Raportul de implicare în comunitate 2012
   

Povestea în cifre

15.000 euro

a fost contribuţia directă în societate a companiei Petrom prin intermediul ONG-ului Ateliere fără frontiere

13

judeţe au beneficiat de dotarea laboratoarele de informatică ale școlilor şi liceelor (Argeş, Bacău, Constanţa, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Olt, Prahova, Sălaj, Teleorman, Vrancea)

4.000

de elevi au beneficiat de îmbunătăţirile tehnologice aduse şcolii

37

de instituţii dintre care 33 de şcoli generale, 3 licee şi 1 ONG au fost incluse în programul de înnoire a echipamentului electronic (46 calculatoare, 89 monitoare, 35 imprimante, 80 laptopuri)

Solidaritate digitală

Despre cum echipamente informatice vechi sunt recondiționate și contribuie la crearea unor destine noi.

V-ați întrebat vreodată ce se întâmplă cu laptop-urile, desktop-urile și celelalte echipamente informatice atunci când compania pentru care lucrați decide că nu mai sunt suficient de performante sau pur și simplu se strică?

Organizația non-guvernamentală Ateliere Fără Frontiere (AFF) se întreabă în permanență și, mai mult decât atât, are și un răspuns. ”Am colectat de la Petrom echipamentele IT de care nu mai aveau nevoie, care au mers spre reciclare în cadrul AFF și o parte din ele au fost recondiționate pentru două proiecte de solidaritate digitală (donații) în 2011 și 2012.

Al treilea proiect este în curs de desfășurare. În 2011 am donat 175 de echipamente complete (unitate centrală, monitor, periferice, soft), în 2012 am donat 250 de echipamente complete și anul acesta vom dona, până la sfârșitul lunii septembrie, 300 de echipamente”, spun reprezentanții AFF.

”Ne-ar ajuta mult ca firmele partenere să ne recomande la furnizorii, clienții sau partenerii lor, pentru că o mare provocare este de a ajunge și a de ne întâlni cu responsabilii.”

Petrom nu este singura companie din România care a donat către AFF echipamente IT, dar reprezentanții ONG-ului spun că nu este deloc ușor să convingi actorii economici de utilitatea acestui demers.

Printre principalele provocări se numără lipsa de informații privind obligativitatea și importanța reciclării deșeurilor de echipamente electrice și electronice, inserția socio-profesională a persoanelor în dificultate din România, precum și un ”drum anevoios” pentru a obține toate aprobările pentru scoaterea din gestiune a echipamentelor și donarea lor către AFF.

”Ne-ar ajuta mult ca firmele partenere să ne recomande la furnizorii, clienții sau partenerii lor, pentru că o mare provocare este de a ajunge și a de ne întâlni cu responsabilii”, explică reprezentanții organizației non-guvernamentale.

”[…] în 2012 am donat 250 de echipamente complete și anul acesta vom dona, până la sfârșitul lunii septembrie, 300 de echipamente”, spun reprezentanții AFF”

Aceste provocări survin în ciuda faptului că, în teorie, sistemul avantajează pe toată lumea: companiile elimină într-un mod responsabil ”deșeurile” electronice, care sunt apoi recondiționate în atelierele ONG-urilor de către persoane defavorizate din punct de vedere social (primesc o remunerație pentru activitatea prestată, dar, mai important, reintră pe piața muncii, acumulând experiență) și care ulterior sunt donate sau în unele cazuri vândute cu prețuri foarte mici. ”În 2012, 88% din calculatoarele recondiționate au fost donate către școli, licee, grădinițe, universități, spitale, unități militare, ONG-uri. Clienții sunt tot dintre aceste grupuri. Din 2008, au beneficiat de calculatoarele recondiționate 88.135 de elevi, precum și studenți, angajați și publicul țintă al ONG-urilor, în proiecte sociale și educaționale (copii, tineri in dificultate)”, precizează reprezentanții AFF.

”În 2012, 88% din calculatoarele recondiționate au fost donate către școli, licee, grădinițe, universități, spitale, unități militare, ONG-uri.”
Raportul de implicare în comunitate 2012
Susţinerea ONG-urilor