Raportul de implicare în comunitate 2012
   

Povestea în cifre

70.000 euro

organizarea Taberei din Ţara lui Andrei

500

de elevi participanţi în tabără în ediția 2012

35

de profesori participanţi în tabără în ediția 2012

16

traineri participanţi în tabără în ediția 2012

Povești din Tabără

Ce activități au elevii într-o tabără, în afară de ”clasicele” farse pe care cu toții le-am făcut sau cărora le-am fost ”victime”.

Iulian Gabriel Apostu este unul dintre cei peste 2.600 de elevi care au mers în primele cinci ediții ale Taberei din Țara lui Andrei, locul în care câștigătorii concursului de proiecte ”Școala lui Andrei” petrec o vacanţă frumoasă și educativă.

”Pentru copii, tabăra a avut o însemnătate deosebită […] acolo şi-au făcut noi prieteni cu care ţin legătura şi de care s-au atașat foarte tare.”

Iulian spune că Tabăra a fost o experiență unică. ”Tabăra din Țara lui Andrei mi-a schimbat viața. Am învăţat să am încredere în mine, să lucrez în echipă, să mă bucur şi să mă distrez”, spune el.

Aceste cuvinte frumoase vin din partea unui copil de 14 ani care nu mai fusese vreodată, până atunci, într-o tabără, de aceea am cerut și părerea unui cadru didactic. ”Deşi lucrez în învăţământ de peste 20 de ani, mărturisesc cu sinceritate ca Tabăra din Ţara lui Andrei a fost pentru mine o experienţă unică. Aici am descoperit că există şi alte modalităţi prin care copiii pot învăța, pot asculta, se pot distra şi, mai presus de orice, învaţă să fie responsabili de ceea ce fac”, spune Elena Isachi, profesoară în cadrul Școlii Gimnaziale Cucuieți, comuna Dofteana, județul Bacău.

Anul trecut, Tabăra din Țara lui Andrei a avut loc în județul Brașov, în perioada 22 iulie – 25 august. La activitățile educative din cadrul taberei au participat 400 de elevi din comunitățile în care Petrom își desfășoară activitatea, membri ai celor 15 echipe declarate câștigătoare în competiţia de proiecte eco-civice Școala lui Andrei.

”Această experiență a influențat pozitiv comportamentul copiilor. Cu toate că a trecut un an de când au fost în tabără, îşi amintesc adesea de activităţile desfăşurate şi de cunoştinţele acumulate, de prieteniile închegate acolo. Pentru copii, tabăra a avut o însemnătate deosebită, mai ales că majoritatea lor nu au mai fost niciodată în tabără , acolo şi-au facut noi prieteni cu care ţin legatura şi de care s-au atașat foarte tare”, explică Elena Isachi.

“[…] am descoperit că există şi alte modalităţi prin care copiii pot învăța, pot asculta, se pot distra şi, mai presus de orice, învaţă să fie responsabili de ceea ce fac.”

Astfel, pe lângă informaţii esenţiale despre cele 4 elemente ale pământului – Aer, Apă, Pământ şi Foc, copiii au învăţat care sunt principalele etape şi instrumente necesare pentru a planifica şi apoi dezvolta proiecte. Toate aceste informaţii i-au ajutat să realizeze un documentar care a pornit de la o analiză a problemelor din comunitatea lor. Pentru fiecare problemă identificată, elevii au propus soluţii.

”Au fost foarte frumoase activităţile desfasurate în Tabară alături de voluntari, mi-amintesc cu drag de filmările făcute de Iuli, de grija pe care ne-o purtau Flori şi Ioana, de întâlnirile din fiecare seară, de concursurile desfăşurate şi de premiile primite”, povestește Iulian.

”Inovația, curajul și implicarea stau la baza schimbării, iar Tabăra din Țara lui Andrei își propune să-i inspire pe participanți pentru a se transforma într-o resursă valoroasă pentru comunitatea lor.”

Programul Taberei a fost completat și de alte activități care au testat și dezvoltat abilitățile participanților cum ar fi: crearea unei reviste a Taberei (miniproiect care i-a învățat să realizeze reportaje și să își îmbunătățească tehnicile de comunicare interpersonală și scrisă), sau participarea la un concurs de eco-design, unde elevii au creat vestimentații din materiale reciclate, descoperind astfel modalități prin care resursele pot fi refolosite.

„Tabăra din Țara lui Andrei este un proiect de suflet, pe de o parte pentru că întâlnim energia și imaginația copiilor, pe de altă parte pentru că suntem martorii unor schimbări de atitudine și mentalitate. Inovația, curajul și implicarea stau la baza schimbării, iar Tabăra din Țara lui Andrei își propune să-i inspire pe participanți pentru a se transforma într-o resursă valoroasă pentru comunitatea lor.”, a declarat Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate Petrom

“Tabăra din Țara lui Andrei este un proiect de suflet, pe de o parte pentru că întâlnim energia și imaginația copiilor, pe de altă parte pentru că suntem martorii unor schimbări de atitudine și mentalitate.”
Tabăra din Țara lui Andrei este organizată pentru copiii din clasele I-VIII, câștigători ai competiției de proiecte eco-civice Școala lui Andrei. Împreună cu locurile din tabără, echipele primesc și o finanțare de 5000 de euro pentru implementarea proiectului propus în concurs. În 2012, au fost înscrise în competiție 151 de idei eco-civice.

Pe lângă lecțiile și experimentele practice, care au ca temă protejarea resurselor naturale, au fost organizate în cadrul taberei cursuri de formare în project management pentru cadrele didactice ale echipelor câștigătoare, cursuri de comunicare și leadership pentru elevi și sesiuni de detaliere a proiectelor câștigătoare în vederea implementării cu succes în comunitate.
Raportul de implicare în comunitate 2012
Educaţie