Raportul de implicare în comunitate 2012
   

Povestea în cifre

Premiul I

la categoria „Campanii interne de CSR” în cadrul CSR Romanian Awards 2013.

6

comunități beneficiare

420

de voluntari angajați Petrom

650

de kilograme de deşeuri colectate selectiv şi reciclate (plaja Corbu, jud. Constanţa)

Peste 1.000

de participanţi la festivalul de meșteșuguri și tradiții din Clejani (Jud. Giurgiu)

Peste 300

de copii se bucură de primul loc de joacă modern amenajat (Negrea, Schela , jud. Galați)

Peste 100

de cicliști participanţi la prima ediție a competiției de mountain-biking din Zemeș (Bacău)

Peste 100

de tineri înscriși la Clubul Sportiv Aurora Băicoi beneficiază de un stadion în perfectă stare de funcționare

97%

dintre voluntarii intenţionează să repete experiența

Sport, ambiţie, comunitate şi… voluntariat

Lucian Mircescu, club manager al CS Aurora Băicoi, se află în ”linia întâi” a rugbiului prahovean. Pe lângă o echipă care are deja rezultate notabile, clubul mai înseamnă ceva: o comunitate unită.

Clubul CS Aurora Băicoi a fost înființat în 2012, dar are deja rezultate în plan sportiv și un stadion propriu, renovat de membrii comunității locale, ajutați de 100 de voluntari, angajați ai companiei Petrom. Lucian Mircescu, club manager și antrenor, spune însă că mai important decât performanța sportivă este impactul în comunitate.

Ce s-a întâmplat la Cupa Gasoil de pe 18 mai?

Cupa Gasoil a fost prima competiție rugbistică organizată de către CS Aurora și un indicator al capacității organizatorice a clubului nostru. Faptul că am putut primi 300 de copii din București, Ilfov și Brașov, dar și alți 400 de spectatori în condiții optime, pe o bază sportivă, până anul trecut în ruină, arată în primul rând ritmul de dezvoltare al CS Aurora. În plus, feedback-ul primit din partea comunității rugbistice a fost excelent, competiția de la Băicoi ridicând serios ștacheta pentru organizarea viitoarelor întreceri de mini-rugbi în curtea celorlalte cluburi.

„Comunitatea s-a alăturat proiectului nostru și a completat substanțial eforturile Petrom vizavi de refacerea bazei noastre sportive.”

Ați pomenit de renovarea stadionului. Cât de importantă a fost implicarea Petrom?

Faptul că ai sprijinul unei companii precum Petrom a reprezentat în termeni simbolici primirea unui aviz de funcționare. Proiectul care primește susținerea Petrom este unul cu siguranță viabil și care merită să meargă mai departe. Astfel că, prin parteneriatul cu Petrom, CS Aurora a transmis un semnal pozitiv comunității din Băicoi, iar rezultatele s-au văzut imediat. Comunitatea s-a alăturat proiectului nostru și a completat substanțial eforturile Petrom vizavi de refacerea bazei noastre sportive și, în general, a contribuit prin cele mai diverse forme la dezvoltarea clubului.

Cât de important este impactul în comunitate al clubului?

Clubul a fost fondat întocmai cu scopul de a funcționa ca un element de sprijin al comunității, cu precădere al segmentelor sale sociale dezavantajate. Dacă ne gândim la aceștia din urmă, CS Aurora le propune un model educațional în paralel cu cel formal oferit de școală, care va îmbunătăți cadrul de șanse la care sunt expuși pe parcursul vieții lor.

Totodată, rugbiul este privit și ca o variantă de petrecere a timpului liber prin practicarea lui, prin participarea la evenimentele organizate de către club sau prin simpla implicare în acțiunile de natură administrativă ale clubului.

”[…] acolo unde se poate, clubul îşi poate pune la dispoziţie capitalul material, uman, reţeaua socială pe care o găzduieşte pentru a acoperi nevoi ale comunităţii.”

CS Aurora are deja rezultate importante în plan sportiv, deși e un club foarte tânăr. Care este secretul?

În privința rezultatelor, nu aș dori să insist foarte mult cu ele, deși ele există și sunt generoase, printre cele mai importante numărându-se titlul de vicecampioni naționali cu grupa de sub 10 ani în 2012 și locul I anul acesta în campionatul Bucureștiului, cu grupa de sub 12 ani, după un parcurs fără înfrângere. În special la categoriile de vârstă unde activăm noi, mai important decât rezultatul de pe tabelă este cel socio-uman.

Trebuie să ne gândim la ce anume obține un copil din faptul că practică rugbi la clubul nostru: șansa de a se dezvolta fizic armonios, de a primi o altfel de educație, de a cunoaște lumea din afara propriului oraș, de a-și extinde rețeaua socială, de a-și testa limitele.

”[…] mai important decât orice rezultat sportiv – copiii noștri au câștigat o experiență de viață și au arătat unde se poate ajunge prin rugbi.”

Performanța sportivă intră în discuție abia când se pune problema unei cariere în rugbi. Până atunci, rezultatul de pe tabelă trebuie să rămână secundar ca importanță. Probabil una dintre cele mai mari realizări ale clubului nostru a fost faptul că la numai un an și jumătate de la înființare am reușit să formăm trei jucători pentru echipa națională de sub 12 ani.

Lotul a participat la turneul ”Citta di Viterbo”, unde – mai important decât orice rezultat sportiv – copiii noștri au câștigat o experiență de viață și au arătat unde se poate ajunge prin rugbi.

La ce competiții participați?

La nivel de sub 10, sub 12 și sub 14 ani, echipele noastre sunt înscrise în Campionatul de Mini-Rugbi al Bucureștiului, iar pe perioada verii suntem înscriși în Circuitul Național de Mini-Rugbi. În plus avem în formare la momentul acesta și o grupă de fete sub 16 ani de Rugbi în Șapte (Sevens), pe care intenționăm să o înscriem din toamnă într-un circuit de turnee individuale.

A fost dificil să atrageți copiii la rugbi?

Clubul s-a născut într-un oraș fără niciun fel de tradiție în rugbi, cu resurse materiale minime și, din cauza mitologiei ce înconjoară rugbiul, având de înfruntat o gamă foarte largă de prejudecăți. Acum am ajuns în punctul în care am reușit să fidelizăm aproape 100 de băieți și fete, avem parteneriate solide cu școlile din oraș, avem un stadion al nostru de rugbi pe care l-am renovat cu sprijinul comunității noastre, organizăm competiții cu sute de copii, începem să trimitem copii la națională și chiar să adunăm trofee în vitrina clubului.

”[…] ţintim să transformăm clubul într-o platformă socială care să lucreze în sprijinul comunităţii”

Totuși, la momentul acesta eu consider că nu suntem foarte departe, decât eventual în termeni relativi, față de momentul 0 al inițierii clubului. În rest, clubul abia dacă și-a explorat 5% din potențial, iar pentru a-l duce acolo unde are nevoie comunitatea mea, mai este nevoie de încă mulți ani. Prin urmare starea mea este descrisă cel mai bine de ambiție și nerăbdare, ceea ce este normal pentru un șantier în lucru.

Ce planuri aveți pentru 2013?

În primul an de activitate ne-am concentrat pe formarea clubului ca entitate sportivă funcţională (jucători, antrenori, echipamente, bază sportivă). În anul al doilea – 2013 – fără a neglija latura sportivă competitivă, ţintim să transformăm clubul într-o platformă socială care să lucreze în sprijinul comunităţii. Cu alte cuvinte, acolo unde se poate, clubul îşi poate pune la dispoziţie capitalul material, uman, reţeaua socială pe care o găzduieşte pentru a acoperi nevoi ale comunităţii.

În acelaşi timp derulăm în permanenţă intervenţii sociale punctuale în viaţa copiilor de la noi din club. Dar tocmai pentru că sunt punctuale şi nu au un caracter sustenabil, ele pot fi văzute drept pansamente şi nu tratamente. Anul 2013 sper să schimbe acest aspect şi să facă din club un partener mai bun pentru copiii aflaţi într-o zonă de risc din punct de vedere socio-economic.

”Performanța sportivă intră în discuție abia când se pune problema unei cariere în rugbi. Până atunci, rezultatul de pe tabelă trebuie să rămână secundar ca importanță. Probabil una dintre cele mai mari realizări ale clubului nostru a fost faptul că la numai un an și jumătate de la înființare am reușit să formăm trei jucători pentru echipa națională de sub 12 ani”
Acţiunea de susţinere a CS Aurora Băicoi face parte din Campionatul de voluntariat, o iniţiativă care oferă angajaţilor Petrom oportunităţi concrete de a susţine prin voluntariat comunităţile în care compania desfăşoară activităţi de business. Aici poți citi și alte rezultate din Campionatului de voluntariat.
Raportul de implicare în comunitate 2012
Implicarea angajaţilor