al treilea an consecutiv, să susțină o parte a componenței de testare cu laboratorul mobil, în localitățile costiere ale Mării Negre.
Raportul de implicare în comunitate 2012
Sănătate