Raportul de implicare în comunitate 2012
   

Povestea în cifre

45.000 euro

a fost contribuţia Petrom alocată Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile

7

proiecte finanțate de Petrom

650

de persoane informate despre proiecte

67

de participanți la cursurile de formare

300

de participanți la activități de educație nonformală

Rețeaua

De ce sunt importante organizațiile și centrele comunitare și cum trebuie ele organizate pentru a deveni mai puternice.

Nu mai este de mult timp un secret pentru nimeni că informația și cunoașterea înseamnă putere. Mai mult decât atât, informația este piatra de temelie a oricărei acțiuni, fie că vorbim despre o mică afacere, despre rezolvarea unor nevoi punctuale sau despre reconversie profesională.

Ionuț Sibian, director executiv al Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) ne-a acordat un interviu în care explică de ce este important să existe o rețea de organizații nonguvernamentale care să interconecteze comunitățile.

Cât de importantă este pentru comunități crearea unei infrastructuri în domeniul ONG-urilor și al centrelor comunitare?

Ionuț Sibian: Pentru organizații și centre comunitare, infrastructura înseamnă posibilitatea să își dezvolte activitățile mai bine. Mai mult decât infrastructura, este important ca acestea să colaboreze și să își desfășoare activitatea în rețea, devenind mai puternice prin schimbul de resurse și experiență, urmărind rezolvarea nevoilor comunității prin implicarea membrilor ei

”Prin această linie de finanțare, organizațiile au avut acces la granturi în valoare totală de 100.000 de dolari […]”

Ideea de la care am pornit a fost aceea de a ajuta comunitatea prin finanțarea de proiecte care să fie realizate de către ONG-uri și care să vizeze identificarea nevoilor comunității într-o manieră participativă și implicarea comunității în rezolvarea acestor nevoi.

Un exemplu este parteneriatul cu Petrom de anul trecut, care a făcut posibilă crearea liniei de finanțare ”Facilitare și Dezvoltare Comunitară”, în cadrul instrumentului de finanțare propriu al FDSC, Programul Fondul pentru Inovare Civică care vine să răspundă la situația și nevoile societății civile din România la ora actuală, inclusiv ale comunităților locale, punând accent pe inițiativele civice. Prin această linie de finanțare, organizațiile au avut acces la granturi în valoare totală de 100.000 de dolari, Petrom contribuind egal la acest fond, alături de FDSC.

“Fie că este vorba de civism, participare publică sau meserii, prin educația nonformală orice se poate învăța, oriunde, tot timpul.”

Pentru că a venit vorba de Petrom, în ce comunități au fost desfășurate proiectele din cadrul acestui parteneriat?

Ionuț Sibian: Interesul Petrom pentru zonele rurale sau cele din sudul țării, unde sectorul neguvernamental este mai puțin dezvoltat, a însemnat pentru FDSC o oportunitate de dezvoltare zonală, contribuind de asemenea la atingerea obiectivelor sale strategice.

FDSC a avut ocazia să finanțeze proiecte pentru prima oară în localitățile Băicoi (Prahova); Bustuchin (Gorj); Poboru (Olt); Moinești și Zemeș (Bacău); Schela (Galați); Suplacu de Barcău (Bihor). În fiecare din aceste comunități a fost identificată sau creată câte o organizație neguvernamentală, care a fost înființată cu ajutorul membrilor activi ai comunității și în urma inițiativei acestora.

Astfel, trei organizații noi au fost create în comunitățile Poboru, Băicoi și Bustuchin cu implicarea directă a membrilor comunității, precum autorități, cadre didactice, cetățeni activi, reprezentanți ai mediului de afaceri.

Cum au primit acțiunile FDSC oamenii din aceste comunități?

Ionuț Sibian: Suntem încrezători în reușitele proiectelor finanțate, având în vedere că au fost informate circa 1.500 de persoane cu ocazia evenimentelor locale, prin care au fost organizate conferințe de presă, lansări de proiecte, participări la târguri locale, dezbateri cu reprezentanții autorităților locale, ateliere sau sesiuni de instruire și networking.

În cadrul sesiunilor de instruire, au fost formate 125 de persoane în diverse domenii (lucrător în construcții, formator, facilitator, manager de proiect). Ca urmare a participării la cursuri, câteva persoane au început derularea unor acțiuni pentru a-și asigura surse de venit suplimentar: au cumpărat animale pentru creștere, s-au documentat în legătură cu tehnologiile de creștere și riscurile, au provocat discuții pe această temă și au solicitat simularea unui plan de afacere.

”Educația nonformală contribuie la conștientizarea nevoilor, este centrată și răspunde nevoilor reale ale comunității, este centrată pe beneficiar și pe nevoile acestuia de învățare […]”

Pe lângă acestea, un număr de 125 de persoane au fost cooptate să facă parte din grupurile de inițiativă locală sau suport pentru comunitate. Circa 400 de copii, tineri și cadre didactice au participat la diverse activități de educație nonformală (ateliere de creație, școli de vacanță, cluburi).

Ați menționat educația nonformală, un concept de care auzim din ce în ce mai des în ultima vreme. Cum îi ajută pe oameni acest tip de educație în viața de zi cu zi?

Educația nonformală contribuie la conștientizarea nevoilor, este centrată și răspunde nevoilor reale ale comunității, este centrată pe beneficiar și pe nevoile acestuia de învățare, este adaptată grupului și/sau individului și presupune o învățare în ritm propriu, are obiective clare de învățare, este planificată, structurată, bine organizată și presupune un management eficient al resurselor.

În plus, fiecare activitate nonformală creativă crește coeziunea grupului și dezvoltă abilitățile de relaționare ale participanților. Noi încurajăm educația nonformală în orice domeniu. Fie că este vorba de civism, participare publică sau meserii, prin educația nonformală orice se poate învăța, oriunde, tot timpul. Ea nu ține cont de vârstă, spațiu, timp, ci găsește soluții adaptate pentru ca grupurile respective să învețe lucruri noi.

”FDSC a avut ocazia să finanțeze proiecte pentru prima oară în localitățile Băicoi (Prahova); Bustuchin (Gorj); Poboru (Olt); Moinești și Zemeș (Bacău); Schela (Galați); Suplacu de Barcău (Bihor). În fiecare din aceste comunități a fost identificată sau creată câte o organizație neguvernamentală, care a fost înființată cu ajutorul membrilor activi ai comunității și în urma inițiativei acestora.”
Raportul de implicare în comunitate 2012
Susţinerea ONG-urilor