RO EN
Raport de implicare în comunitate 2013

Toți protagoniștii poveștilor de anul acesta sunt oameni care au demonstrat că SE POATE! Oameni care și-au transformat planurile îndrăznețe în proiecte de impact.

Te invităm să le descoperi povestea, sa faci echipă cu ei și să devii unul dintre autorii colectivi de bine prin recomandările și încurajările tale!

Salt către performanță

Centrul de sărituri cu schiurile de la Râșnov și efectul pe care acesta îl are asupra performanței sportive românești.

În România, săriturile cu schiurile au o tradiție de aproape un secol. Primul campionat național de sărituri cu schiurile a avut loc în 1916. În anii 1950, săritorii cu schiurile români au obținut primele succese internaționale. Ulterior, dezvoltarea acestui sport a stagnat din cauza lipsei școlilor sportive și urmare a infrastructurii învechite. Ani la rând alte generații de mici sportivi talentați au făcut parte din echipa națională de sărituri cu schiurile, o echipă susținută din fonduri insuficiente și din contribuția părinților, care a continuat să se antreneze în condiții improprii performanței internaționale.

La Râșnov, tradiția sporturilor de iarnă datează de peste 100 de ani, însă prima investiție importantă a avut loc în 1936, când, pe Valea Cetății, a fost construită prima trambulină de sărituri cu schiurile.

Această tradiție sportivă și talentul copiilor din Râșnov și satele din împrejurimi au condus la apariția, 23 de ani mai târziu, unei școli sportive, care în 1980 a devenit ”Clubul Sportiv Școlar Dinamo Râșnov”.

La peste 900 de kilometri depărtare, în Austria, începea o colaborare de lungă durată, ce avea să-și pună amprenta asupra performanțelor sporturilor de iarnă din țara muzicii. ”OMV Group sponsorizează săriturile cu schiuri din Austria de peste 20 de ani și ambele au un mare succes la nivel internațional”, spune Gerhard Roiss, CEO al OMV Group.

Cele două tradiții – cea a sporturilor de iarnă și cea a implicării OMV în domeniu – s-au întâlnit la Râșnov, pe Valea Cărbunării, în anul 2007. Concret, pe 31 octombrie 2007, OMV și Federația Română de Schi-Biatlon (FRSB) au semnat un acord de parteneriat pentru a dezvolta săriturile cu schiurile în România, OMV devenind sponsor oficial al echipei naționale. Astfel a fost lansat programul „OMV Move & Jump”, ce include stagii de pregătire specifice în afara țării, dezvoltarea infrastructurii necesare practicării acestui sport prin construirea de centre de profil în România, pregătirea antrenorilor români și transferul de cunoștințe de specialitate de la experți internaționali renumiți.

Înainte de demararea acestui program, săritorii cu schiurile din România se axau mai mult pe pregătire fizică și mai puțin pe pregătire tehnică, din cauză că nu existau trambuline de un nivel tehnic bun astfel încât să putem participa la competiții internaționale”, explică Florin Spulber, antrenorul lotului național.

Centrul de sărituri cu schiurile din Valea Carbunării, întins pe o suprafața de aproximativ 6 hectare și desfășurat la altitudini între 670 și 750 de metri este primul proiect de acest tip din România și sud-estul Europei. O întreagă echipă de arhitecți, ingineri, constructori și experți internaționali au lucrat timp de 2 ani la construcția celor trei trambuline, realizate la standardele impuse de Federația Internațională de Schi.

Salt către performanță

Suntem extrem de încântați de modul în care s-a derulat parteneriatul cu Primăria Râșnov pentru construirea acestui centru de sărituri, despre care putem afirma cu certitudine că respectă toate standardele internaționale. Prin organizarea acestei competiții de Cupă Mondială facem un nou pas către realizarea obiectivelor programului «OMV Move & Jump», fapt pentru care suntem extrem de mândri”, spune Christian Moser, Sponsoring Manager OMV.

Rezultatele nu au întârziat să apară: primele puncte în Cupa Continentală, calificare la Cupa Mondială, prima victorie de Grand Prix, prima calificare în manșa finală a unui Campionat Mondial pentru Juniori, acolo unde unul dintre sportivii români s-a clasat pe locul 20. În ianuarie 2013, românul Iulian Pîtea a câștigat etapa de seniori din cadrul Cupei FIS la sărituri cu schiurile de la Râșnov, în timp ce Remus Tudor s-a clasat al doilea, la fel și Daniela Haralambie în competiția pentru fete. În același an, în februarie, Iulian Pîtea s-a clasat pe locul 8 în finala de sărituri cu schiurile din cadrul Festivalului Olimpic de Iarnă al Tineretului European (FOTE), la Râșnov, iar Daniela Haralambie s-a clasat a opta în finala feminină, în timp ce echipa masculină de sărituri cu schiurile a terminat pe locul cinci în finala pe echipe.

Despre succesul centrului de sărituri vorbește și Adrian Veștea, primarul orașului Râșnov:

Orașul este pregătit pentru competiții de cel mai înalt nivel, iar centrul de sărituri cu schiurile din Valea Cărbunării, realizat într-un parteneriat public-privat de succes, este o adevărată mândrie pentru noi. Prin astfel de evenimente, sunt sigur că oraşul nostru devine una dintre cele mai importante destinaţii naţionale şi internaţionale pentru turismul sportiv”.

Așadar, primul salt spre performanța internațională a sportivilor români a fost făcut. Vor urma cu siguranță și alte salturi, pentru că implicarea OMV și a partenerilor săi va continua și în anii următori.

Sorin Hobana

Sorin Hobana

Jurnalist Senior TVR România / comentator Eurosport România

"Cu schiurile în picioare, fără bețe, cu costumul special îmbrăcat și casca de protecție pe cap, El, zburătorul, așteaptă înfrigurat și concentrat, pe bara de start, momentul în care, imediat după aprinderea luminii verzi pe semaforul de pornire, antrenorul său îi face semn și va putea porni pe urmă de pe zona de elan.

Foarte repede, se apropie de, sau chiar depășeste, la ieșirea de pe masa trambulinei, viteza de o sută de kilometri pe oră. Trebuie să împingă la momentul oportun, nici prea devreme, nici prea tarziu, apoi să încerce să intre cât mai repede în poziția de maximă portanță, numită “V-ul Bokloev”, după sportivul suedez care – sunt deja vreo 30 de ani de atunci - a observat că acest stil, spre deosebire de evoluția cu schiurile paralele care se practică în epocă, asigură o portanță mai mare și un zbor cu câțiva metri mai lung (chiar cu peste 20 de procente).

Urmează momentele cele mai frumoase, chiar înălțătoare, din povestea acestei discipline sportive deosebite. Zborul. Chiar dacă durează doar câteva secunde, chiar dacă traiectoria nu se îndepărtează cu mai mult de câțiva metri de linia solului și a zonei de aterizare, zborul rămâne zbor, adică înseamnă, în mic, dar cât de important, împlinirea visului dintotdeauna al omului de a se putea deplasa în aer fără mijloace mecanice.

Dincolo de aspectul poetic, legendar al acestui sport atât de frumos, dar și, o, cât de periculos, se află însă o serie de alte aspecte mai mult sau mai puțin prozaice, dar strict necesare: talentul, selecția, aptitudinile, inspirația, dorința, antrenorul, echipa tehnică, baza materială, resursele financiare și, nu în ultimul rand, munca asiduă de la antrenamente. Dacă o cât mai mare parte din aceste “ingrediente” se reunesc, atunci apare o șansă ca sportivul să ajungă printre cei mai buni în domeniul lui și, într-o zi, poate chiar campion mondial sau olimpic, câștigător al Globului de cristal care îi răsplătește pe cei mai buni din Cupa Mondială, sau, cine știe, din patru în patru ani, sub semnul devizei baronului Pierre de Coubertin, medaliat olimpic ...

În ce ma privește, am făcut cunoștință cu acest sport la ediția Albertville 1992 a JO de iarnă, și am început să-l îndrăgesc cu adevărat doi ani mai târziu, la Lillehammer 1994, când, întrucât festivitățile s-au desfășurat chiar pe arena de sărituri cu schiurile, celebra Lysgaardsbakkene, am avut post de comentator acolo, și am fost mereu aproape de acțiune. Atunci am și urcat prima data până în vârful unei trambuline normale ... și ... mi s-a cam strâns stomacul privind de sus. :)

În deja mai bine de două decenii, am strâns o mulțime de amintiri, de la campionate ale lumii, Jocuri Olimpice de iarnă la TVR (șapte ediții, câte are și Noriaki Kasai: Albertville 1992, Lillehammer 1994, Nagano 1998, Salt Lake City 2002, Torino 2006, Vancouver 2010 și Soci 2014), iar la Eurosport România, sute de etape de Cupa Mondială de la sfârșitul lui noiembrie 1997 ... Unii poate că nu știu, dar prima transmisiune Eurosport cu comentariul în română a fost etapa de debut a Cupei Mondiale de sărituri cu schiurile, sezonul 1997/ 1998 ... Erau vremuri în care străluceau nume ca austriacul Andi Goldberger, slovenul Primoz Peterka, japonezii din vechea gardă ... Sunt atâția ani de când sunt cu sufletul și nu numai aproape de această disciplină sportivă atât de frumoasă, atât de specială ... Și, dincolo de performanțele internaționale ale sportivilor de top din întreaga lume, undeva, într-un colț al inimii, visam la ziua în care vor începe să conteze și românii pe trambulinele lumii.

Ei bine, drumul acesta a început cu adevărat pe 31 octombrie 2007. Au trecut mai puțin de zece ani, și progresele sunt atât de vizibile încât nu pot fi negate nici de cei mai critici dintre noi; sezonul trecut, la Sapporo, numeroșii fani din țara noastră au putut vedea la televizor primii săritori români în Cupa Mondială, Iulian Pitea și Eduard Torok. Era un moment îndelung așteptat, în care, evident, m-am bucurat; emoțiile le păstrez însă, gradate, pentru momentele următoare; cel în care ai noștri vor ajunge mai des în prima manșă, cel în care vor reuși și o prezență în manșa a doua, apoi cel în care, în sfârșit, vor începe să implinească scopul final al celebrului parteneriat FRSB-OMV Petrom-autorități, și anume intrarea în TOP TEN-ul mondial. Din felul în care s-au dezvoltat lucrurile, mai întâi cu stagii de pregătire în străinătate, pe baze moderne, cu tehnicieni reputați, apoi cu realizarea arenei din Valea Cărbunarii, Râșnov, și evoluții din ce în ce mai bune ale românilor și româncelor (la multe dintre aceste momente fiind și eu martor obiectiv), sunt încrezător că vom ajunge la aceste performanțe relativ repede. Abia atunci voi avea și eu, la microfon, bucuria deplină.

Dincolo de simpla prezență în competiția de vârf, tot grație acestui parteneriat am ajuns să găzduim în premieră, în România, tot sezonul trecut, un week-end de Cupa Mondială, cu două etape ale competiției feminine. Evident, un alt moment de vârf ale sezonului, în care desigur că am fost implicat, sensibil mai mult decât la nivelul comentariului. Eu am văzut evenimentul din 1-2 martie ca pe un prim pas – și am fost foarte fericit că organizatorii au trecut foarte bine acest examen – spre așteptatele și doritele etape de cupă mondială a băieților în România, etape care, acum vreo zece ani, reprezentau doar un vis, și acum tind să devină realitate. Sigur că asemenea evenimente aduc mai mulți tineri spre ski-jumping. Până una-alta, mă bucur că Federația Internațională de Schi a introdus un week-end cu două etape de Cupa mondială la Râșnov și în planul următorului sezon feminin, la începutul lui februarie 2015!

Avem așadar un parteneriat care dă roade, în cadrul căruia sunt implicate atâtea energii și personalități, din diverse direcții (FRSB, autorități centrale, autorități locale, sportivi, antrenori, fani, ziariști, oameni de la companii de PR și publicitate, și ultimii, dar, desigur, nu cei din urmă, cei de la OMV-Petrom și din cadrul programului OMV Move & Jump), iubind cu toții această frumoasă disciplină sportivă olimpică de iarnă și încercând să contribuie la dezvoltarea ei în România. Nu pot decât să sper că acest minunat parteneriat va continua cu succes pe aceleași coordonate, și își va atinge scopul final declarat!"

Sus