Raportul de implicare în comunitate 2012
   

Povestea în cifre

315.000 euro

valoarea totală a premiilor din cadrul competiţiilor Şcoala lui Andrei, În căutarea lui Andrei și pentru participarea a 500 de copii în Tabăra din Țara lui Andrei.

151

de echipe, din 21 de județe, au depus proiectele în concursul Școala lui Andrei

4040

de elevi implicaţi în scrierea proiectelor alături de cei 238 de profesori coordonatori

10

proiecte comunitare finanțate cu câte 5.000 de euro pentru a fi implementate

10

laptopuri, 10 kit-uri multimedia și 151 de materiale educaționale oferite ca premii

Zum, zum, Zumzărel

Elevii școlii din Măgirești au grijă de 20 de familii de albine, care le oferă în schimb necesarul zilnic de miere.

Din această primăvară, comuna Măgirești, județul Bacău, are locatari noi. Este vorba despre 20 de familii de albine, care urmează să producă miere pentru a asigura necesarul zilnic pentru 80 de elevi ai școlii din comună.

”Am cumpărat albinele în această primăvară, de la un apicultor cu experiență din zonă”, spune Ecaterina Stamate, profesoară de matematică la școala din comună și coordonatoarea proiectului finanțat de Petrom prin programul ”Școala lui Andrei”.

”Vom produce miere polifloră, dar și de salcâm și tei.”

Fiecare stup dintre cei 20 achiziționați ar urma să producă o cantitate de 20 de kilograme de miere, timp de opt luni pe an. ”Lunar, ne propunem ca fiecare elev din clasele V-VIII să primească un borcănel cu miere, dar sperăm să producem mai mult decât atât”, explică Ecaterina Stamate, precizând că, în cazul în care planul va fi depășit, surplusul va merge spre donații și spre mărirea cotei de miere a elevilor.

”Vom produce miere polifloră, dar și de salcâm și tei. Am vorbit cu domnul Petrică Diaconu din Măgirești, cu care am dori să încheiem un parteneriat prin care să ne pună la dispoziție tractorul și un pavilion pentru pastorală”, dezvăluie Ecaterina Stamate planurile de viitor pentru stupina Zumzărel.

Pe lângă aspectele practice, stupina are și un pronunțat caracter educațional. Astfel, elevii vor fi implicați și ei în procesul de producție, nu înainte însă de a învăța de la specialiști cum trebuie să se comporte în preajma albinelor. ”Am mers cu ei la Asociația Crescătorilor de Albine din Bacău și acolo au aflat mai multe”, spune Ecaterina Stamate.

Elevii participă la activitatea obișnuită pentru o stupină și se ocupă de tratamentele albinelor, de întreținerea stupilor – confecționează rame, lipesc fagurii –, colectează și îmbuteliază mierea, sunt implicați în extracția mierii (descăpăcire,centrifugare), fac curat după extracție și pregătesc stupii pentru iernat. Astfel, copiii vor învăța să lucreze în echipă și vor fi inițiați în apicultură.

”Lunar, ne propunem ca fiecare elev din clasele V-VIII să primească un borcănel cu miere”

”Cei care nu vor acum să frecventeze școala vor avea un motiv în plus să vină, pentru că vor primi o cantitate de miere”, crede Ecaterina Stamate.

Stupina Zumzărel a folosit finanţarea oferită de Petrom pentru achiziționarea albinelor, stupilor și echipamentelor (pompă apicolă, faguri din ceară, spirală cu termostat, cuțit pentru descăpăcit, afumător, bluze cu pălărie și fermoar, centrifugă, mănuși și multe altele).

“Cei care nu vor acum să frecventeze școala vor avea un motiv în plus să vină […]”
Proiectul ”Stupina Zumzărel” s-a numărat printre cei 10 câștigători ai ediției mai-iunie a competiţiei ”Școala lui Andrei”, prin care a primit o finanțare de 5.000 de euro pentru implementare. ”Școala lui Andrei” este o competiţie de proiecte eco-civice adresată şcolilor generale din comunităţile în care Petrom desfăşoară activităţi de business. Câştigătorii locului I au fost premiaţi, pe lângă finanţarea Petrom, cu locuri în ”Tabăra din Ţara lui Andrei”. ”În căutarea lui Andrei” este a doua ediţie a concursului, care s-a adresat elevilor din toată ţara şi a constat în realizarea de materiale video, de maximum 3 minute, în care să fie prezentate soluţii la diferitele probleme identificate în comunităţi.
Raportul de implicare în comunitate 2012
Educaţie