Raportul de implicare în comunitate 2012
   

Povestea în cifre

27.000 euro

a fost bugetul total alocat de Petrom

1.274

de copii au luat parte la acțiunile din cadrul CERC

151

de adulți beneficiari ai programelor CERC

Activități din cadrul CERC

proiecte educaționale, de sănătate, de mediu, cursuri (orientare profesională, educație parentală)

Un cerc de prieteni

Ce pot face membrii unei comunități atunci când sunt uniți și își direcționează eforturile spre rezolvarea problemelor.

Ce să facem în această vară, unde să mergem în vacanță? Bulgaria, Turcia, Grecia? O destinație mai îndepărtată, ceva exotic? Acestea sunt întrebările pe care cei mai mulți dintre noi ni le punem la începutul sezonului estival.

Pentru copiii din comunitatea Schela, județul Galați, răspunsul a fost simplu până de curând: nicăieri, stăm acasă. ”Erau copii care nu mai ieșiseră niciodată din Schela, nici măcar până la Galați”, spune Mariana Coman, una dintre coordonatoarele CERC Schela. ”Noi i-am dus până la Buzău, dar și în alte locuri. Au vrut să vadă fabrica de procesare a laptelui din Negrea – i-am dus. Am fost cu ei la ferme și în multe alte locuri.”

”Este ceva benefic pentru comunitate, s-au întâmplat în viața noastră lucruri noi”

Centrul de Resurse al Comunității (CERC) din Schela a fost înființat acum patru ani și este cea mai veche astfel de organizație din rețea. ”Este ceva benefic pentru comunitate, s-au întâmplat în viața noastră lucruri noi. Pe lângă excursiile cu copiii, au fost organizate cursuri de perfecționare, în urma cărora unii dintre membrii comunității și-au găsit un loc de muncă, am îmbunătățit comunicarea dintre școală și părinți, le-am oferit copiilor posibilitatea să-și exprime ideile, pe care apoi le-am pus în aplicare”, explică Mariana Coman. Una dintre ideile copiilor a fost înființarea unei trupe de dans, lucru care s-a și întâmplat. ”Am mers cu trupa în turneu în cinci comune”, se mândrește Mariana Coman.

Copiii din comunitatea Schela au dovedit că au și alte preocupări în afară de cele artistice. Astfel, ei au ridicat problema protecției mediului și i-au întrebat pe cei mari ce anume pot face ei, cei mici. Rezultatul: de Ziua Mediului, în iunie anul trecut, 75 de voluntari, printre care și elevi, au participat la ecologizarea spațiului verde din centrul comunei Schela și a pârâului Lozova, adunând 196 de saci de gunoi.

”[…] le-am oferit copiilor posibilitatea să-și exprime ideile, pe care apoi le-am pus în aplicare.”

”Bine faci, bine găsești”, spune un proverb, care are aplicabilitate și pentru copiii din Schela, întrucât, în urma unei cofinanțări acordate de Petrom, terenul de sport al școlii generale din localitate a fost finalizat și astfel 300 de elevi au acum unde să-și desfășoare orele de educație fizică. Iar dacă se întâmplă să se accidenteze sau sunt bolnavi, pot merge la cabinetul medical din localitate, amenajat cu dotări standard în urma unui parteneriat între Petrom și Primăria din localitate.

După un 2012 plin de evenimente în viața comunității, copiii din Schela s-au bucurat de Sărbătorile de iarnă și au primit cadouri pregătite de angajații Petrom în cadrul programului ”Fii și tu Moș Crăciun”.

Însă nu numai copiii din Schela au avut de câștigat în urma înființării CERC. ”Avem un proiect în parteneriat cu FDSC, prin care 10 familii defavorizate au primit schelete metalice și folie pentru a-și construi solare, unde au cultivat legume.”

Astfel, membrii celor zece familii și-au asigurat necesarul de legume, iar banii astfel economisiți i-au putut cheltui pentru plata unor facturi sau pentru pregătirea copiilor pentru școală.”Acum, familiile respective se află la a doua cultură, iar una dintre ele a reușit chiar să vândă o parte din producție”, explică Mariana Coman.

”Avem un proiect în parteneriat cu FDSC, prin care 10 familii defavorizate au primit schelete metalice și folie pentru a-și construi solare, unde au cultivat legume.”
Primul CERC (Centru de Resurse al Comunității) a fost înființat de Petrom împreună cu membrii comunității în comuna Schela, județul Galați. Este vorba despre un spaţiu de dialog comun, deschis şi transparent, între o companie privată şi o comunitate locală, care ulterior urma să fie răspunsul multor întrebări, nelămuriri, solicitări, iniţiative, proiecte, activităţi educaţionale, culturale, sociale şi înţelegeri de comun accord. După această primă iniţiativă a dezvoltării unui model de colaborare în cadrul comunităţilor Petrom, a urmat crearea altor CERC-uri în mai multe comunități din zone în care compania îşi desfășoară activitatea.
Raportul de implicare în comunitate 2012
Dezvoltare comunitară