RO EN
Raport de implicare în comunitate 2013

Toți protagoniștii poveștilor de anul acesta sunt oameni care au demonstrat că SE POATE! Oameni care și-au transformat planurile îndrăznețe în proiecte de impact.

Te invităm să le descoperi povestea, sa faci echipă cu ei și să devii unul dintre autorii colectivi de bine prin recomandările și încurajările tale!

Diversitatea proiectelor de mediu

Proiectele de mediu se traduc, astăzi, printr-o multitudine de acțiuni - dincolo de organizarea plantărilor de copaci sau a activităților de ecologizare, proiectele de mediu înseamnă și susținerea unor inițiative din alte domenii, precum turismul, care pot pune în valoare natura. De asemenea, înseamnă folosirea unor energii regenerabile (soare, vânt) pentru a ajuta comunitățile cărora le lipsesc resursele de primă necesitate, precum apa caldă. Înseamnă să sprijini reciclarea, dar și micile afaceri care folosesc ca materie primă deșeurile sau să ajuți organizațiile care au ca obiectiv protejarea biodiversității.

O mare liberă pentru delfini

Populațiile celor trei specii de delfini care trăiesc în Marea Neagră sunt, de peste 50 de ani, într-un puternic declin. Astfel, dacă în anii `60, numărul lor era de două milioane de exemplare, în anii 90 mai erau sub 100.000. În prezent, potrivit Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Marină, în dreptul coastei românești mai există doar 2.000 de exemplare. În 90% din cazuri, cauzele de dispariție ale delfinilor sunt nenaturale, un procent însemnat fiind datorat plaselor pescărești abandonate sau pierdute în mare. În 2013, cu sprijinul Petrom, organizația SEOPMM Oceanic Club, alături de pescarii din zonă, scafandri voluntari și alte 32 de persoane, au reușit strângerea a peste 42 de tone de astfel de plase abandonate. În același timp, suportul companiei a mers și către organizația ecologistă Mare Nostrum care, în 2013, a realizat 48 de intervenții pentru delfinii eșuați, 61 de acțiuni de colectare a datelor terestre-maritime și a derulat sesiuni de informare și conștientizare pentru peste 12.000 de persoane.

Apă caldă de la soare

Deși poate părea greu de crezut, în România secolului XXI există încă localități unde apa caldă este o raritate. Până de curând, era și cazul comunei Mănești, județul Dâmbovița, în care apa caldă lipsea chiar și din sediul Primăriei, al postului de poliție, al dispensarului , al grădiniței și al școlii. Primăria locală a luat decizia să înscrie un proiect în competiția ”Idei din Țara lui Andrei”, ediția 2013, prin care să obțină finanțare din partea Petrom pentru a monta panouri solare care să asigure apa caldă menajeră în instituțiile menționate. Proiectul ”Panouri solare – energia viitorului” a câștigat o finanțare de până la 15.000 de euro, prin care vor beneficia de apă caldă 873 de copii din cele șase școli și grădinițe, aproape 5.000 de pacienți ai dispensarului comunal, precum și angajații instituțiilor publice locale. În plus, acest proiect are și o componentă de protejare a mediului, întrucât energia solară este una ”verde”, care folosește soarele ca sursă de energie, resursele fosile nefiind necesare.

Plantari pentru viitor

În 2013, în urma acțiunilor de plantare la care Petrom a participat fie ca inițiator sau partener, au fost sădiți peste 20.500 de puieți. Trei dintre aceste acțiuni au constat în replantări, acolo unde copacii nu au supraviețuit în urma plantărilor din anii anteriori. Astfel, 300 de voluntari au participat la replantările din satul Leșmir (jud. Sălaj), Moreni (jud. Dâmbovița) si Moinești (jud. Bacău), unde au fost săditi peste 17.000 de puieți, pe aproximativ 3.5 hectare de teren. Plantări au mai avut loc și în alte comunități Petrom, precum Sadova (jud. Dolj), Poiana Câmpina (jud. Prahova), Corbu (jud. Constanța); Berca (jud. Buzău), cu ajutorul a peste 130 de angajați Petrom și aproximativ 600 de voluntari din comunitate.

Dosar mediu

Reciclarea, o afacere?

Răspunsul este fără îndoială ”Da, reciclarea este o afacere”. Nu însă în sensul mercantil al cuvântului, ci în cel social. ”Modelul economic nu este gândit pentru a avea profit, ci pentru a folosi resursele și a crește numărul beneficiarilor din acest proiect”, spun reprezentanții organizației nonguvernamentale Ateliere Fără Frontiere în prezentarea proiectului ”Remesh solidar”, câștigător al unei finanțări de 5.000 de euro în competiția de proiecte ”Idei din Țara lui Andrei”, ediția 2013. Proiectul cu un impact cert asupra mediului înconjurător – peste 500 de kilograme de meshuri și bannere publicitare colectate lunar si transformate în produse de marochinărie marca ”remesh” – are și un aspect social, întrucât și-a propus crearea a două locuri de muncă pentru persoane aflate în dificultate. Un concept similar are si ”Upside Down”, de asemenea câștigător în Idei din Țara lui Andrei, ediția 2013, prin care Asociația Reversibil își propune să reducă cu 10% cantitatea de deșeuri nebiodegradabile care ajung în gropile de gunoi ieșene, prin colectarea și transformarea lor în genți, portofele, huse pentru gadget-uri și alte accesorii, veniturile obținute din vânzare urmând a fi folosite la plata salariilor angajaților și în programe educaționale.

Ștefan cel Mare, vinul și bicicletele

Delta Moldovei: păduri dacice, specii rare de păsări, lăcașuri de cult autentice, printre care și ultima ctitorie a lui Ștefan cel Mare, trei conace, localități care datează încă din Paleolitic și oameni minunați. Este mediul în care organizația Pro Bike Addiction (PBA) va desfășura proiectul ”Cicloturismul ca soluție”, câștigător al unei finanțări de 5.000 de euro în competiția Idei din Țara lui Andrei, ediția 2013. ”Considerăm că din mașină poți fi doar spectator la frumusețile naturii, pe bicicletă, devii parte a spectacolului, parte a mediului înconjurător.” , spun reprezentanții PBA. Proiectul vizează cele 13 comune din județele Iași și Vaslui, membre ale Grupului de Acțiune Locală "Ștefan cel Mare" și își propune, pe lângă creșterea potențialului turistic din zonă, protejarea mediului prin promovarea cicloturismului ca alternativă nepoluantă a mijloacelor de transport.

Un alt proiect care pune în prim-plan cicloturismul, de asemenea câștigător al unei finanțări de 5.000 de euro în Idei din Țara lui Andrei, este ”Pro-cicloturism”, inițiat de Asociația ROI și Cycling Romania. ”Regiunea Urlați – Dealu Mare este o zonă superbă, pitorească, cu foarte multe de oferit, dar în același timp săracă, simțindu-se lipsa implicării tinerilor în dezvoltarea sustenabilă a comunității din care provin. Prin promovarea crescândă a cicloturismului în regiune și atragerea tinerilor localnici către fenomen lucrurile se pot schimba în bine”, explică inițiatorii.

Mihai Enescu

Mihai Enescu

Asistent universitar la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din Bucureşti

Scopul oricărui proiect este de a rezolva o problemă. În zilele noastre, problemele de mediu reprezintă o adevărată ameninţare, în special, la adresa umanităţii. Însă nu doar noi, oamenii, suferim de pe urma dezechilibrelor din ecosistemele terestre şi acvatice de pe Terra. Efecte nedorite se înregistrează atât în regnul vegetal, cât şi în cel animal. Din punct de vedere personal, consider că principalul atuu al proiectele de mediu implementate cu susţinerea Petrom, îl constituie impactul acestora asupra comunităţilor locale.[...]

Indiferent de activităţile desfăşurate: organizarea de campanii de plantare de puieţi forestieri, adoptarea unor soluţii sustenabile de încălzire a apei menajere, propunerea de alternative de transport cu emisii zero de gaze cu efect de seră, protejarea speciilor de delfini pe cale de dispariţie ori reciclarea unor cantităţi considerabile de produse aparent nereciclabile, proiectele susţinute de Petrom reprezintă modele demne de urmat şi de către alte comunităţi.

Impactul asupra beneficiarilor direcţi sau indirecţi constă, în primul rând, în creşterea gradului de conştientizare a acestora privind problemele de mediu. Oamenii devin mai informaţi şi mai pregătiţi pentru a gestiona şi ameliora efectele nedorite cauzate de diversele probleme de mediu. În acest context, proiectele de mediu susţinute de Petrom au reuşit să mobilizează mii de oameni. Totodată, acestea au generat schimbări în bine la mai multe niveluri, dar mai ales la nivelul MENTALITĂŢII colective.

În virtutea celor enunţate mai sus, consider că proiectele de mediu detaliate în continuare reprezintă veritabile modele şi soluţii sustenabile şi prietenoase cu mediul înconjurător, demne de aprecierea noastră, a tuturor.

În viitorul apropiat, îmi doresc ca iniţiativele din Ţara lui Andrei să mobilizeze cât mai mulţi membri ai societăţii civile, reprezentanţi ai autorităţilor publice, elite ale mediului academic, dar, mai ales, oameni dornici de a se implica în schimbarea mentalităţii autohtone privind poziţia faţă de problemele de mediu cu care ne confruntăm zilnic. Schimbarea stă în puterea noastră!

În loc de concluzie...

Nu sunt expert în CSR, prin urmare, nu pot emite aprecieri din acest punct de vedere despre campaniile Petrom. În schimb, atât din postura de voluntar în Ţara lui Andrei, cât şi din cea de simplu cetăţean, dar, mai ales, din cea de cadru didactic, apreciez valoarea educaţională a proiectele susţinute de Petrom. Îmi doresc ca ediţiile viitoare ale programelor de finanţare din Ţara lui Andrei să înregistreze cât mai mulţi aplicanţi, iar exemplele de bune practici să fie adoptate şi în alte comunităţi.

Nu în ultimul rând, vreau să-i felicit pe toţi cei care se află în spatele proiectelor Petrom!

Sus