Raportul de implicare în comunitate 2012
   

Povestea în cifre

90.000 euro

a fost susţinerea Petrom pentru programului ”Olimpicii Petrom” în 2012

294

de olimpici premiați în cadrul programului

37

bursieri din programul ”Olimpicii Petrom”

25

voluntari olimpici Petrom s-au implicat în proiecte de voluntariat pentru comunităţile în care trăiesc

500

de ore de voluntariat

80

de proiecte de responsabilitate socială realizate de Olimpicii Petrom

2

proiecte de robotică sponsorizate de Petrom, care au obținut premii naționale și internaționale

Prin forțe proprii

Cum a învățat să aibă încredere în ea însăși o fostă olimpică la matematică, în prezent doctorandă în bioinformatică la Universitatea Aarhus, Danemarca.

Acum 13 ani, pe când era în clasa a VII-a, Paula Tătaru obținea primele premii naționale la Olimpiada de Matematică. Erau primele succese dintr-o întreagă serie. Astfel, în 2003, la doi ani după ce se înscrisese în programul ”Olimpicii Petrom” – tatăl ei lucra la Arpechim –, Paula Tătaru a obținut Premiul Special la Olimpiada Națională de Matematică, iar un an mai târziu, în cadrul aceluiași concurs, mențiune și medalie de argint.

Distincțiile și premiile s-au ținut lanț: Cambridge Certificate in Advanced English (2004), Medalia "Top 10", programul High Performance, "Olimpicii Petrom" (2007), Certificat Oracle Academic Initiative, Facultatea de Matematică și Informatică, Universitatea București (2008), Academic IELTS Certificate, Universitatea Cambridge (2008), Diplomă de Merit, Concursul Național de Matematică pentru Studenți Traian Lalescu, Facultatea de Științe Aplicate, Universitatea Politehnică București (2009), Trofeu High Performance, "Olimpicii Petrom" (2012).

”Cea mai mare diferență dintre România și ce am văzut eu este numărul mare al oportunităților.”

Anul 2009 a reprezentat un important punct de cotitură în cariera Paulei Tătaru. Ea a plecat în Danemarca, la Universitatea Aarhus, pentru a face un master în bioinformatică. După jumătate de an, a aplicat pentru doctorat – Universitatea din Aarhus are un program combinat de master și doctorat, ca să atragă cât mai mulți studenți. ”Experiența mea în străinătate a fost foarte pozitivă și sunt foarte încântată că am decis să-mi încerc norocul. Cea mai mare diferență dintre România și ce am văzut eu este numărul mare al oportunităților”, spune Paula Tătaru. Unele dintre aceste oportunități s-au concretizat, pentru româncă, în participarea la mai multe școli de vară în Italia (Catania), Danemarca (Copenhaga), dar și la Oxford (Summer School in Computational Biology), unde a participat în 2010 ca student și anul trecut ca instructor.

Decizia de a pleca din țară este întotdeauna una extrem de dificilă și care necesită mult curaj – o spun toți românii care emigrează. Nici pentru Paula nu a fost ușor, pentru că a fost nevoită să-și suspende, în iunie 2009, studiile de master în Algoritmi și Bioinformatică pe care le urma la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității București, a cărei licențiată în informatică devenise în iunie 2008.

”Cel mai mare obstacol pe care l-am avut de depășit a fost lipsa de încredere în mine însămi.”
”Mereu eram surprinsă când alții credeau în mine și nu înțelegeam ce văd în mine.”

Este nevoie de multă încredere în forțele proprii pentru a face acest pas. ”Cel mai mare obstacol pe care l-am avut de depășit a fost lipsa de încredere în mine însămi. Mereu eram surprinsă când alții credeau în mine și nu înțelegeam ce văd în mine”, povestește Paula Tătaru.

”Programul Olimpicii Petrom a avut un rol decisiv în decizia mea de a aplica la facultate în străinătate, pentru că acolo am aflat povești de succes ale celor de dinaintea noastră și am fost susținuți în a lua astfel de hotărâri. Tot acolo am învățat cum să alegem o facultate bună, din topul universităților din lume.”

În prezent, după ce s-a întors din Statele Unite ale Americii – a fost, în perioada ianuarie - iunie 2013, ”visiting scholar” în cadrul Departamentului de Informatică al University of California, Berkeley – Paula Tătaru spune că dorește să-și termine doctoratul în bioinformatică de la Universitatea din Aarhus, după care să se angajeze ca post-doctorand. ”Intenționez să urmez câteva poziții de post-doctorand în Europa si SUA, după care o să caut o poziție de profesor, cel mai probabil în Europa”, precizează Paula Tătaru.

”Programul Olimpicii Petrom a avut un rol decisiv în decizia mea de a aplica la facultate în străinătate, pentru că acolo am aflat povești de succes ale celor de dinaintea noastră și am fost susținuți în a lua astfel de hotărâri. Tot acolo am învățat cum să alegem o facultate bună, din topul universităților din lume.”
”Olimpicii Petrom” este un program educaţional dedicat copiilor ai căror părinţi lucrează în industria petrolieră. Obiectivul programului este de a crea o comunitate, un ”spațiu” în care să fie schimbate, în mod constant informații, idei, proiecte științifice și de dezvoltare personală integrată. Scopul final al programului este de a stimula performanţa şi excelenţa. Programul este susţinut financiar din 1997 de Petrom.
Raportul de implicare în comunitate 2012
Educaţie