Raportul de implicare în comunitate 2012
   

Povestea în cifre

1.318.300 euro

contribuţia Petrom pentru siguranţa comunităţilor din România

1.2 mil. euro

achiziția de echipamente speciale de intervenţie în caz de dezastre:
5 mașini autospeciale șenilate
10 corturi gonflabile pentru camparea personalului
2 bucătării mobile pentru misiuni în zone afectate de dezastre
400 echipamente de protecție
1 echipament deszăpezire CFR
29 echipamente de descarcerare

30.250 euro

carburant acordat mașinilor de intervenţie şi de menţinere a ordinii publice

30.250 euro

dotări logistice și investiții în infrastructura ISU

52.800 euro

programe educaţionale de instruire şi prevenţie

5.000 euro

materiale educaționale de intervenție pentru lucru cu studenții

Salvarea vine pe șenile

Omul potrivit la locul potrivit poate salva vieți. Ca să ajungă la locul potrivit, omul potrivit are nevoie însă de un mijloc de transport potrivit.

Când îl întrebi despre misiunile pe care le-a avut iarna trecută, Ioan Clonț, maistru militar în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Horea” din județul Mureș își amintește de o după-amiază ieșită din comun. ”Eram staționați la Roman, fuseserăm trimiși acolo de la Târgu Mureș pentru a ajuta la situațiile de urgență generate de căderile abundente de zăpadă din Moldova. În acea după-amiază, am fost solicitați să intervenim în județul Botoșani”, povestește maistrul militar.

Echipajul a început deplasarea într-o mașină care tracta UTV-ul, o autospecială șenilată. Când condițiile de rulare au devenit deosebit de dificile, autospeciala, cu tracțiune 8x8 și peste ale cărei roți pot fi montate șenile, necesare în condiții de sol moale, a intrat în acțiune. Au ajuns la destinație, un sat din județul Botoșani, și au preluat o femeie care născuse de câteva zile și acum sângera masiv.

Avea nevoie urgentă de spitalizare, dar drumurile erau blocate de nămeți. Singura speranță era la cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. ”Nici armata nu reușise să ajungă la ea, dar noi am reușit, cu ajutorul autospecialei. Am transportat-o în siguranță la spitalul din Botoșani și totul a fost în regulă”, spune Ioan Clonț.

”Cele cinci autospeciale șenilate au fost utilizate în situațiile în care intemperiile au blocat accesul celorlalte autospeciale folosite în intervențiile de urgență […]”

Părea o altă ”zi la birou” care s-a încheiat cu succes pentru maistrul militar. În domeniul operațiunilor de salvare nu există însă program fix. În cursul nopții, la ora 2, echipajul a fost din nou solicitat să intervină, de această dată pentru transportul unei fetițe de 3 ani care suferise arsuri. Încă o misiune încheiată cu succes! Pentru aceste două transporturi, membrii echipajului au fost avansați la ”excepțional”.

În total, iarna trecută, maistrul militar Ioan Clonț a participat la misiuni de salvare în județele Roman (5 zile) și Botoșani (15 zile), transportând oameni blocați în mașină, între nămeți; bolnavi de rinichi care aveau nevoie de dializă sau cazuri urgente care necesitau intervenție medicală imediată. Autospeciala șenilată, achiziționată în urma unei finanțări oferite Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) de către compania Petrom, s-a dovedit hotărâtoare pentru succesul operațiunilor de salvare.

Din banii oferiți de Petrom, în cuantum de 1,2 milioane de euro, IGSU a achiziționat, printre altele, cinci autospeciale șenilate, transferate către inspectoratele județene pentru situații de urgență (ISU) din Buzău, Călărași, Mureș, Prahova și către Unitatea Specială pentru Intervenții în Situații de Urgență Ciolpani - Ilfov din cadrul IGSU.

”[…] IGSU a participat în luna aprilie la un exercițiu internațional de salvare, POLEX 2013, în Polonia, unde a folosit corturile, sacii de dormit și paturile în cadrul exercițiilor simulate.”

”Cele cinci autospeciale șenilate au fost utilizate în situațiile în care intemperiile au blocat accesul celorlalte autospeciale folosite în intervențiile de urgență și au permis salvarea unui număr însemnat de pacienți. Este vorba de peste 100 de intervenţii, de scurtă sau mai lungă durată, în judeţele unde au fost alocate sau în locurile afectate grav de intemperii”, declară reprezentanții IGSU.

Tot din finanțarea de la Petrom au fost achiziționate 400 de echipamente de protecție individuală pentru pompieri, echipamente de carotare si spart beton – distribuite în județele Ilfov, Bacău, Prahova și Vrancea –, precum și bucătării mobile, corturi, paturi de campanie și saci de dormit. ”De menționat este că Echipa Națională de Căutare și Salvare din cadrul IGSU a participat în luna aprilie la un exercițiu internațional de salvare, POLEX 2013, în Polonia, unde a folosit corturile, sacii de dormit și paturile în cadrul exercițiilor simulate”, adaugă reprezentanții IGSU.

”[…]peste 100 de intervenţii, de scurtă sau mai lungă durată, în judeţele unde au fost alocate sau în locurile afectate grav de intemperii.”
Raportul de implicare în comunitate 2012
Sănătate