RO EN
Raport de implicare în comunitate 2013

Toți protagoniștii poveștilor de anul acesta sunt oameni care au demonstrat că SE POATE! Oameni care și-au transformat planurile îndrăznețe în proiecte de impact.

Te invităm să le descoperi povestea, sa faci echipă cu ei și să devii unul dintre autorii colectivi de bine prin recomandările și încurajările tale!

Comunități ACTIVE

Cum au reușit membrii asociației ACTIV Moinești să dezvolte comunitatea locală prin organizarea unui concurs de mountain bike.

Organizația non-guvernamentală Activ Moinești face parte din rețeaua de ONG-uri înființate cu ajutorul Petrom sau sprijinite de aceasta.

„Asociația a luat ființă ca idee în toamna lui 2010 ca apoi, în 2011, în cadrul activităților desfășurate cu ocazia “Zilelor Culturale ale Municipiului Moinești“, să devină realitate. La început am luat-o ca pe o joacă în care un grup de prieteni încerca să-și petreacă altfel timpul liber, să fie voluntari, să se implice în problemele comunității, să vină în sprijinul tinerilor cu o alternativă nouă de petrecere a timpului liber, într-un cuvânt să devină ACTIVI”, spune Luminița Bănașu, reprezentant Petrom și membru fondator al Asociației Activ Moinești.

Datorită Activ Moinești și Petrom, numeroase proiecte comunitare au fost implementate în zona Moinești - Zemeș, printre cele mai importante numărându-se: workshop-uri de educație antreprenorială, cursuri de formare profesională, târguri de promovare a producătorilor locali sau campanii de prevenire și siguranță.

Începând cu anul 2012, Petrom și Activ Moinești, alături de autoritățile locale, au dat startul MTB Moinești – Zemeș, una dintre cele mai atractive competiții pentru cei pasionați de mountain biking din România. Dealuri, munți, păduri si condiții de drum petrolier accidentat - peisajul perfect pentru o competiție de mountain bike. Scopul concursului a fost să scoată în evidență cât mai mult frumusețea și potențialul turistic pe care îl oferă zona.

Peste 80 de persoane au participat la cea de-a doua ediție a competiției MTB Moinești-Zemeș, desfășurată în octombrie 2013, iar mărturiile lor sunt elocvente pentru succesul promovării turistice:

”Am început să redescopăr Moldova. Mi-a plăcut urcarea pe drumul de dale betonate pentru că iubesc asfaltul și drumurile de munte. Fetele mele s-au simțit super la Zemeș”, spune unul dintre participanții la competiție, în timp ce un altul declară că ”la anul revin cu siguranță pentru mai multe zile în zonă, cu toată familia”.

Cuvintele de laudă vin de altfel și din partea cicliștilor experimentați, cu multe concursuri la activ.

Particip de ani buni la toate competițiile de MTB din țară și la cele mai importante din afară, dar așa mobilizare și coordonare rar am văzut. Felicit echipa de la Moinești pentru un eveniment desfășurat ca la carte și la standarde europene. Faptul că am câștigat locul I la categoria mea de vârstă la Zemeș deja e un motiv de dublă bucurie pentru că sunt convins că acest concurs va rămâne un reper pentru ciclismul românesc", spune Marius Ionașcu din Galați - locul I categoria 45+ la ediția din 2013 a competiției.

Comunități ACTIVE

Puțini știu însă că în spatele organizării fără cusur este munca depusă de voluntarii Asociației ACTIV Moinești, alături de întreaga comunitate a localitaților Moinești și Zemeș. Localnici, de la oameni maturi la elevi din școlile locale, poliție, jandarmi, medici, pompieri, primari s-au alăturat cu toții pentru a organiza ceea ce este acum o mult așteptată competiție de mountain biking din România.

Concursul de la Zemeș, care se va desfășura în 2014 pe 21 septembrie, înseamnă mult mai mult decât promovarea turistică. Dezvoltarea comunitară prin stimularea afacerilor locale și promovarea antreprenorilor locali este unul dintre obiectivele majore ale proiectului. Astfel, în paralel cu manifestarea sportivă, ACTIV Moinești organizează târgul de toamnă, unde sunt promovați producătorii locali, identificați anterior printr-un parteneriat cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile – Promovarea specificului autentic moineștean.

Deși mai sunt multe de făcut, pentru cele două comunități – Zemeș și Moinești – competiția de mountain bike s-a dovedit a fi catalizatorul dezvoltării zonei. Și totul a pornit de la o ”simplă” analiză a resurselor existente, puse în valoare de o mână de oameni inimoși!

Până în prezent, există 6 astfel de organizații non-guvernamentale în zonele în care compania își desfășoară activitatea: Schela (jud. Galați), Suplacu de Barcău (jud. Bihor), Moinești-Zemeș (jud. Bacău), Bustuchin (jud. Gorj), Poboru (jud. Olt), Băicoi (jud. Prahova). Organizațiile reprezintă un spaţiu de dialog comun între o companie privată şi o comunitate locală, cu scopul de a găsi soluții la problemele comunității și de a genera idei și proiecte pentru dezvoltarea acesteia.

Sus