RO EN
Raport de implicare în comunitate 2013

Toți protagoniștii poveștilor de anul acesta sunt oameni care au demonstrat că SE POATE! Oameni care și-au transformat planurile îndrăznețe în proiecte de impact.

Te invităm să le descoperi povestea, sa faci echipă cu ei și să devii unul dintre autorii colectivi de bine prin recomandările și încurajările tale!

Când știința întâlnește viața

Ce au învățat 40 de copii și tineri români din locul în care cercetătorii au descoperit ”particula lui Dumnezeu”.

Când spui CERN, gândul îți zboară, cu viteza luminii, la acceleratorul de particule cu ajutorul căruia cercetătorii de la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) au descoperit, cu o probabilitate de 99,99%, ”particula lui Dumnezeu” – bosonul lui Higgs, cel care face posibilă unirea celorlalte particule în atomi.

Cel mai mare beneficiu al excursiei a fost cel științific. Fiind studentă la Chimie, multe din experimentele și explicațiile de la CERN mi-au fost de folos pentru a înțelege de fapt structura atomilor, a materiei și a Universului și a vedea cum interacționează totul”, povestește Andreea Vasile, care studiază chimia la București.

Andreea a participat, alături de alți 39 de copii și tineri cu vârste cuprinse între 11 și 25 de ani, la stagiul educațional de la CERN, parte a programului ”Caravana Cunoașterii”, organizat sub umbrela ”Olimpicii Petrom”.

Deși acceleratorul de particule era oprit în momentul vizitei ce a avut loc în septembrie anul trecut, copiii și tinerii români au avut ce învăța la CERN: au măsurat radioactivitatea diferitelor obiecte, au observat diferența dintre forțele de atracție gravitațională de pe Pământ și Lună, au refăcut experimentul lui Rutheford care explică structura atomului, au aflat, în detaliu, care sunt componentele unui detector de particule și, nu în ultimul rând, li s-a explicat în amănunt structura acceleratorului de particule.

În afară de aspectul științific, pentru Andreea vizita a mai însemnat ceva. ”Când am văzut campusul institutului de cercetare am rămas impresionată atât de lucrurile pe care le poți face acolo, cât și de mediul de lucru. De aceea, de atunci, CERN a intrat pe lista mea de posibile viitoare cariere”, explică studenta.

Mediul de lucru și oamenii care lucrează la CERN au impresionat-o și pe Sabina Șerbu, studentă la Farmacie în București.

Una dintre experiențele pe care le așteptam cu foarte multă curiozitate și entuziasm a fost prânzul la CERN”, spune Sabina.

”Auzisem că, de multe ori, cercetătorii se întâlnesc la masă pentru discuții științifice în loc să se întâlnească în laborator. Am văzut sute de oameni, de toate naționalitățile. Atmosfera era plină de viață și diversitate și de acea stare de «ce urmeaza?». Erau și copii acolo, alături de părinții lor cercetători, chiar și un nou-născut, lipit de tatăl lui. La CERN, știința se întâlnește cu viața.

Când știința întâlnește viața

Vizita la CERN este doar unul dintre modulele programului ”Caravana Cunoașterii”, organizat de Petrom în parteneriat cu Centrul High Performance, CERN (Elvetia), NASA (SUA) și Elis (incubator international).

Ceea ce aveam impresia la începutul anului că va fi greu de atins,aproape irealizabil, în final a devenit o realitate. Pentru mine, excursia la CERN a însemnat o depășire a unor limite în primul rând”, spune Maria Șeiculescu, studentă la Teatrologie în București.

Modulul va continua și in 2014, când alți 20 de copii și tineri vor vizita CERN, în timp ce alți 17 vor beneficia de un stagiu educational la NASA, în Florida.

Caravana Cunoașterii”, lansata acum 4 ani de Asociația Tânărul Petrolist este un proiect de voluntariat care implică olimpici români la nivel național și internațional, tineri care lucrează sau învață în marile centre universitare mondiale, părinți ai tinerilor și angajați de la diferite companii.Cu aproximativ 3.800 de beneficiari a generat 30.000 de ore de voluntariat pe an și a îndreptat zeci de tineri spre cariere științifice și alte zeci au devenit performeri naționali în diferite domenii. Scopul programului este să ofere copiilor și tinerilor informații din cele mai avangardiste domenii și teorii din știință și tehnologie, astfel încât noțiunile de teorie să fie asimilate prin înțelegere, nu prin memorare.

Florin Buzatu

Florin Buzatu

Director General Institutul de Fizică Atomică

În numele Institutului de Fizică Atomică (IFA), adresez sincere felicitări pentru proiectul Caravana cunoașterii, proiect de voluntariat ce vizează îndrumarea a cât mai multor tineri pe tărâmul mirific al științei. Este o inițiativă impresionantă, generoasă, de mare valoare pentru tinerele generații și pentru cercetarea românească. Calde felicitari și tinerilor deosebiți, olimpici Petrom și olimpici internaționali, precum și tuturor celor care fac parte din echipa acestui proiect inedit. Le doresc tuturor, din suflet, mult succes în continuare!

Sus