Raportul de implicare în comunitate 2012
   

Povestea în cifre

115.000 euro

este finanţarea Petrom pentru implementarea a 23 de proiecte de dezvoltare comunitară

23

de proiecte de dezvoltare comunitară implementate

12.000

de beneficiari ai proiectelor finanţate în Ţara lui Andrei

7

județe au beneficiat de finanţări pentru comunități

158

de persoane angajate în cadrul organizaţiilor şi instituţiilor beneficiare

Rangeri pentru natură

Natura are acum aliați de nădejde în lupta cu poluatorii. În Parcul Național Cozia, 10 cluburi de Rangeri Juniori acționează împotriva agresiunilor asupra mediului.

Să nu calci nici măcar pe o furnică. Să nu dai cu piciorul nici măcar într-o ciupercuță. Să nu scrijelești scoarța copacilor. Să nu arunci gunoaie. Să mergi numai pe potecile și traseele marcate. Acestea sunt doar câteva dintre regulile ”Codului de etică privind comportamentul oamenilor în natură” pe care membrii celor 10 cluburi de Rangeri Juniori din Parcul Național Cozia le-au învățat în timpul desfășurării proiectului ”Noi nu dăm verdele pe gunoaie”.

Aproximativ 150 de elevi şi 20 de cadre didactice au lucrat efectiv în proiect și au dobândit cunoştinţe noi despre ariile naturale protejate şi, în mod special, despre Parcul Naţional Cozia. ”În fiecare colectiv, indiferent de şcoală, organizarea echipajelor s-a realizat în jurul unor lideri. Deşi nu s-a pus problema de a realiza o concurenţă în interiorul cluburilor sau între cluburi, am constatat că elevii au tratat fiecare activitate ca pe o competiţie în scopul de a se autoperfecţiona şi de a învăţa cât mai multe lucruri din tainele naturii”, spune Gabriela Deneș, reprezentanta Asociaţiei de Turism Montan ECO -ŢURŢUDAN Brezoi, organizația beneficiară a finanţării Petrom, obţinute în urma participării la competiţia lunară de proiecte din Ţara lui Andrei.

”Mai mult, (elevii) ne-au întrebat pe noi, pe cei mari, dacă sunt legi care trebuie să-i pedepsească pe cei care fac rele asupra naturii”

Și, așa cum se întâmplă atunci când o competiție se desfășoară într-un mod obiectiv, pe criterii de performanță, toată lumea a avut de câștigat. Astfel, pe lângă o conștientizare crescută, în rândul comunității locale și a publicului larg, proiectul a însemnat și o bună ocazie pentru cadrele didactice de a realiza activități extracurriculare. În plus, impactul educațional asupra elevilor a fost semnificativ, în condițiile în care aceștia nu învaţă la școală multe aspecte importante despre flora şi fauna sălbatică şi despre necesitatea protejării naturii.

”Parteneriatul cu ONG-ul de mediu şi cu Administraţia Parcului Naţional Cozia a avut un impact educaţional deosebit în şcolile implicate în proiect. Din proprie iniţiativă, foarte multe cluburi de mici rangeri şi-au amenajat un colţ verde cu fotografii și diplome în şcolile lor pentru a informa toţi elevii şi corpul didactic despre activităţile lor educative”, explică Gabriela Deneș.

În plus, exemplul dat de micii Ranger Junior va avea un impact semnificativ şi asupra comunităţilor din care provin, dacă luăm în considerare numărul mare de rude și prieteni care află despre acțiunile elevilor și adoptă, la rândul lor, un comportament responsabil faţă de mediu.

”Mâinile mici şi harnice au dereticat chipul frumos al Muntelui Cozia...”

Unul dintre cele mai importante rezultate ale programului este că, în urma participării, elevii își doresc să ajungă cât mai des în natură şi să ajute la protejarea ei. ”Mâinile mici şi harnice au dereticat chipul frumos al Muntelui Cozia, curăţindu-l de gunoaiele uitate de cei care au vizitat acele locuri pentru a se recrea. Mai mult, ne-au întrebat pe noi, pe cei mari, dacă sunt legi care trebuie să-i pedepsească pe cei care fac rele asupra naturii”, povestește Gabriela Deneș.

De altfel, micii rangeri din Clubul Salvatorii Pădurii din Brezoi au găsit şi un plan pentru igienizarea unei zone din Parcul Naţional Cozia : să adune gunoaiele de acolo firma care avea antetul pe aproape toate hârtiile abandonate în acel loc. ”Probabil toate acele gunoaie au fost transportate cu un camion”, spune, cu revoltă în glas, reprezentanta Asociaţiei de Turism Montan ECO -ŢURŢUDAN Brezoi.

Iar lucrurile nu se vor opri aici, pentru că înfiinţarea, în 2012, a celor 10 Cluburi Ranger Junior constituie un suport de acţiune pe viitor în activităţile de protejare a naturii şi un model de educaţie pentru mediu a tinerei generaţii. Astfel, următoarea acţiune colectivă a celor 10 cluburi Ranger Junior a avut loc în luna mai a acestui an, cu ocazia Zilei Parcului Naţional Cozia.

”Parteneriatul cu şcolile implicate în proiect va fi continuat şi în anii următori pentru a se menţine pe termen lung existenţa şi activitatea cluburilor înfiinţate prin proiectul «Noi nu dăm verdele pe gunoaie”, precizează Gabriela Deneș.

”Parteneriatul cu şcolile implicate în proiect va fi continuat şi în anii următori pentru a se menţine pe termen lung existenţa şi activitatea cluburilor înfiinţate prin proiectul «Noi nu dăm verdele pe gunoaie”
Proiectul ”Noi nu dăm verdele pe gunoaie” a fost desemnat câștigător, în februarie 2012, în cadrul competiţiei de proiecte din ”Țara lui Andrei” şi este doar unul din exemplele de implicare ale românilor cu iniţiativă. Prin competiţiile de proiecte din cadrul platformei Ţara lui Andrei – Oraşul Tău (adresat publicului extern) şi Oraşul Petrom (dedicat în exclusivitate angajaților companiei) – au fost finanțate 23 de proiecte de dezvoltare comunitară în 2012. Printre iniţiativele premiate se numără programe de testare preventivă pentru diagnosticarea autismului pentru peste 2.000 de copii, programe de inserţie educaţională a copiilor cu dizabilități, dotarea şi reamenajarea instituțiilor de învăţământ sau a spaţiilor verzi, activități culturale şi educaţionale, crearea de centre de îndrumare profesională, dotarea instituţiilor culturale (Muzeul Astronomic din Bârlad) sau îmbunătăţirea condiţiilor medicale din comunităţi. Aici puteţi urmări câteva poveşti care vor deveni realitate în Ţara lui Andrei.
Raportul de implicare în comunitate 2012
Dezvoltare comunitară